5.7 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăPoliticăAderarea completă a României la Schengen, pe agenda Consiliului JAI din 12...

Aderarea completă a României la Schengen, pe agenda Consiliului JAI din 12 decembrie

O propunere legislativă va fi destinată protecției copiilor în mediul online, obligând platformele digitale să raporteze autorităților cazurile de abuz sexual asupra minorilor

Președinția ungară a Uniunii Europene a introdus pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 12 decembrie 2024, adoptarea deciziei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România, precum și între cele două state. Acest pas marchează o evoluție importantă pentru aderarea completă la Spațiul Schengen.

Decizia vine după ce Comitetul Reprezentanților Permanenți ai Guvernelor din statele membre ale UE (COREPER) a agreat, la 27 noiembrie 2024, aderarea României la Schengen și cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025. Controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România au fost eliminate începând cu 31 martie 2024.

Agenda reuniunii JAI din 12 decembrie a fost conturată în urma unor consultări informale desfășurate la Budapesta, pe 22 noiembrie, între miniștrii de interne ai României, Bulgaria, Ungaria și Austria. Ulterior, ministrul român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut, pe 9 decembrie, o discuție prin videoconferință cu omologul său ungar, Sandor Pinter, pentru a pregăti detaliile tehnice ale aderării.

„Demnitarul român a prezentat măsurile aflate în implementare la nivelul autorităților române pentru pregătirea celei de-a doua etape – aderarea la spațiul Schengen cu frontierele terestre”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat, preluat de Agerpres. Predoiu a subliniat susținerea constantă și activă a Președinției ungare pentru finalizarea acestui proces.

Pe lângă decizia privind Spațiul Schengen, miniștrii de interne vor aborda teme majore, precum digitalizarea securității interne, inclusiv stadiul implementării Sistemului de Intrare/Ieșire (EES), destinat înregistrării automatizate a resortisanților țărilor terțe, azilul și migrația, cu actualizări privind implementarea Pactului UE pentru migrație și azil, care va intra în vigoare în iunie 2026, precum și combaterea traficului de droguri și a criminalității organizate, prezentarea amenințărilor actuale și a progreselor realizate de Consiliul consultativ pentru informații. Un capitol separat va fi destinat dezbaterii privind protecția copiilor în mediul online, printr-o propunere legislativă care obligă platformele digitale să raporteze autorităților cazurile de abuz sexual asupra minorilor.

Miniștrii vor analiza, de asemenea, orientările strategice pentru spațiul de libertate, securitate și justiție pentru perioada 2024-2029, având ca obiectiv consolidarea cooperării legislative și operaționale la nivel european.

Aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen a fost un subiect intens dezbătut în ultimii ani. Eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, la 31 martie 2024, a reprezentat un prim pas semnificativ, recunoscut la reuniunea Consiliului JAI din 10-11 octombrie 2024, unde președinția ungară a UE a prezentat un raport favorabil privind implementarea acquis-ului Schengen în cele două țări.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Joe Biden avertisment dur în discursul de adio: O oligarhie „periculoasă” se conturează în America

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat cu privire la o oligarhie „periculoasă” care se conturează în America, în discursul său de adio, încheind o...

Acord între Sepsi și Rapid! Denis Ciobotariu se transferă în Giulești

Laszlo Dioszegi, patronul lui Sepsi, a confirmat că Denis Ciobotariu va ajunge la Rapid încă din această iarnă, în urma unui acord între cele...

Huiduit la scenă deschisă! Aurelien Tchouameni, în centrul nemulțumirilor fanilor lui Real Madrid

Francezul Aurelien Tchouameni a fost contestat vehement de suporterii Real Madrid pe „Santiago Bernabeu”, la meciul cu Celta Vigo, din Cupa Spaniei, încheiat cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă