15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoAchiziția avioanelor F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea...

Achiziția avioanelor F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică pe 50 de ani

Achiziția avioanelor militare F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică a României pentru următorii 50 de ani, afirmă un comunicat transmis de firma românească OVES Enterprise.

„Decizia strategică a României de a achiziționa și opera avioanele F-35 Lightning II va aduce, pe lângă întărirea capabilităților de apărare și securitate a țării și consolidarea poziției în NATO și oportunități enorme pentru industriile implicate”, subliniază un comunicat al OVES Enterprise.

F-35 este o aeronavă aflată în producție în prezent și capabilă să creeze locuri de muncă pentru următorii 40 – 50 de ani. Operarea acestui avion „va permite parteneriate industriale strategice cu industriile locale, fiind așteptat să rămână în serviciu și operațional până în 2088”.

OVES Enterprise consideră că, în cazul industriei IT, vom asista la accelerarea transformării digitale și tehnologice pentru următorii peste 60 de ani. OVES Enterprise este o companie de dezvoltare de software cu cel mai înalt nivel de autorizare de securitate din România și furnizor pe zona de AI, Cybersecurity și „Technology as a Service” pentru cele mai importante companii din lume și organisme guvernamentale din industria de apărare.

„F-35 nu este numai un avion de luptă de generația a cincea, ci și o platformă senzorială avansată și un centru de date zburător care va continua să evolueze pe întreaga sa durată de viață. Performanța avansată a F-35 este posibilă datorită calculatoarelor sofisticate și avansate, un aspect ușor neglijat în comparație cu alte atribute ale aeronavei, cum ar fi invizibilitatea radar, ușurința în manevrabilitate și capacitățile crescute de neutralizare a țintelor. Operarea, întreținerea și actualizarea platformei F-35 necesită capacități tehnologice avansate, multe dintre ele desfășurate la nivel local, care pot și ar trebui să fie dezvoltate prin aspectele de cooperare industrială aferente achiziției. Industria tehnologică din România nu este doar capabilă, ci și experimentată pentru a susține operațiunile F-35 pentru deceniile următoare”, a explicat Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.

În toamna anului 2023, Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României a trimis Parlamentului, spre aprobare, cererea de aprobare a programului F-35. Conform acestui document, Forțele Aeriene Române vor primi în dotare un număr de 32 de aeronave F-35, adică echivalentul a două escadrile. Contractul care urmează a fi semnat de România pentru cele 32 de aeronave F-35 are valoarea estimată de 6,5 miliarde de dolari.

Contractul de achiziție ar putea fi semnat în anul 2024

Aprobarea Parlamentului este obligatorie pentru orice achiziție militară mai scumpă de o sută de milioane de euro. Parlamentul României a aprobat deja acest program de achiziții militare iar etapa următoare este semnarea contractului de achiziție între Guvernul României și Guvernul SUA. Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, preciza că negocierile româno-americane pe acest subiect sunt “foarte avansate”, fiind posibilă semnarea contractului cu SUA în anul 2024.

Aeronavele F-35 sunt produse de firma americană Lockheed Martin. Alături de SUA, alte țări care se dotează cu avioane F-35 sunt Israelul, Italia, Polonia și Cehia. Polonia va primi primul ei avion F-35 în anul 2024.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Grecia va rambursa anticipat datorii de miliarde de euro, semn că situația economică s-a îmbunătățit

Grecia intenționează să accelereze rambursarea anticipată a unor împrumuturi pe termen lung în valoare de mai multe miliarde de euro, o măsură semnificativă care...

Dr. Oz va lucra cu Robert F. Kennedy Jr. la reforma asistenței medicale

Trump a ales personalitatea de televiziune și chirurgul dr. Mehmet Oz, ca administrator al unei agenții de anvergură cu cheltuieli anuale de 2,6 trilioane...

Savurează Polonia cu ORLEN Wisła Płock!

Polonia este o țară plină de istorie, peisaje fermecătoare și locuri care lasă amintiri de neuitat. Dacă te întrebi unde să mergi pentru un...
Ultima oră
Pe aceeași temă