3 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInternaționalAmbasadorul Iranului la București: Iran și România, pe ruta traficului de droguri...

Ambasadorul Iranului la București: Iran și România, pe ruta traficului de droguri din Afganistan către Europa

Afganistan este recunoscut drept cel mai mare furnizor global de opiu. Prăbușirea forțelor guvernamentale afgane și preluarea puterii de către talibani aduc noi provocări pentru statele lumii. Ambasadorul Republicii Islamice Iran în România, Excelența sa Seyed Hossein Sadat Meidani, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre riscurile care ies la suprafață în noul context geopolitic.

România Liberă: Care sunt principalele problem care se ridică după preluarea puterii de către talibani în Afganistan?

După retragerea SUA din Afganistan, finalizată oficial în data de 30 august 2021, prăbușirea rapidă a forțelor guvernamentale afgane și preluarea puterii de către talibani au dus la o dezbatere intensă despre implicațiile acestei situații la nivel global. Cele mai mari îngrijorări ale autorităților Uniunii Europene includ un aflux de refugiați – pe măsură ce afganii fug de violență și persecuții – intensificarea acțiunilor de terorism și un pericol crescut de trafic ilegal de droguri.

Cât de periculos devine Afganistanul ca furnizor de opiu?

Afganistanul este deja recunoscut ca fiind cel mai mare furnizor mondial de opiu. Dar opiul, care este folosit pentru a produce heroină, nu este singurul drog ilegal pe care îl produce această națiune sfâșiată de război. Potrivit Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate, principala rută a traficului de droguri din Afganistan către Europa este prin Republica Islamică Iran, Pakistan, Irak, Turcia, Siria și anumite țări din Europa, în special țările din Balcani.

Cum reușește Iranul să facă față traficului de droguri?

Iranul a jucat și joacă un rol foarte important în lupta împotriva traficului de droguri prin Balcani către Europa, deoarece împiedică tranzitul unui segment semnificativ din transporturi de substanțe narcotice originare din Afganistan către Europa, prin descoperirea și confiscarea, anual, a aproximativ 500 de tone de diverse tipuri de droguri. Mai mult de jumătate din heroina pe care traficanții internaționali încearcă să o introducă prin contrabandă din Afganistan prin Iran și către Europa, este descoperită de Iran. Republica Islamică Iran a fost întotdeauna obiectul laudelor organismelor internaționale și ONU, în special ale Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), pentru lupta sa neîncetată împotriva traficului de droguri.

Care au fost cele mai mari realizări ale Iranului împotriva traficului de droguri?

Iranul a înregistrat realizări majore în combaterea flagelului global al drogurilor ilicite prin dezvoltarea și implementarea unor strategii integrate și cuprinzătoare pe termen lung, care implică reducerea cererii și a ofertei, cu scopul de a minimiza și în cele din urmă a elimina disponibilitatea și utilizarea drogurilor ilicite și a substanțelor psihotrope, și pentru a asigura crearea unei comunități fără droguri.

Unele organizații de trafic de droguri folosesc metode sofisticate pentru a trafica heroina prin Balcani către Europa. De exemplu, pe 10 mai 2021, în portul român Constanța, au fost descoperite 1.452 kilograme de heroină. Potrivit Direcției de Investigare a Criminalității Organizate și Terorismului (DIICOT), narcoticele erau ascunse în materiale de construcție în containere despre care s-a pretins că erau transportate pe ruta Iran-România, iar destinația lor finală era, aparent, în țări din Europa de Vest. În acest caz, de îndată ce am fost informați despre evoluție, am anunțat disponibilitatea Republicii Islamice Iran de a coopera și identifica traficanții internaționali și, în consecință, au avut loc recent negocieri între departamentele relevante. Considerăm că, datorită experienței Iranului în domeniul combaterii stupefiantelor, există posibilitatea unei cooperări consolidate în acest domeniu între cele două țări, în conformitate cu un cadru agreat. Un canal rapid de comunicare și schimb de informații ar putea contribui la eforturile continue ale Iranului și României în acest domeniu.

Deși Iranul beneficiază de cel mai mic nivel de asistență și cooperare, și chiar s-a confruntat cu diferitele sancțiuni și măsuri coercitive unilaterale ale SUA în eforturile pentru obținerea echipamentului necesar forțelor sale în lupta împotriva drogurilor, totuși, acesta se află pe primul loc în ceea ce privește volumul capturat de opiu, și pe locul al doilea în ceea ce privește capturile de heroină și morfină, în lume. O astfel de realizare a dus la recunoașterea Republicii Islamice Iran ca purtător al steagului pentru lupta împotriva stupefiantelor în lume.

Ne puteți oferi câteva exemple concrete ale implicării Iranului în combaterea traficului de droguri?

