3.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăAlimentele continuă să se scumpească la nivel mondial. Înainte de Paște prețurile...

Alimentele continuă să se scumpească la nivel mondial. Înainte de Paște prețurile explodează

Scumpirile alimentelor nu se menifestă doar în țara noastrp, ci la nivel global. Indicele global al preţurilor produselor alimentare a revenit pe creştere în luna martie, după ce în februarie coborâseră la minimumul ultimilor trei ani, ca urmare a scumpirii uleiurilor vegetale, cărnii şi lactatelor, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna martie a acestui an, acest indice s-a situat la o medie de 118,3 puncte, în creştere faţă de nivelul de 117 puncte înregistrat în luna februarie. Potrivit FAO este vorba de prima scumpire înregistrată în ultimele şapte luni.

Preţurile internaţionale la alimente au scăzut semnificativ după nivelul record atins în luna martie 2022, la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, ambele state fiind mari exportatori mondiali de produse agricole.

Creşterea din luna martie a fost stimulată în primul rând de un avans de 8% al preţurilor la uleiuri vegetale, în condiţiile în care toate soiurile importante de ulei au înregistrat creşteri de preţuri. Preţurile produselor lactate au crescut cu 2,9% în luna martie, aceasta fiind a şasea lună consecutivă de creştere, impulsionate de creşterile de preţuri la brânză şi unt. O creştere mai modestă, de 1,7%, a fost înregistrată la preţul cărnii, susţine FAO, creştere care reflectă preţurile mai mari la carnea de pasăre, porc şi vită.

Aceste creşteri au fost contrabalansate parţial de o scădere cu 2,6% a preţurilor la cereale şi un declin de 5,4% al preţurilor la zahăr. Potrivit FAO, scăderea preţurilor la cereale s-a datorat în primul rând declinului preţurilor la grâu, pe fondul concurenţei puternice la export şi al deciziei Chinei de a anula anumite achiziţii. În contrast, preţurile la porumb au crescut în luna martie, parţial din cauza problemelor logistice din Ucraina.

Datele Institutului de Statistică, observăm o creștere de 10% a prețurilor pentru produsele din carne. Preţul diferă în funcție de natura acestui produs. S-au văzut aceste scumpiri, îndeosebi în ceea ce privește produsele din carne de porc.

„Nu există o singură cauză de la fluctuația prețului materiei prime România și din deficitară la carnea de porc, dar în același timp, la ora actuală, prețul cărnii de porc are tendința de a crește pe piață, deci automat cresc și produsele din preparatele de porc, după aceea, prețul utilităților, majorările de salarii și toate acestea se duc în preț, că în altă parte n-au unde”, a spus Sorin Minea, preşedinte Romalimenta.

Carnea de miel este „vedeta” de pe masa de sărbători a românilor, însă cei care își doresc să se bucure de savoarea ei trebuie să se grăbească să o cumpere dacă vor să o prindă la un preț accesibil.

În momentul de față un kilogram de carne de miel costă 25 de lei, însă comercianții sunt de părere că în apropierea Paștelui va ajunge la 30 de lei kilogramul. 

Măsurile fiscal-bugetare adoptate de guvern și-au spus cuvântul, spun cei ce produc, procesează și distribuie mâncare. Scumpiri s-au văzut și la produsele lactate.

„Avem și TVA a mărit la unele produse lactate cu conținut de zahăr. Să nu uităm că a fost o creștere bruscă de 10% de la nouă la 19% și a mai fost un pic la ambalaje, la PET-uri, plastic, transport, accize. Deci transportul, de exemplu, a fost undeva la 2%/kg produs finit”, spune Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL.

Coșul de cumpărături de Paște va continua să se scumpească deși în vigoare este legea plafonării prețurilor la 17 alimentele de bază, printre care pâine, lapte, telemea, ouă, carne de pui, magiun de prune și altele. Odată plafonate prețurile la anumite produse, comercianții au scumpit de partea cealaltă produse de igienă și detergenți pentru a compensa eventualele pierderi. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, preciza recent că va monitoriza prețurile alimentelor, inclusiv ale celor care au fost scoase recent din lista produselor cu adaos comercial limitat. Oficialul a precizat că dacă procesatorii şi retailerii nu vor respecta în continuare prețurile, lista produselor cu adaos comercial limitat va fi lărgită din nou.

În momentul de față avem o inflație de peste 7 procente, în condițiile în care Banca Naţională a României a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Nicolae Constantinescu, medicul care a salvat numeroase vieți la Revoluția din decembrie 1989 și la Mineriada din 1990, a plecat la Domnul

„ Astăzi, 21 ianuarie 2025, domnul doctor Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria și directorul Memoria – revista gândirii arestate, a plecat la Domnul”,...

Nicolae Constantinescu, medicul care a salvat numeroase vieți la Revoluția din decembrie 1989 și la Mineriada din 1990, a plecat la Domnul

„ Astăzi, 21 ianuarie 2025, domnul doctor Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria și directorul Memoria – revista gândirii arestate, a plecat la Domnul”,...

Nuri Sahin, OUT de la Dortmund după eșecul din Champions League! Cine i-ar putea lua locul

Borussia Dortmund a pierdut marți seară, în deplasare, meciul cu Bologna, scor 2-1, în etapa a șaptea a fazei ligii din Champions League. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă