Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, prof. dr. Horaţiu Suciu, anunţă, miercuri seară, prima implantare a unei inimi artificiale la un copil, în România, potrivit jurnalul.ro.
„Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Și așa este. Am mers azi dimineață la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care așteaptă un transplant, știind cât de puțini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă. Soluția inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficiențe cardiace, o putea ține în viață. Și operația a reușit. Este a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reușim în acest an și prima din România la un copil”, a anunțat medicul.
Acesta le mulțumește celor din echipa IUBCvT Târgu-Mureș și profesorului Putnik din Belgrad care a asistat la intervenție: „Mă bucur că reprezentantul acestui important centru est-european în domeniul transplantării cardiace a fost alături de noi și a văzut stadiul la care a ajuns medicina târgumureșeană”.
„Seara, când am plecat spre casă, m-am uitat la părculețul din fața Spitalului. Este locul în care se va construi noul Institut al Inimii. Acolo sunt acum niște pomi fragezi, pe care i-aș lua cu noi în noua clădire a Institutului, pe care îl pregătim cu toată dedicarea. Nu știu dacă pomii aceștia se vor regăsi în viitorul nostru spital, dar felul în care i-am văzut astăzi a fost ca un dialog în care mi s-a șoptit, de undeva, că procedura de astăzi va fi, în noul proiect, o rutină”, este finalul mesajului postat de medicul Horaţiu Suciu.
Transplant de inimă la Târgu Mureș. Operația a durat peste nouă ore
Operația a fost îngreunată de faptul că primitorul, un bărbat din Arad, mai suferise o intervenţie chirurgicală, fiind într-o situaţie clinică gravă.
Bărbatul de 38 de ani din Arad a primit inima unei paciente de 43 de ani din Cluj, aflată în moarte cerebrală.
Dr. Horaţiu Suciu, şeful Institutului, a declarat, presei, la finalul operaţiei, că pacientul care a primit inima avea un istoric medical încărcat.
”Pacientul a fost operat acum trei ani într-un alt centru din România, când s-a efectuat o intervenţie chirurgicală cardiacă, în continuare pacientul dezvoltând o insuficienţă cardiacă şi o cardiomiopatie dilatativă, care l-a dus într-o situaţie clinică foarte gravă. Pacientul era la limita resurselor terapeutice şi fizice ale organismului. A fost o ocazie importantă, pentru că a apărut acest cord, care a fost prelevat la Cluj, de la o pacientă în vârstă de 43 de ani, aflată în moarte cerebrală, în urma unui anevrism cerebral rupt”, a spus Horaţiu Suciu.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!