0.4 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăPoliticăAlegeri parlamentare 2024: AEP a atras atenția observatorilor străini asupra activităților de...

Alegeri parlamentare 2024: AEP a atras atenția observatorilor străini asupra activităților de defăimare, dezinformare și falsuri

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, vicepreşedintele AEP, Zsombor Vajda, şi reprezentanţii principalelor direcţii cu atribuţii în organizarea proceselor electorale de la nivelul instituţiei s-au întâlnit sâmbătă cu observatorii internaţionali care au fost acreditaţi în vederea observării alegerilor parlamentare din 1 decembrie.

Potrivit unui comunicat al AEP, conducerea Autorităţii Electorale Permanente a prezentat activităţile specifice desfăşurării proceselor electorale, arătând că toate activităţile pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare sunt în grafic şi au fost realizate potrivit calendarului aprobat de Guvern.

„România parcurge o etapă foarte densă în ceea ce priveşte procesele electorale, a căror organizare a fost pregătită riguros de către Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu celelalte instituţii şi autorităţi implicate, pentru ca acestea să se desfăşoare transparent şi cu respect pentru lege. Doar prin organizarea unor alegeri libere şi corecte poate fi câştigată încrederea cetăţenilor în procesele electorale”, a declarat preşedintele AEP, Toni Greblă, citat în comunicat.

Preşedintele AEP a atras atenţia asupra faptului că, în întreaga lume, procesele electorale pot fi influenţate de activităţi de dezinformare, defăimare şi fake-news, cu ajutorul platformelor de social media şi a tehnologiei de tipul AI. Acestea pot fi răspândite într-un mod care poate să scape reglementărilor legale şi pot să conducă la dezinformarea electoratului şi la influenţarea tendinţei de vot.

„Este un aspect care preocupă din ce în ce mai mult autorităţile din întreaga lume, întrucât astfel de platforme sociale nu se supun strict unor reglementări legale şi pot să contribuie, chiar şi fără intenţie, la crearea unor situaţii cel puţin neplăcute. Democraţia are la bază, în primul rând, încrederea cetăţenilor în procesele electorale, iar această încredere poate fi câştigată greu şi poate fi pierdută foarte uşor. Alături de instituţiile partenere facem eforturi organizatorice pentru a desfăşura alegerile într-un mod transparent şi corect, în acord cu exigenţele standardelor europene şi internaţionale în materie. Avem, însă, nevoie şi de sprijinul cetăţenilor care trebuie să fie atenţi şi responsabili şi să nu se lase atraşi în acţiuni propagandistice, care pot să dăuneze democraţiei unei ţări”, a spus preşedintele Autorităţii Electorale Permanente.

Se are în vedere eleborarea unui nou Cod Electoral

Totodată, el a precizat că programele de observare a alegerilor contribuie la facilitarea schimburilor de experienţă, menţionând că acestea vor sta la baza elaborării, cu ajutorul experţilor europeni şi internaţionali în materie electorală, a unui viitor Cod electoral. Acesta va include cele mai bune norme juridice pentru gestionarea proceselor electorale şi pentru protejarea cetăţenilor de fenomenele de dezinformare, defăimare şi fake-news care pot să apară în timpul campaniilor electorale.

Printre cei aproximativ 130 de participanţi la Programul electoral de observare a alegerilor din 1 decembrie 2024, organizat de Autoritatea Electorală Permanentă, se numără organizaţii internaţionale partenere, alături de care AEP promovează valorile democratice, precum Adunarea Parlamentară a Mediteranei şi Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre, Agora Election Observation şi Asociaţia Promo-Lex.

De asemenea, la Programul de observare a alegerilor participă reprezentanţi ai Misiunilor Diplomatice la Bucureşti ale Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Turciei şi Ungariei, precum şi ai autorităţilor electorale din Republica Moldova, Estonia, Lituania, Portugalia, Turcia şi Ucraina.

AEP, Autoritatea Electorală Permanentă, oferă bani pentru alegerile prezidențiale: cum devii membru în secțiile de votare

Pentru a deveni membru al unei secții de votare în cadrul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, procesul implică mai mulți pași și respectarea unor criterii specifice.
Aceștia au un rol esențial în asigurarea desfășurării corecte și transparente a alegerilor, iar principalele detalii despre cum poți aplica și câștigurile aferente sunt următoarele:

Cum poți deveni membru al unei secții de votare
Înscrierea în Corpul experților electorali: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) gestionează Corpul experților electorali, format din persoane care pot fi desemnate ca membri ai secțiilor de votare. Pentru a te înscrie, trebuie să îndeplinești câteva condiții:
Cetățenie și cunoștințe de limbă română: Trebuie să ai cetățenie română și să cunoști bine limba română.
Drept de vot: E necesar să ai drept de vot, adică să nu fi fost decăzut din acest drept.
Stare de sănătate corespunzătoare: Este important să poți îndeplini sarcinile fizice și mentale necesare în secția de votare.
Neafiliere politică: Nu trebuie să faci parte dintr-o formațiune politică pentru a asigura imparțialitatea ta.
Studii universitare: Este preferabil să ai studii universitare, în special în domeniul juridic, dar aceasta nu este o cerință obligatorie pentru toate rolurile.
Lipsa condamnărilor penale: Nu poți avea cazier judiciar sau condamnări penale, pentru a asigura integritatea funcției.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Consulatul General al României din Los Angeles a publicat listele centrelor de evacuare şi ale adăposturilor pentru animale

Consulatul General al României la Los Angeles a publicat, sâmbătă, pe pagina de Facebook, adresele centrelor de evacuare şi ale adăposturilor pentru animale, informații...

DGASPC Mureș răspunde acuzațiilor CRJ după ce au fost sesizate nereguli foarte grave în patru centre

Directorul general al Direcției pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Hajnal Katalin Miklea, susține că cei 63 de copii cu dizabilități din cele...

Germania: Olaf Scholz este candidat principal al SPD în alegerile parlamentare din februarie

Social-democrații germani (SPD) l-au confirmat sâmbătă pe cancelarul Olaf Scholz ca principal candidat al partidului în alegerile parlamentare din februarie, relatează DPA. Doar câțiva delegați...
Ultima oră
Pe aceeași temă