11.7 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiFOTO Aeromania 2018 – un spectacol cu 34 de aeronave și 12.000...

FOTO Aeromania 2018 – un spectacol cu 34 de aeronave și 12.000 de privitori

„Numărul avioanelor, complexitatea acrobaţiei, expozanţii, tonetele cu mancare – sunt foarte importante şi vizibile, dar nu surprind esenţa fenomenului Aeromania. Definitorii pentru acest eveniment sunt lucruri mai puţin vizibile care transportă valori, opţiuni, intenţii, idealuri, decizii.”, spun organizatorii.

Anul acesta, invitatul surpriză a fost Semin Öztürk – cea pe care atât fotografii evenimentului, cât şi jurnalistii au surprins-o în multe cadre foarte reuşite. Semin este singura femeie pilot de acrobaţie a Turciei.

Este fiica pilotului de acrobaţie Ali Ozturk şi a venit însoţită de sora ei, Senan, dar şi de o echipă de profesionişti de la Sivrihisar General Aviation Center (S.U.S.H.M). Acesta a fost construit de la zero şi fără finanţări publice, într-o zonă geografică aparent neatrăgătoare – în al doilea deşert al Turciei, în provincia Eskişehir, adică în Anatolia Centrală – începând cu 2014. Baza lor se întinde pe 1000 de acri, iar pista centrală are 1810 metri. Au construit singuri, în deşert, de la zero, un aeroport cu pistă la standarde NATO în doar 4 ani – ceea ce este extraordinar, având în vedere cât durează şi cât costă lucrări aeroportuare de anvergură mult mai mică în România.

În prezent, la doar 4 ani de la debutul S.U.S.H.M, aceşti oameni organizează anual aproximativ 10 evenimente similare celui de la Tuzla şi, deşi acest lucru se întâmplă în mjlocul unui deşert, zeci de mii de spectatori vin cu maşini, se cazează la hotelurile din zonă şi participă la mitinguri. S.U.S.H.M. este şi gazda mai multor şcoli de pilotaj care, de puţină vreme, au început să admită şi fete, dar este şi gazda unui muzeu al spaţiului şi al aerului.

La Tuzla, au fost prezenţi reprezentanţii diplomatici ai mai multor ţări, printre care Turcia şi SUA. 

Iacării Acrobați

La Aeromania au zburat şi Iacării Acrobaţi, prezenţi la Tuzla de la prima ediţie. „Nu vor lipsi de la niciuna, pentru că sunt prietenii acestui loc şi pentru că debutul lor are mult de-a face cu acesta. Iacării sunt prima formaţie privată de acrobaţie a României şi, până recent, singura, iar acest lucru merită repetat de fiecare dată, pentru că şi-au câştigat singuri şi fără sprijinul nimănui notorietatea internaţională şi au reuşit să îşi facă un aerodrom propriu fermecător în Băneşti, Prahova, pentru care, de asemenea, nu au obţinut niciodată un sprijin financiar public.”, spun organizatorii.

După 11 ediţii, la Aeromania au început sa apară, în sfârşit, şi alte formaţii private de acrobaţie – pe care, cu siguranţă, acest eveniment le va promova şi susţine. Au evoluat prima formaţie privată de biplane – Steen Sky Bolt – cu Sorin Bochiş şi Cornel Marinescu – cu un exerciţiu acrobatic complex, dar şi Sorin Pintea – în zbor solo, cu avionul său, CAP 282.

Fotografiile sunt furnizate de Aeroportul Tuzla.

Cele mai citite

FCSB 1-1 U Craiova. Final dramatic cu trei eliminări!

Universitatea Craiova și FCSB au încheiat la egalitate, scor 1-1, într-o confruntare tensionată care s-a încheiat cu campioana terminând meciul în opt oameni. Partida dintre...

Carlo Ancelotti, antrenorul echipei Real Madrid, a vorbit despre inundațiile devastatoare din regiunea Valencia

Antrenorul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, a declarat că nu are puterea să vorbească despre fotbal înaintea confruntării echipei sale din Liga Campionilor împotriva...

Haos la Marele Premiu al Braziliei! Max Verstappen câștigă după ce a plecat de pe locul 17

Max Verstappen a obținut o victorie impresionantă în Marele Premiu al Braziliei, deși a plecat de pe locul 17 după o penalizare de 5...
Ultima oră
Pe aceeași temă