6.4 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațieAbsență mai mare la Titularizare

Absență mai mare la Titularizare

Numărul candidaților care au absentat de la Titularizare anul acesta a crescut cu circa trei procente față de anul trecut, existând însă o concurență de patru pe un loc, dar cu de cinci ori mai multe posturi disponibile la oraș decât la țară.

Anula cesta, rata de participare la examenul de titularizare în sistemul de învățământ preuniversitar a fost de 83,17%, în timp ce în 2022 a fost de circa 86%.

Aceasta, în condițiile în care cifrele privind candidații înscriși la cele două sesiuni de examen sunt comparabile.

Principala diferență este că anul acesta Titularizarea va avea doar proba scrisă, cea orală fiind anulată de Ministerul Educației, după ce calendarul ar fi fost modificat din cauza grevei generale din sistemul de învățământ preuniversitar.

Conform legislației în vigoare, un candidat care obține o notă între 5 și 6,99 poate folosi media timp de trei ani pentru a candida pe un post de suplinitor, în timp ce notele de peste 7, ce pot conferi statut de titular în sistem, pot fi utilizate la dosarele de aplicare la posturi vacante timp de șase ani.

Mai multe posturi la oraș

La nivel naţional sunt disponibile 6.837 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată: 5.945 în mediul urban şi 1.342 în mediul rural.

Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline/specializări:

•     Educatori/profesori pentru învăţământ preşcolar în limba română (1.154);

•     Învăţători/profesori pentru învăţământ primar în limba română (962);

•     Profesori în centre și cabinete de asistență psihopedagogică (953);

•     Educator puericultor (695).

Cei mai mulți candidați s-au înscris la disciplinele corespunzătoare ocupării posturilor de educatoare/profesor pentru învățământul preșcolar cu predare în limba română (peste 7.100 de candidați), respectiv posturilor de învățători/profesor pentru învățământul primar cu predare în limba română (peste 4.400 de candidați). De asemenea, un număr substanțial de candidați se înregistrează la disciplinele educație fizică și sport (peste 2.800 de candidați), limba și literatura română (peste 1.900 de candidați) și limba engleză (peste 1.500 de candidați).

Din promoția de absolvenți ai acestui an înscriși la concurs, s-au prezentat 81,70% dintre candidați.

2.623 de candidați dintre cei prezenți s-au retras (2.541 de candidați din motive personale, respectiv 82 de candidați din motive medicale). Procentul candidaților retrași, din totalul candidaților prezenți, este 9,87%.

26 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă și nu vor fi repartizați/nu vor putea ocupa posturi didactice/catedre în anul școlar 2023 – 2024.

Lucrările scrise vor fi evaluate în 12 centre de evaluare, constituite pe discipline, la nivel național.

Primele rezultate la proba scrisă vor fi afișate în data de 18 iulie, la sediile inspectoratelor școlare şi pe site-ul dedicat. Contestațiile se depun la sediile inspectoratelor școlare județene sau prin mijloace electronice (la adresele comunicate public de fiecare inspectorat școlar) în data de 18 iulie, după afișarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv în data de 19 iulie, până la ora 12:00.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă