6 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSănătate4 februarie, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

4 februarie, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

La nivel mondial, peste 18 milioane de cazuri de cancer au fost diagnosticate numai în anul 2020, ultima dată când au fost colectate astfel de statistici, potrivit Cancer Research UK. În plus, cancerul rămâne principala cauză de deces la nivel mondial, fiind responsabil pentru aproape 10 milioane de decese în 2020, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, notează Forbes.

Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. Tipurile de cancer cel mai frecvente variază între sexe, de la cancer pulmonar, de prostată, colorectal, de stomac și de ficat predominante la bărbați, la cancerul de sân, colorectal, pulmonar, cervical și tiroidian la femei.

4 februarie, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

În Regiunea est-mediteraneană a OMS, majoritatea cazurilor de cancer sunt diagnosticate în stadii avansate, fiind dificilă tratarea acestora. Estimările arată că, până în 2030, această regiune va înregistra cea mai semnificativă creștere a încărcăturii de cancer. Cu aproape 459.000 de decese anual, această regiune, cuprinzând 21 de state și teritoriul palestinian ocupat, se confruntă cu o problemă majoră de sănătate publică.

Ziua Mondială a Cancerului își propune să crească conștientizarea asupra cancerului și să încurajeze acțiunile pentru îmbunătățirea accesului la îngrijire de calitate, screening, depistare precoce, tratament și îngrijiri paliative. Numărul crescut de cazuri de cancer evidențiază necesitatea eforturilor globale pentru prevenție, depistare timpurie și tratament, subliniind importanța susținerii individuale și colective în lupta împotriva acestei boli complexe.

Ianuarie a fost Luna de conştientizare a cancerului de col uterin, o şansă ideală pentru OMS şi partenerii de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de col uterin şi vaccinarea împotriva papilomavirusului uman (HPV), principala cauză a cancerului de col uterin. În 2024, Luna de conştientizare a cancerului de col uterin şi-a propus să evidenţieze importanţa creşterii accesului la vaccinurile HPV, screening-ul regulat şi tratamentul de ultimă generaţie pentru cancerul de col uterin în stadiile incipiente. Obiectivul comun este de a reduce dramatic apariţia cancerului de col uterin până în 2030 şi de a elimina boala ca problemă de sănătate publică până în 2120, notează Agepres.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Rusia își exprimă deschiderea pentru cooperarea cu administrația Trump

Adjunctul ministrului de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova este pregătită să colaboreze cu administrația lui Donald Trump, după ce acesta...

Georgia: Mii de manifestanți pro-UE au ieșit din nou în stradă

Mii de manifestanţi pro-UE s-au adunat din nou marţi seara în Georgia, în speranţa de a câştiga "războiul nervilor" cu guvernul, acuzat că a...

SUA neagă orice implicare în asasinarea generalului rus Igor Kirillov

Statele Unite au afirmat marţi că nu sunt implicate în atacul în care a fost ucis un înalt responsabil militar rus la Moscova, operaţiune...
Ultima oră
Pe aceeași temă