România se află printre cele cinci state care somează Comisia Europeană să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina
Aderarea României la Uniunea Europeană în 2007 a fost un punct de cotitură pentru sectorul agricol, transformând radical producția și competitivitatea acesteia. Agricultura românească a înregistrat o creștere de trei ori a valorii producției, ajungând în 2023 la 22,2 miliarde de euro, față de aproximativ 4,5 miliarde în 2007. Această evoluție spectaculoasă a fost susținută de subvenții europene, care au totalizat peste 40 de miliarde de euro în cei 17 ani de apartenență la UE.
Cu toate acestea, România continuă să se confrunte cu un deficit agroalimentar semnificativ, de 6,3 miliarde de euro în 2023, de trei ori mai mare decât în 2007. Acest dezechilibru este cauzat de incapacitatea de a transforma producția brută, în produse finite competitive. Lipsa unor reglementări interne eficiente, pentru a încuraja procesarea locală a producției agricole, agravează situația. Materia primă agricolă este exportată în cantități masive, iar țara devine dependentă de importuri pentru produse procesate.
Dispariția fermelor mici a schimbat caracterul agriculturii românești, orientând-o tot mai mult spre producția industrializată.
Marii fermieri din România au primit de la aderarea țării la Uniunea Europeană până acum în jur de 10 miliarde de euro subvenții. În exercițiul bugetar european 2021-2027, România primește 51,2 miliarde de euro, din care 14 miliarde de euro sunt subvenții agricole, ceea ce înseamnă aproape 30% din suma totală destinată țării. Acești latifundiari care primesc subvenții nu sunt săraci. Au făcut profit ani de zile, iar acum au început să piardă, fiindcă piața nu funcționează bine, din cauza complicațiilor cu războiul, dar și fiindcă ei au făcut calcule greșite. în ultimii doi ani, costurile au crescut din cauza crizei energetice și a inflației, productivitatea muncii în agricultură a scăzut, iar prețurile la bursa cerealelor au scăzut permanent. Guvernul și fermierii ar fi trebuit să aibă un plan comun de prevenție pentru prăbușirea ce urma să vină, scrie DW.
România se află printre cele cinci state care somează Comisia Europeană să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina, invocând concurența incorectă. Miniştrii Agriculturii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care îi cer să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina, susţinând că produsele agricole ieftine din Ucraina le afectează pieţele de export.
România nu a știut cum să-i ajute pe exportatorii ucraineni de cereale fără să-i saboteze pe fermierii români, iar acest demers riscă să întărească pe termen mediu și lung înclinația suveranistă a electoratului autohton, mai spune sursa citată.