3 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăEconomie2024, anul negru pentru producătorii de tractoare și utilaje agricole

2024, anul negru pentru producătorii de tractoare și utilaje agricole

România a ajuns să-și asigure necesarul de mașini și utilaje agricole preponderent din import, deși a fost un producător important de tractoare la nivel internațional

Producătorii de tractoare și mașini agricole înregistrează cel mai slab an din 2016 până acum, cu o scădere globală accentuată a vânzărilor, în contextul scumpirii materiilor prime, energiei și al tensiunilor geopolitice.

În Europa, vânzările au scăzut cu circa 12% în primele șapte luni ale anului, România urmând același traseu, potrivit datelor Comitetului European pentru Mașini Agricole, consultate de termene.ro. Pe anumite segmente de utilaje, scăderile ajung până la 40%, arată datele din piață. Cauzele principale sunt lipsa de capitalizare a fermierilor și accesul dificil la credite, în timp ce prețurile utilajelor s-au dublat, comparativ cu perioada 2018-2019, fără avansuri tehnologice semnificative, explică Ionel Arion, președintele Federației PRO AGRO.

„Pe fondul lipsei de lichiditate și a condițiilor economice fragile, fermierii amână investiții, iar unele se bazează în principal pe proiecte finanțate prin AFIR sau programe, precum Rabla pentru tractoare. Fermierii care încă mai cumpără, o fac forțați de necesitate, dar situația este dramatică pentru producători și distribuitori”, afirmă Arion.

Producătorii mondiale, precum Claas și John Deere, au fost nevoiți să ajusteze operațiunile. Claas a raportat o scădere a vânzărilor cu 19%, iar John Deere a anunțat concedieri și un recul de 17% al veniturilor globale în trimestrul al treilea din 2024.

În România, parcul de tractoare, deși crescut la 245.348 unități față de 1990, se bazează în prezent pe importuri, marii producători locali (Maschio Gaspardo, IRUM, Mecanica Ceahlău) având o cotă de piață limitată.

Specialiștii preconizează o revenire lentă până în 2027, cu o creștere anuală de 4,9%, în condițiile stabilizării costurilor de producție și a piețelor agricole.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Trump spune că Statele Unite vor recunoaște doar două sexe, masculin și feminin

Președintele Trump a luat măsuri, pentru a pune capăt rapid unor politici care vizează promovarea echității rasiale și protejarea drepturilor pentru persoanele LGBTQ Ordinul impune...

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă