3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăAgenția S&P reconfirmã ratingul suveran al României și perspectiva stabilã

Agenția S&P reconfirmã ratingul suveran al României și perspectiva stabilã

COMUNICAT DE PRESĂ

Agenția de rating S&P a reconfirmat vineri, 11 octombrie 2024, ratingul aferent datoriei guvernamentale și perspectiva stabilã ale României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã.

În opinia agenției, decizia reconfirmãrii ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținutã de stocul moderat de datorie externã și guvernamentalã și de perspectivele solide de creștere ale țãrii noastre, începând cu anul 2025. Totodatã, S&P anticipeazã cã angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliențã (MRR) al UE, precum și cele din cadrul Procedurii de Deficit Excesiv (PDE) vor continua sã ancoreze reformele politice ale autoritãților române.

„Este un mesaj pozitiv pentru investitori, fiind o nouã confirmare a faptului cã am luat mãsurile necesare și corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizelor recente și pentru asigurarea unor finanțe publice sustenabile. Subliniez totuși cã trebuie sã rãmânem temperați și concentrați pe reformele structurale, pe implementarea angajamentelor din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliențã, dar și pe investițiile în infrastructurã și digitalizare, pentru a asigura o creștere economicã sustenabilã a României pe termen mediu. Este imperativ sã continuãm reformele, sã eficientizãm cheltuielile publice și sã implementãm soluții durabile pentru a reduce presiunile asupra bugetului”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

În evaluarea realizatã, S&P evidențiazã atât reziliența de care a dat dovadã piața muncii din țara noastrã, cât și faptul cã șomajul rãmâne aproape de minimele istorice înregistrate.

Agenția considerã cã economia României va înregistra o creștere de 1,6% în anul 2024, respectiv de puțin sub 3% în medie în perioada 2025-2027, în condițiile în care țara noastrã va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât și din Mecanismul de Redresare și Reziliențã.

Principalii factori care ar putea conduce la îmbunãtãțirea ratingului de țarã sau a perspectivei sunt reducerea substanțialã a deficitului fiscal și înregistrarea unui trend descendent al datoriei publice ca pondere din PIB. Totodatã, scãderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin îmbunãtãțirea structurii datoriei și reducerea puternicã a deficitelor externe pot reprezenta alți factori pozitivi pentru ratingul de credit al României.

Principalul factor care ar putea conduce la înrãutãțirea ratingului de țarã sau a perspectivei este reprezentat de creșterea deficitelor guvernamentale peste proiecțiile actuale ale agenției pe termen mediu, ceea ce ar conduce și la creșterea nivelului datoriei publice ca procent din PIB. Totodatã, S&P ar putea retrograda creditul de rating al României dacã ar persista alte dezechilibre existente, cum ar fi inflația ridicatã sau deficitele substanțiale de cont curent, care ar putea duce la o corecție macroeconomicã, respectiv o creștere economicã mai scãzutã.

Serviciul de comunicare, relații publice, mass-media și transparență
Ministerul Finanţelor

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...
Ultima oră
Pe aceeași temă