Ministrul Alexandru Rafila vine cu vești bune despre trei dintre victimele exploziilor din Crevedia, care sunt tratate în străinătate, potrivit jurnalul.ro.
Însă doi pacienți tratați în România sunt în stare foarte gravă, potrivit Reuters.
„Avem în continuare în București doi pacienți foarte grav, unul care are arsuri de peste 95% din suprafața corpului la Spitalul Floreasca, celălalt la Bagdasar Arseni, un bărbat nepalez cu arsură de peste 90%. Sunt în stare critică amândoi și cu prognostic rezervat”, a declarat, joi, Rafila, după ședința de Guvern.
În rest, în România sunt pacienți cu stare ușoară sau medie.
În ce privește pacienții aflați în străinătate, prima veste bună vine din Belgia, unde unul dintre răniți a fost detubat, respiră spontan și este conștient.
O veste bună vine și din Graz, Austria, unde un pacient cu o suprafață arsă de peste 10% a evoluat foarte bine, este stabil hemodinamic, iar medicii apreciază că l-ar putea externa săptămâna viitoare.
De asemenea, în Norvegia, un pompier cu arsuri de peste 25% respiră spontan, este stabil hemodinamic, se simte bine, starea de sănătate s-a ameliorat și de joi începe ședințele de fizioterapie și de recuperare, adaugă ministrul.
„De asemenea, avem acea problemă la Milano, unde există pacientul cu peste 90 la sută din suprafața corporală cu arsuri, el este stabil, dar rămâne în stare critică, iar celălalt pacient se află în curs de detubare, are arsuri pe mai mult de 45% din suprafața corpului. Ambii sunt civili”, a afirmat ministrul.
Răniții de la Crevedia sunt internați la spitale din străinătate, prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE
Nouă țări membre ale Uniunii Europene (Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Norvegia și Suedia) s-au oferit să primească pacienți din România, dintre cei răniți în urma catastrofei de la Crevedia.
În urma catastrofei care s-a produs, sâmbătă, la Crevedia, România a solicitat asistență din partea UE pentru tratarea victimelor cu arsuri grave.
„Exploziile cu urmări tragice din România au făcut ca zeci de persoane, inclusiv membri ai personalului de primă intervenție, să necesite asistență medicală de urgență. În aceste momente, gândurile mele se îndreaptă către victime și către familiile și colegii acestora. Țările din Europa au reacționat imediat cu oferte de a trata victimele în spitalele lor. Un număr de 12 pacienți transferați prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE beneficiază deja de asistență medicală de urgență în Belgia, Italia, Austria, Germania și Norvegia. Le mulțumesc tuturor țărilor pentru că și-au manifestat solidaritatea cu România în aceste momente grele, când este atât de necesară. Scopul nostru acum este să salvăm vieți”, a declarat comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!