Varianta unui guvern minoritar PNL-UDMR, cu susținerea parlamentară a minorităților naționale, părea a avea multe șanse de reușită la momentul desemnării lui Nicolae Ciucă ca premier, de către Iohannis. Acum lucrurile au luat o nouă întorsătură.
PSD a transmis că discuțiile pentru formarea noului guvern vor continua cu premierul desemnat Nicolae Ciucă.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, luni dimineață, că PSD nu a negociat cu PNL pentru susținerea unui nou guvern și nu poate face acest lucru, deoarece liberalii au o decizie în acest sens, dar că social-democrații sunt obligați să discute cu premierul desemnat Nicolae Ciucă.
Ciolacu a spus că i-a transmis lui Nicolae Ciucă cele 10 priorități ale PSD pe care „eventual să le prindă în programul de guvernare”.
Șeful social-democraților susține că România are nevoie de un guvern stabil, altfel „cel mai bine este să ne întoarcem la români”.
Dacian Cioloș este mult mai tranșant în privința susținerii unui guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă.
USR nu poate să susțină un guvern de criză, spune Dacian Cioloș după întâlnirea de luni cu premierul desemnat: „USR crede că soluția pentru această perioadă este un guvern cu o majoritate în Parlament”.
„Sentimentul meu a fost că a fost o întâlnire mai mult de formă, pentru că domnul premier știa deja care e poziția USR. (…) Din ceea ce a spus domnul premier desemnat, nu sunt diferențe mari între ceea ce noi am propus săptămâna trecută și ceea ce intenționează să propună acum guvernul dânsului”, a afirmat Cioloș.
Presat de o parte a liderilor PNL să găsească o soluție care să rezolve rapid criza politică, Florin Cîțu nu exclude nici varianta de forță a alegerilor anticipate.
” PNL a arătat responsabilitate, flexibilitate, dorinţa de a rezolva această criză politică. A venit şi a schimbat mandatul, dintr-un preşedinte al PNL pentru premier a venit cu un alt candidat. Dacă nu, aşa cum am spus de fiecare dată, toate opţiunile sunt pe masă, inclusiv alegeri anticipate „, a declarat Cîţu la sediul central al PNL.
Iohannis vrea deblocarea negocierilor pentru noul guvern
Președintele Iohannis a intervenit pentru a debloca impasul negocierilor.
Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni seară, cu Florin Cîțu și Nicolae Ciucă la Cotroceni pentru rezolvarea situației, conform hotnews.ro. Potrivit acelorași surse, în finalul dicuțiilor s-a convenit ca premierul desemnat să aibă un mandat flexibil astfel încât să asigure o guvernare cu majoritate în Parlament.
Până acum, Ciucă a mers la discuțiile cu PSD și cu USR cu varianta unui guvern minoritar.
Numai că în dimineața de marți lucrurile s-au schimbat din nou.
Nu există nicio flexibilizare a mandatului premierului desemnat, declară preşedintele PNL, Florin Cîţu. Continuă discuţiile pentru un Guvern minoritar PNL – UDMR, mai spune acesta.
„Nu știu de ce întâlnire vorbiți dumneavoastră. Dacă exista o flexibilizare se putea face doar în BPN, nu a existat niciun BPN, deci rămânem așa cum am stabilit”, spune liderul liberal.
Nu e de mirat. Săptămâna trecută, miercuri seara, liderii PNL s-au culcat cu Florin Cîțu pentru propunerea de premier. Joi dimineață s-au trezit și au votat în unanimitate ca Nicolae Ciucă să fie cel desemnat de PNL.
Între timp, Ludovic Orban și-a anunțat plecarea din grupul parlamentar PNL, dar nu și din PNL: ” Adio, dar rămân cu tine!”. Un nou partid e greu de făcut și de promovat, dar din interiorul PNL vocea lui Orban și a susținătorilor lui ar putea conta la viitoarele negocieri pentru formarea guvernului. Practic e o încercare de delimitare de deciziile „echipei câștigătoare”, dar de influențare a jocului politic până când va veni un moment mai bun pentru gruparea Orban.
Marți, președintele Iohannis a plecat în Egipt. Va efectua, miercuri, o vizită de stat acolo, la invitaţia omologului său, Abdel Fattah El-Sisi, conform Administraţiei Prezidenţiale. Abdel Fattah El-Sisi este președintele Egiptului din 2014 și fost comandant suprem al Forțelor Armate Egiptene. El este școlit ca și generalul în rezervă Nicolae Ciucă în SUA și conduce cu mână forte Egiptul de la înlăturarea de la putere a Frăției Musulmane și a președintelui Morsi în 2013.
În lipsă de soluții, e bun de știut și secretul unei guvernări militare!