Activitățile agricole din regiunea nordică ucraineană Cernigău sunt îngreunate de numărul mare de mine terestre lăsate în urmă de forțele rusești, spun autoritățile locale.
„Regiunea este foarte mare și inamicul a fost desfășurat în multe zone”, a explicat șeful militar regional Viaceslav Chaus, în declarații preluate de BBC, potrivit stiripesurse.ro.
El a precizat că minele îi împiedică pe fermieri să semene câmpurile, dar că serviciile de urgență se ocupă de această problemă de securitate.
Activitățile agricole în Ucraina trebuie „ să ocolească” acele mine rusești lăsate în urmă, acest fapt influențând piața global
Ucraina și Rusia au un rol cheie pe piețele globale de alimente.
Împreună, ele exportă aproximativ 30% din grâul din lume, potrivit Programului Alimentar Mondial al ONU.
De asemenea, Ucraina este cel mai mare furnizor de ulei de floarea-soarelui pentru programul ONU.
Ministrul ucrainean al Agriculturii pune sub semnul întrebării exportul de cereale din cauza războiului din Ucraina. Acest lucru ar putea provoca o criză la nivel mondial, cele mai afectate urmând să fie țările dependente de exporturile din Ucraina.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, dar conflictul pune presiune asupra producției și exportului de produse alimentare.
Sâmbătă, ministrul ucrainean al Agriculturii a declarat că situația privind exportul de cereale se înrăutățește „pe zi ce trece”, anunță Sky News, potrivit epicnews.ro.
Acest lucru ar putea fi îngrijorător pentru țările importatoare care se bazează pe această resursă pentru producția de alimente.
Ministrul a adăugat că producția nu este afectată în zone din Ucraina care nu au fost ocupate, dar singura modalitate de a rezolva criza este de a pune capăt războiului.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!