Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare de stat, pentru sprijinirea investițiilor în producția de biocombustibili, pentru o economie „zero net”
În cadrul acestei scheme, pe care România intenționează să o finanțeze prin intermediul Fondului pentru modernizare al UE, ajutoarele vor fi sub formă de granturi directe. Măsura va sprijini investițiile în noi capacități de producție a biocombustibililor avansați vizați, adică bioetanolul, combustibilul de aviație sustenabil și uleiul vegetal hidrotratat. Măsura va genera reduceri semnificative ale gazelor cu efect de seră, limitând în același timp, impactul asupra agriculturii, în comparație cu biocombustibilii convenționali, produși din culturi alimentare.
Comisia a constatat că schema României respectă condițiile stabilite în TCTF. Ajutoarele vor sprijini introducerea accelerată a energiei din surse regenerabile, vor respecta intensitatea maximă a ajutorului și vor fi acordate, cel târziu până la 31 decembrie 2025. Comisia a concluzionat că schema României este necesară, adecvată și proporțională, pentru a accelera tranziția verde și a facilita dezvoltarea anumitor activități economice care sunt importante pentru Planul REPowerEU, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și cu condițiile stabilite în TCTF.
Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema notificată de România în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.