Un grup de 20 de alergători care participau la cursa de 10 km din cadrul Maratonului București a decis să oprească alergarea după doar 4 kilometri, într-o acțiune simbolică menită să atragă atenția asupra importanței informării corecte în privința contracepției moderne și a sănătății femeilor. Inițiativa a fost organizată cu sprijinul Organon, o companie globală dedicată sănătății femeilor.
Participanții la acțiunea din cadrul Maratonului București și-au justificat gestul ca fiind un mod de a transmite un mesaj puternic privind prioritatea pe care ar trebui să o aibă sănătatea femeilor.
„Așa cum prioritizăm antrenamentele în cadrul unui stil de viață sănătos, tot așa, ca femei, ar trebui să prioritizăm vizita la ginecolog și informarea corectă în privința sănătății. Iar pentru a le aminti femeilor că nu ar trebui să-și limiteze în niciun fel alegerile în privința sănătății, am ales să ne oprim din cursă”, a declarat una dintre participante.
Problema lipsei de informare și acces la contracepție în România
Conform unui sondaj realizat de IPSOS, 71% dintre femeile din România se consideră sănătoase, însă 2 din 3 femei spun că accesul la informații despre sănătatea reproductivă este insuficient.
Mai mult, doar 4 metode contraceptive sunt cunoscute de majoritatea femeilor, deși există peste 10 disponibile.
Georgeta Corciu, reprezentantă a Organon România, a subliniat importanța vizitelor regulate la medic și discuțiilor informate despre contracepție: „Prin acțiunea pe care am organizat-o, ne-am propus să sprijinim în continuare sănătatea femeilor din România, contracepția modernă făcând parte din alegerile importante în ceea ce privește starea de bine. Astfel, încurajăm femeile să meargă la ginecolog și să se sfătuiască cu acesta în privința celei mai potrivite metode contraceptive.”
O problemă majoră: lipsa vizitelor la medicul ginecolog
Profesorul Cristian Furău, medic ginecolog, a atras atenția asupra unei situații îngrijorătoare: 25% dintre femeile tinere nu au vizitat niciodată un ginecolog sau au avut ultima vizită cu peste cinci ani în urmă. De asemenea, el a subliniat că există încă percepții eronate privind siguranța metodelor de contracepție hormonală.
Acțiunea de la Maratonul București a fost doar un pas în cadrul unui efort mai amplu de conștientizare. Organon a anunțat că va continua să deruleze astfel de inițiative pentru a aduce sănătatea femeilor în centrul atenției publice.