24.2 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSocialSocietateAlba Iulia este ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2026

Alba Iulia este ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2026

Alba Iulia a câștigat titlul Capitala Tineretului din România pentru anul 2026. A concurat cu Brașovul, într-un concurs de concepte privind strategia pentru tineri. Municipiul Alba Iulia va beneficia de un premiu de 50.000 de euro, ca punct de pornire pentru finanțarea mai multor activități.

Programul propus de Alba Iulia se numește #yoUthNITED și include propuneri în domeniile sănătate, dezvoltare profesională, implicare în comunitate, educație non-formală și infrastructură.

Obiectivul principal este implicarea activă a tinerilor în dezvoltarea comunității, oferindu-le sprijin și resurse pentru a deveni actori principali ai schimbării.

Inițiativa își propune să construiască parteneriate durabile, să asigure resurse accesibile și echitabile, să creeze un mediu sigur pentru tineri cu mecanisme de raportare și protecție.

Alba Iulia a câștigat titlul Capitala Tineretului din România pentru anul 2026. Activități propuse
Prin activități diverse – educație non-formală și informală, platforme de voluntariat și campanii de informare – programul își propune să susțină dezvoltarea personală și socială a tinerilor.

Totodată, se încurajează inovația și coeziunea în comunitate, asigurându-se că nevoile și interesele tinerilor sunt respectate, transmit organizatorii concursului.

Activitățile planificate includ sesiuni educative, workshop-uri, activități recreative, campanii de informare și evenimente tematice, toate menite să ofere un mediu de învățare flexibil și atractiv pentru tineretul local.

Ecosistemul creat va beneficia de resurse, spații și mentori, cu sprijin din partea sectorului privat și public, pentru a asigura succesul și sustenabilitatea pe termen lung.

”Alba Iulia a înțeles că direcția în care se dezvoltă orașul nu poate fi conturată fără tineri. A înțeles provocările sale, iar administrația locală și-a deschis ușa către tinerii din comunitate pentru a construi împreună această cale, iar succesul candidaturii lor este rezultatul acestui efort.

Acum, Alba Iulia primește șansa să-și implementeze programul și toate demersurile pe care le-a definit. Prin acordarea titlului, Alba Iulia are oportunitatea de a defini viitorul capitalului uman local prin îmbunătățirea stării de bine, lărgirea perspectivelor și consolidarea participării active a tinerilor din oraș, îmbunătățind totodată modul prin care actorii ecosistemului urban de tineret colaborează pentru a servi acestor obiective.” – a declarat András Farkas, coordonatorul procesului de selecție, programul ”Capitala Tineretului din România”.

Alba Iulia va primi un premiu de 50.000 de euro


Anual, un oraș din țară primește titlul Capitala Tineretului din România în urma unui concurs de concepte și este sprijinit financiar, prin formare și consultanță în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. Programul este susținut de către: Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română.

Alba Iulia va beneficia de un premiu în valoare de 50.000 euro, oferit de Banca Comercială Română, ce reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea activităților propuse. Titlul ”Capitala Tineretului din România” va oferi orașului Alba Iulia oportunitatea de a atrage alte finanțări din diferite surse, publice și private, dar și dreptul de a găzdui Summitul Tinerilor și Gala Tineretului din România, ediția 2026.

Juriul a fost format din 27 de personalități ce provin din sectorul public, privat și neguvernamental.

Alte orașe care au primit titlul de ”Capitala Tineretului din România”
Timișoara 2016-2017 (ediție pilot axată în jurul conceptului CHECK-OUT Timișoara / Ce Caut: Timișoara)
Bacău 2017-2018 (Colorează-ți generația)
Baia Mare 2018-2019 (#Uturn)
Iași 2019-2020 (#rlSeUP!)
Constanța 2021-2022 (#ComeToSEAus)
Târgu Jiu 2023 (YOUth URL)
Ploiești (2024)
Vaslui (2025)

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în cadrul căruia Principele Radu a subliniat importanţa acestui oraş, o comunitate care se remarcă prin reputate instituţii de învăţământ, viaţă culturală, economie, tradiţii, dar şi prin aspiraţiile tinerei generaţii.
„Este un municipiu care include unele dintre cele mai reputate instituţii de învăţământ româneşti, de-a lungul a trei secole, dacă e să considerăm secolul XIX, XX şi acesta în care trăim noi, un oraş al culturii, al marilor tradiţii muzicale de arte plastice şi toate cele şapte arte şi un loc care a însemnat şi sper să însemne în continuare mult în secolul acesta pentru economia românească. Toate motivele pentru a considera societatea civilă, mediul economic şi lumea intelectuală, lumea prahoveană în general, unul din cele mai exemplare şi mai complementare comunităţi pe care le avem în ţară”, a transmis Principele Radu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Klaus Iohannis va pleda pentru educația în limba franceză la cea de-a XIX-a Conferință a Francofoniei

Președintele Iohannis va participa la o masă rotundă dedicată integrării tinerilor francofoni pe piața muncii Președintele României, Klaus Iohannis, va participa la cea de-a XIX-a...

Israelul se apără de tirurile de rachete inamice cu un sistem antiaerian multi-stratificat

„Domul de fier", deşi este cel mai cunoscut, este doar unul dintre cele trei sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă folosite de Israel pentru...

8 motive pentru care merită să îți instalezi panouri fotovoltaice în 2024

Locuiești la casă și te gândești la variante prin care poți reduce costurile la utilități? Într-adevăr, cheltuielile lunare ale celor care stau la casă...
Ultima oră
Pe aceeași temă