Ministrul Adrian Veştea s-a aflat, luni, într-o vizită de lucru în Mehedinţi, unde s-a întâlnit cu autorităţile publice locale din judeţ, pentru a discuta despre proiectele implementate prin intermediul programelor coordonate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, conform news.ro.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni seară, de Ministerul Dezvoltării, ministrul Adrian Veştea a verificat stadiul lucrărilor unor proiecte finanţate de instituţie în municipiul Drobeta-Turnu Severin şi în comuna Şimian.
”Compania Naţională de Investiţii asigură peste 56 de milioane de lei pentru reabilitarea, modernizarea, dotarea şi extinderea bazinului de înot din Drobeta-Turnu Severin. Obiectivul, care va avea o suprafata desfăşurată de 8.370 mp şi 357 de locuri în gradene, va permite organizarea competiţiilor sportive naţionale şi internaţionale”, a transmis Ministerul Dezvoltării.
Sursa citată a precizat că, în comuna Şimian, Ministerul Dezvoltării investeşte 36.136.556,16 lei pentru reabilitarea energetică a unor clădiri rezidenţiale multifamiliale, în suprafaţă totală de 37.496 mp.
”Continuăm să sprijinim autorităţile locale în implementarea investiţiilor din domeniile de interes pentru cetăţeni şi mă bucur să constat că proiectele finanţate prin Ministerul Dezvoltării prind contur în toată ţara”, a subliniat Adrian Veştea.
Potrivit datelor transmise de minister, localitatea Şimian implementează şi un proiect de înfiinţare a unui sistem inteligent de distribuţie a gazelor naturale în satele Şimian, Cerneţi şi Dedoviţa Nouă, în valoare totală de 55.343.489,52 lei, prin care 3.100 de gospodării vor fi conectate la reţeaua de alimentare cu gaze naturale.
”Tot în Şimian, autorităţile locale au în vedere restaurarea a două monumente istorice – Cula Nistor, construită în jurul anului 1812, respectiv Cula lui Tudor Vladimirescu, construită, de asemenea, în anii 1800”, se mai arată în comunicatul de presă.
Ministrul Dezvoltării Adrian-Ioan Veștea a urgentat îndeplinirea Jalonului 310 din PNRR
Ministrul Adrian-Ioan Veștea a dispus, în cadrul unei întâlniri de lucru cu factorii responsabili cu implementarea jaloanelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), repartizate Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, accelerarea măsurilor necesare pentru îndeplinirea Jalonului 310, privind “Intrarea în vigoare a actului legislativ de modificare a Codului administrativ şi de instituire a unor consorţii administrative în unităţile administrativ-teritoriale rurale sau predominant rurale învecinate, existente ca zone rurale funcţionale”, potrivit agerpres.ro.
Decizia a fost luată întrucât, deşi a fost adoptată Legea nr. 375/2022 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, Comisia Europeană a anunţat că acest jalon nu este considerat îndeplinit în absenţa respectării în totalitate a cerinţelor din Decizia Consiliului Uniunii Europene (CID) de punere în aplicare a PNRR pentru România.
Ministrul Veștea vrea îndeplinirea jalonului 310 din PNRR, dar concret, CID consideră ca netranspuse în Legea nr. 375/2022:
acordarea de personalitate juridică consorţiilor administrative şi existenţa unui organ de coordonare la nivelul acestora;
corelarea consorţiilor administrative cu zonele rurale funcţionale care prezintă un anumit grad de integrare economică şi socială şi/sau se confruntă cu provocări şi oportunităţi similare pentru dezvoltarea lor;
existenţa unui buget transparent şi previzibil;
asigurarea integrării digitale depline a serviciilor publice furnizate de unităţile administrativ-teritoriale din consorţii.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!