Câteva dintre cele mai semnificative realizări strategice în combaterea aprovizionării cu stupefiante, substanțe psihotrope și precursori ar fi:

  1. Prevenirea intrării stupefiantelor din Afganistan, ca cel mai mare producător de opiacee din lume, prin consolidarea barierelor fizice de-a lungul frontierei și blocarea frontierelor estice și vestice ale țării prin construirea a 2.009 kilometri de terasamente, canale, garduri de sârmă ghimpată și alte bariere fizice și electronice;
  2. Republica Islamică Iran a dat 3.811 martiri și peste 12.000 de persoane au fost rănite (din 1979 până în 2020) în campania sa împotriva flagelului drogurilor ilicite, crescând astfel nivelul imens al pierderilor de vieți suferite de Republica Islamică Iran pentru a proteja sănătatea și securitatea societății. Aceasta este o indicație clară a aderării Republicii Islamice Iran la principiile islamice și umanitare, precum și la cerințele naționale și internaționale aplicabile traficului de droguri;
  3. Iranul a confiscat aproape 600 de tone de diferite tipuri de droguri în prima jumătate a anului 2020, o creștere de 36% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În cursul anului 2020, Republica Islamică Iran a confiscat cu 41% mai multe opiacee decât în anul precedent, mai ales sub formă de opiu (94%); capturile de heroină au crescut chiar cu 79% din 2019 până în 2020;
  4. S-a înregistrat un indice în creștere al raportului dintre drogurile confiscate și ciocnirile armate, ajungând la cifra de 516 kilograme în 2017 față de cifra anterioară de 199 kilograme din 1989, cu o creștere de 159%. O astfel de realizare se datorează abordării profesionale adoptate pe baza operațiunilor bazate pe informații pentru combaterea tranzitului de droguri în anii care au urmat victoriei Revoluției Islamice.

Instituțiile de aplicare a legii care sunt membre ale Centrului pentru Controlul Drogurilor au reușit, în cursul anului 2020, să pună sub sechestru aproximativ 1.150 de tone de diferite tipuri de stupefiante prin consolidarea continuă a mecanismelor de monitorizare și control, precum și prin intensificarea schimbului de informații între autoritățile relevante. O astfel de cantitate de droguri capturate stabilește un record nou și fără precedent în domeniul controlului drogurilor, care indică o creștere de 41% față de 2019. Captura de droguri include 920 de tone de opiu, 31 de tone de heroină, 27 de tone de morfină și mai mult de 20 de tone de metamfetamină (gheață). Cifrele menționate constituie 90% din cantitatea totală de opiu, 26% din heroina și 48% din morfina confiscate în întreaga lume. Această realizare a fost posibilă datorită sacrificiului a 10 membri ai instituțiilor de aplicare a legii din țară, care și-au pierdut viața pe frontul mondial desfășurat împotriva tranzitului de droguri, în ciuda condițiilor dificile și a restricțiilor cauzate de pandemia Covid-19.

Cele mai recente informații referitoare la activitățile, realizările și pierderile umane ale Republicii Islamice Iran în combaterea stupefiantelor în primele șase luni ale anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, sunt reflectate în aceste date:

  • Capturi


 
DroguriKilograme (primele 6 luni ale 2020)Kilograme (primele 6 luni ale 2021)
1OpioideHeroină1645215304
2Morfină1137519532
3Opiu432547447996
4Canabis5830865443
5Metamfetamină1048410690
6Alte droguri935411083
7Total538520570048
  • Operațiuni
Activități20202021Procent (scădere / creștere)
1Numărul de operațiuni armate împotriva traficanților de droguri1177225892
2Numărul de rețele demontate (cercuri)113812147
3Numărul pierderilor de personal85-38

RL: Cum vedeți lupta împotriva stupefiantelor în noul context geopolitic?

Lupta împotriva stupefiantelor este una dintre preocupările Iranului și ale României. Cooperarea consolidată dintre Teheran și București în acest domeniu ar putea servi interesului celor două națiuni, dat fiind că ambele țări se află pe ruta traficului de droguri din Afganistan către Europa.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Maia Sandu: Ajutor financiar substanțial pentru Transnistria, doar după retragerea trupelor ruse

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că sprijinul financiar semnificativ pentru regiunea separatistă Transnistria va fi posibil numai dacă trupele ruse se retrag...

Randamentele titlurilor de stat pe 10 ani depășesc 8%: De ce crește costul împrumuturilor Ministerului Finanțelor?

Randamentele la titlurile de stat în lei cu scadența pe 10 ani au urcat peste pragul de 8%, rata de referință (fixing) stabilită de...

România mai face un pas spre OCDE

România a primit un nou aviz formal, în cadrul procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică Anunțul a fost făcut de...
Ultima oră
Pe aceeași temă