Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, va fi reales cu un vot aproape unanim în cadrul alegerilor de miercuri, despre care observatorii externi spun că au fost afectate de o represiune dură împotriva activiștilor opoziției și a jurnaliștilor, potrivit dcnews.ro.
Potrivit unui sondaj la ieșirea de la urne raportat de televiziunea de stat Azertag, Aliyev a obținut aproape 94% din voturi, asigurându-și un al cincilea mandat.
Alte două institute de sondare au estimat că procentul este de 92%. Rezultatele preliminare sunt așteptate să fie publicate în cursul zilei de miercuri, dar se așteaptă ca prelungirea celor două decenii de mandat să fie în mare parte o formalitate.
Potrivit Freedom House, națiunea din Caucazul de Sud se numără printre cele mai puțin libere țări din lume, iar ”de la începutul anilor 1990, alegerile nu au fost considerate credibile sau competitive de către observatorii internaționali”.
Jurnaliști independenți reținuți
Cel puțin 13 jurnaliști independenți au fost reținuți înainte de vot, iar în valuri de arestări au fost încarcerate personalități ale opoziției și academicieni critici. La începutul acestei săptămâni, Amnesty International a avertizat cu privire la ”un asalt coordonat și pe scară largă asupra societății civile și a statului de drept” în Azerbaidjan.
Azerbaidjanul, care este un exportator major de gaz către UE și a fost salutat ca fiind un ”partener crucial” de către președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, va găzdui în acest an discuțiile COP29 ale ONU privind clima.
Ilham a preluat puterea în 2003 de la tatăl său, Heydar Aliyev, care a condus țara în calitate de președinte de la scurt timp după căderea Uniunii Sovietice.
Deși liderul azer nu a ținut încă un discurs de victorie, el a avut deja convorbiri telefonice cu lideri mondiali prieteni, inclusiv cu Aleksandr Lukașenko din Belarus, care l-au felicitat pentru ceea ce serviciul de presă prezidențial descrie drept ”victoria sa încrezătoare”. Posturile de știri pro-guvernamentale relatează că mulțimile au ieșit pe străzi în capitala Baku și în alte orașe pentru a sărbători.
Într-un apel telefonic premierul ungar Viktor Orbán a devenit primul lider UE care l-a felicitat pe Aliyev ”pentru victoria sa enormă și incontestabilă”.
Model pentru alegerile din Rusia
În timp ce Parlamentul European nu a putut trimite o delegație pentru a monitoriza secțiile de votare, așa cum a făcut-o în anii precedenți, membru al Consiliului Federației Ruse, Grigori Karasin, a declarat presei locale că scrutinul a fost organizat în mod eficient și ar putea chiar servi drept model pentru propriile alegeri prezidențiale din Rusia, care vor avea loc în acest an.
Șeful unei delegații a Parlamentului din Georgia a susținut, de asemenea, că scrutinul s-a desfășurat fără probleme, potrivit Azertag.
Activiștii opoziției din țară au postat videoclipuri neverificate cu altercații între personalul secțiilor de votare și monitorii electorali și cu persoane care ar fi votat de mai multe ori.
În septembrie, Azerbaidjanul a lansat un război fulger de 24 de ore pentru a prelua controlul asupra Nagorno-Karabah, o regiune separatistă în care locuiau aproximativ 100.000 de etnici armeni.
Aliyev și soția sa, care este vicepreședinte, au votat la o secție de votare din Khankendi, cunoscută de fosta populație armeană sub numele de Stepanakert. Orașul este acum aproape complet nelocuit în urma exodului în masă, conform POLITICO.
Peste șase milioane de azeri vor vota la alegerile prezidenţiale extraordinare de miercuri din Azerbaidjan
Peste şase milioane de azeri cu drept de vot sunt aşteptaţi să participe la alegerile prezidenţiale extraordinare care se desfăşoară miercuri în Azerbaidjan, a comunicat Ambasada Republicii Azerbaidjan în România într-un comunicat de presă, conform agerpres.ro.
Reprezentanţa diplomatică azeră precizează că este pentru prima dată în istoria Azerbaidjanului independent când alegerile acoperă întregul teritoriu al ţării.
”Ca urmare a măsurilor antiteroriste desfăşurate în septembrie 2023, Azerbaidjanul s-a remarcat din rândurile unor ţări precum Moldova, Georgia şi Ucraina, care s-au confruntat cu probleme similare după obţinerea independenţei, şi a reuşit să-şi restabilească integritatea teritorială”, se spune în comunicat, referire la preluarea controlului total asupra regiunii Nagorno Karabah, populată majoritar de etnici armeni, după mai mult de treizeci de ani de secesionism şi război.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!