8.5 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăPoliticăAderarea României și a Bulgariei la Schengen e în continuare importantă pentru...

Aderarea României și a Bulgariei la Schengen e în continuare importantă pentru Comisia Europeană

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană, cele două ţări îndeplinind toate criteriile necesare începând din 2011, a declarat miercuri Anitta Hipper, purtătoare de cuvânt pentru afaceri interne a Comisiei Europene.

”Comisia Europeană rămâne în legătură strânsă cu preşedinţia Consiliului (Uniunii Europene) pentru a aborda extinderea Schengen. Comisia continuă să fie pregătită pentru a sprijini activ preşedinţia (Consiliului UE) astfel încât o decizie să poată fi luată în 2023 atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria. Poziţia Comisiei este clară: aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană. Ele îndeplinesc toate criteriile începând din 2011. Misiunile de informare din octombrie şi o misiune complementară de informare în noiembrie 2022 au consolidat disponibilitatea ambelor ţări”, a menţionat reprezentanta executivului comunitar în răspunsul la o solicitare în acest sens, transmite agerpres.ro.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) se reuneşte joi pentru prima dată în mod oficial de la preluarea preşedinţiei semestriale a Consiliului UE de către Suedia. Extinderea spaţiului Schengen nu se află pe agenda acestui Consiliu JAI nici în urma reuniunii de miercuri a Comitetului reprezentanţilor permanenţi pe lângă Uniunea Europeană (COREPER), când agenda provizorie ar mai fi putut suferi schimbări.

Aderarea României și a Bulgariei la Schengen este o prioritate pentru Comisia Europeană, reuniunea de joi fiind prima de la votul din decembrie

Astfel, potrivit website-ului Consiliului UE, agenda include, la secţiunea activităţilor fără caracter legislativ, ‘Situaţia generală a spaţiului Schengen’ (Funcţionarea spaţiului Schengen şi viitorul politicii privind vizele) şi ‘Intrarea în funcţiune a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) consolidat’, nu însă şi aderarea României şi a Bulgariei la Schengen.

Reuniunea de joi este prima oficială a Consiliului JAI după cea din decembrie când România şi Bulgaria au înregistrat un eşec, în Schengen fiind acceptată doar Croaţia. În cazul României şi al Bulgariei nu a existat unanimitatea necesară – opoziţia a venit din partea Austriei şi a Olandei, aceasta din urmă precizând că Bulgaria nu este deocamdată pregătită pentru a intra în Schengen.

În ceea ce priveşte Austria, ea a susţinut că nu poate fi de acord cu extinderea spaţiului Schengen atât timp cât acesta, în opinia sa, nu este funcţional. Viena şi-a justificat poziţia, exprimată mai ales prin vocea ministrului de interne Gerhard Karner, prin faptul că în Austria au ajuns peste 100.000 de migranţi sau solicitanţi de azil, dintre care circa 75.000 nu fuseseră încă înregistraţi. Karner a spus că acest lucru ar trebui să se întâmple de fapt atunci când este trecută frontiera Uniunii Europene şi că mulţi dintre cei neînregistraţi ar veni prin România sau Bulgaria.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Regina Camilla a Marii Britanii a marcat Ziua Memorială a Holocaustului printr-un discurs puternic

Regina Camilla a Marii Britanii a marcat Ziua Memorială a Holocaustului printr-un discurs puternic despre importanța memoriei și a luptei împotriva discriminării. Evenimentul a...

Drăguș, discuții decisive cu antrenorul și directorii lui Trabzonspor!

Denis Drăguș, atacantul român de 25 de ani, se confruntă cu o decizie dificilă în cariera sa, având în vedere performanțele sale slabe la...

Noi reguli de acordare a concediului de odihnă pentru profesori și inspectori

Aplicația de salarizare pentru profesori a fost actualizată pentru anul 2025 Aplicația de salarizare utilizată pentru profesori și personalul din învățământ a fost actualizată conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă