6 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăMediuCriza climatică„Am armat vara”, spune un expert american în climatologie

„Am armat vara”, spune un expert american în climatologie

Căldura ucide aproximativ 500.000 de oameni în fiecare an, conform Organizației Mondiale a Sănătății

Verile fierbinți de astăzi vor părea, probabil, răcoroase după standardele viitoare, iar canicula pe care o suportăm, se schimbă în moduri care nu sunt în favoarea noastră.

Ne putem aștepta la mai multe valuri de căldură consecutive, lovind regiuni cu cicluri succesive de căldură brutală, a spus Jane Baldwin, profesor asistent de știința sistemului Pământului la Universitatea din California Irvine. Africa de Vest și părți din Asia de Sud sunt printre cele mai vulnerabile, arată CNN.

Căldura ucide deja aproximativ 500.000 de oameni în fiecare an, conform Organizației Mondiale a Sănătății, dar bilanțul real ar putea fi mai mare, pentru că decesele legate de căldură sunt greu de urmărit. Acestea pot fi atribuite atacurilor de cord sau accidentelor vasculare cerebrale, fără nici o referire la faptul că au avut loc, în timpul unui val de căldură.

Țările mai bogate se vor descurca mai bine, dar nu vor scăpa nevătămate. Puncte fierbinți de căldură extrem de umedă, vor apărea în anumite părți ale SUA, inclusiv în Vestul Mijlociu, pe măsură ce încălzirea globală crește, a arătat un alt studiu, al Universității Purdue, Indiana, SUA.

În esență, am armat vara!

Matthew Huber, profesor de climă la Universitatea Purdue

Există cazuri de oameni care au murit făcând o plimbare în mijlocul zilei, într-o excursie în parc, la un concert în aer liber și chiar în case, fără aer condiționat. În timpul pelerinajului Hajj de anul acesta, în iunie, aprocimativ 1.300 de oameni au murit, pe măsură ce temperaturile au depășit 120 de grade Fahrenheit, la Mecca, transmite CNN.

Ce face căldura inimii tale 

Inima și vasele de sânge sunt „de obicei primele care sunt chemate în acțiune”, pentru a regla temperatura corpului, a spus dr. Catharina Giudice, medic de urgență și cercetător în domeniul climei la Harvard TH Chan School of Public Health.

La căldură extremă, inima trebuie să lucreze mult mai mult, pentru a menține stabilă temperatura internă a corpului. Pe măsură ce transpirația curge, pierderea de lichide reduce volumul sângelui, ceea ce înseamnă că inima ta este forțată să pompeze și mai greu pentru a menține tensiunea arterială. Se poate simți ca și cum „îți iese din piept”, a spus medicul Giudice.

Ce face căldura creierului tău 

Hipotalamusul, o regiune minusculă în formă de diamant din creier, orchestrează răspunsul de răcire al corpului. Declanșează transpirația și direcționează fluxul de sânge, totul pentru a vă menține temperatura centrală în jurul valorii de 98,6 Fahrenheit. Dar, dacă devine prea cald, orchestra se destramă.

Fluxul de sânge către creier scade la căldură extremă, pe măsură ce respirația se accelerează și vasele de sânge se îngustează în gât și craniu.

Căldura nu are puterea netă a unui uragan, a unui incendiu sau inundații, pentru că acestea lasă o urmă vizibilă, imediată. Căldura excesivă, însă, este o amenințare latentă, fără zgomote. Cele mai grave daune sunt asupra trupurilor noastre, nu ale proprietăților, spun specialiștii în climatologie. Este un „ucigaș invizibil, tăcut”.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Prețurile alimentelor la nivel global au scăzut cu 2,1% în 2024

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a raportat o scădere de 2,1% a prețurilor globale la produsele alimentare în 2024, comparativ cu...

Republica Moldova își reduce consumul energetic datorită cetățenilor, dar majorează tarifele la energie

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a declarat că Republica Moldova a reușit să reducă semnificativ consumul de energie, ajungând sub graficul...

Criza politică din Coreea de Sud: Proteste masive după tentativa eșuată de arestare a președintelui suspendat

Mii de oameni s-au adunat sâmbătă pe străzile capitalei sud-coreene, în mijlocul unei crize politice severe, pentru a protesta față de situația președintelui suspendat,...
Ultima oră
Pe aceeași temă