Aderarea Suediei la NATO revine pe agenda lui Erdogan, președintele turc trimițând parlamentului său un proiect de lege pentru ratificarea acestui pas.
Deși și-a depus candidatura în mod oficial odată cu Finlanda, încercarea suedezilor de a se alătura alianței nord-atlantice a fost tratată în mod diferit de către autoritățile turce, transmite AP, potrivit observatornews.ro.
Mai exact, deși candidatura a fost depusă din luna mai a anului 2022, Erdogan a amânat momentul în care țara sa ratifică acest pas, acuzând autoritățile de la Stockholm că adăpostesc militanți kurzi, pe care Turcia îi consideră periculoși pentru securitatea sa. Tensiunile tuco-suedeze au fost accentuate și de o serie de proteste care au avut loc în Suedia în care copii ale Coranului au fost arse.
După cum indică un comunicat al administrației prezidențiale turce, Erdogan a semnat protocolul prin care ratifică aderarea Suediei la NATO, documentul fiind mai apoi trimis parlamentului. În acest moment, nu au fost făcute publice detalii despre momentul în care proiectul ar putea fi discutat și votat.
Reacția Suediei după anunțul făcut de Turcia
Pentru a putea adera la NATO, Suedia are nevoie de acordul tuturor celor 31 de membri ai alianței. La scurt timp după anunțul făcut de cancelaria lui Erdogan, autoritățile suedeze au transmi și ele un mesaj prin care salută decizia președintelui turc.
„Mă bucur să aud că președintele turc Erdoğan a trimis acum documentele de ratificare parlamentului turc”, a transmis primul ministru suedez Ulf Kristersson. „Acum rămâne ca Parlamentul să abordeze problema. Așteptăm cu nerăbdare să devenim membru al NATO.”
Reacții internaționale pozitive după acordul dat de Erdogan aderării Suediei la NATO
Mai multe reacții internaționale pozitive nu au întârziat să apară după acordul dat de Erdogan aderării Suediei la NATO.
Preşedintele american, Joe Biden, care a sosit luni la Vilnius pentru summitul NATO, a salutat acordul dat de omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, aderării Suediei la Alianţa Nord-Atlantică(NATO), pe care o bloca de peste un an, relatează AFP.
“Sunt pregătit să lucrez cu preşedintele Erdogan şi Turcia pentru a întări apărarea şi descurajarea în zona euro-atlantică”, a declarat Joe Biden într-un comunicat, spunând că “aşteaptă cu nerăbdare” să întâmpine Suedia ca al 32-lea stat membru al NATO.
Premierul suedez, Ulf Kristersson, a salutat luni “o zi bună” pentru ţara sa şi un “pas foarte mare” după unda verde dată de preşedintele turc intrării Suediei în NATO, potrivit agerpres.ro.
Mai multe reacții internaționale au urmat la acordul lui Recep Tayip Erdogan dat aderării Suediei la NATO, printre care și Germania
“Facem un pas foarte mare spre ratificarea oficială a aderării Suediei la NATO. Este o zi bună pentru Suedia”, a declarat Ulf Kristersson la o conferinţă de presă la Vilnius, unde are loc summitul Alianţei, spunând că este “foarte bucuros” de acordul anunţat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!