8.9 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăPoliticăAlocuțiunea Președintelui României, Klaus Iohannis, susținută în cadrul evenimentului „O lume mai...

Alocuțiunea Președintelui României, Klaus Iohannis, susținută în cadrul evenimentului „O lume mai bună este Made in Romania: Commit Global”

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 18 decembrie 2023, o alocuțiune în cadrul evenimentului „O lume mai bună este Made in Romania: Commit Global”, care a avut loc la Museum of Immersive New Art din București.

Textul alocuțiunii:

Bună seara tuturor!

Domnule Președinte al Senatului,

Domnule Președinte Bogdan Ivănel și dragi membri ai Asociației Code for Romania,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Stimați reprezentanți și stimate reprezentante ale Guvernului,

Distinși reprezentanți ai mediului universitar, ai societății civile și ai mediului de afaceri,

Excelențe,

Doamnelor și domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră în acest spațiu inovator, care aduce în prim-plan tehnologia și creativitatea de care dispune România.

Tehnologia s-a transformat într-un element omniprezent al vieții noastre, iar atunci când este folosită eficient, tehnologia creează o legătură mai strânsă între comunități și autorități, oferind o transparență sporită și acces echitabil la serviciile publice. Astfel, fiecare cetățean primește rapid sprijinul necesar.

Digitalizarea consolidează cooperarea dintre sectorul guvernamental, mediul asociativ și cel privat, fiind astăzi un instrument esențial prin care aceste trei entități pot colabora pentru a găsi cele mai bune soluții pentru comunități, îndeosebi în situații de vulnerabilitate.

Recenta experiență a României în timpul pandemiei de COVID-19 și în urma declanșării războiului din Ucraina a evidențiat rolul fundamental al digitalizării în testarea rezilienței societății în fața unor crize grave.

Au fost momente de solidaritate, mobilizare și adaptare impresionante, care ne-au oferit lecții valoroase despre importanța colaborării pentru a depăși provocări majore.

Pentru a face progrese durabile, este crucial ca această cooperare și coordonare între organizațiile societății civile și autoritățile statului, așa cum s-a întâmplat în gestionarea acestor două situații, să devină normalitate.

Dovedind o eficiență remarcabilă, Asociația Code for Romania a ajuns astăzi să fie un veritabil reper la nivel internațional în utilizarea soluțiilor digitale pentru a răspunde rapid și punctual provocărilor generate de situațiile de criză, oriunde se petrec acestea.

Dragi membri ai echipei Code,

În timpul pandemiei de COVID-19, v-ați implicat total în lupta împotriva dezinformării, oferind sprijin autorităților prin diseminarea informațiilor corecte și contracararea știrilor false.

De asemenea, alături de voluntari, ați demonstrat o mobilizare remarcabilă încă de la izbucnirea conflictului din Ucraina, oferind asistență și sprijin esențial refugiaților care căutau adăpost și siguranță. Parteneriatul dumneavoastră cu instituțiile statului a fost fundamental în furnizarea ajutorului necesar celor afectați de această criză de proporții.

Noile tehnologii sunt cu atât mai valoroase cu cât contribuie mai mult la sprijinirea comunităților și la promovarea acțiunilor umanitare. Iar dumneavoastră excelați tocmai în această direcție.

Vă felicit pentru modul în care puneți ideile inovatoare în slujba oamenilor și vă încurajez să continuați cu aceeași hotărâre să arătați cum progresul digital poate îmbunătăți semnificativ viețile semenilor, generând schimbări pozitive majore.

Prin puternicul angajament manifestat în această direcție, ați reușit să deveniți cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, poziționând astfel România ca un loc din care sunt exportate soluții digitale și bune practici.

Doamnelor și domnilor,

Se împlinesc 34 de ani de la Revoluția din 1989, momentul în care, cu prețul sângelui prea multor români, națiunea noastră și-a recâștigat libertatea.

Astăzi, România are o societate civilă puternică, ce devine, cu fiecare an, mai implicată în viața comunităților confruntate cu situații dificile și în apărarea drepturilor și a valorilor fundamentale care sunt amenințate.

Este de aceea necesar ca și autoritățile să devină un partener real al organizațiilor neguvernamentale, să le faciliteze accesul la resurse și, astfel, să susțină această nouă abordare în care tehnologia și inovația devin piloni care consolidează parteneriatul dintre stat și societatea civilă și care ajută la îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor. Vă mulțumesc, vă felicit și vă doresc tuturor Crăciun Fericit, Sărbători Fericite! Mulțumesc!

Departamentul Comunicare Publică

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Bulgaria anunță că va introduce controale temporare la granița cu România și Grecia de la 1 ianuarie 2025

Guvernul bulgar a anunţat miercuri suspendarea funcţionării punctelor de trecere a frontierei la graniţele cu România şi Grecia, în urma intrării depline a României...

Nuclearelectrica semnează un contract de aproape două miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

Proiectul vizează prelungirea duratei de viață operațională a Unității 1 cu 30 de ani, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României Nuclearelectrica și...

Apple renunță la ideea abonamentului pentru iPhone. Motivele invocate de companie

Apple a renunțat la conceptul unui „abonament hardware” pentru iPhone-uri, o idee explorată încă din 2022, potrivit surselor citate de Bloomberg. Modelul presupunea ca utilizatorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă