8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSocialLIVE TEXT. 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Parada militară de la...

LIVE TEXT. 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Parada militară de la Arcul de Triumf, cele mai importante momente

1 Decembrie, Ziua Națională a României, este sărbătorită, azi, în plină pandemie de Covid, însă regulile sunt mai puțin dure față de anul trecut. Parada militară se va desfășura cu spectatori dar există reguli de participare și anumite măsuri de protecție pe care trebuie să le respectăm. Tot azi, BNR pune în circulația bancnota de 20 de lei, pe care este imprimat chipul Ecaterinei Teodoroiu, și tot azi se dă startul unui nou maraton de vaccinare. România Liberă te va ține la curent cu toate evenimentele notabile ale zilei.

ORA 11.45. Președintele Iohannis primește raportul de încheiere a paradei. Parada militară s-a încheiat. A fost un moment pe care în fiecare an l-am considerat parcă prea scurt.

ORA 11.40. Pe sub Arcul d Triumf trec mașinile STS. Militarii Brigăzii 30 Gardă defilează prin fața publicului. Au cele mai spectaculoase ținute. Pasul lor de defilare este unic. Trece și fanfara militară. Au o coregrafie specială.

ORA 11.35. Trece Poliția Română. Mașini, motociclete, dube speciale. Urmează Jandarmeria și Poliția de Frontieră. Pe sub Arcul de Triumf trec și Pompierii. Urmează mașinile SRI.

ORA 11.30. Intră mașina de luptă a infanteriei. Are 17 tone și atinge viteze de 70 km la oră. Își face apariția si sistemul de rachete HIMARS. Urmează sistemul antiaerian PATRIOT. Este cea mai scumpă achiziție a armatei române: 4 miliarde de dolari. Patriot distruge rachete balistice inamice aflate la 100 km distață.

1 Decembrie, Ziua Națională a României. Parada militară, transportor blindat Piranha
Transportor blindat 8×8 Piranha.
1 Decembrie, Ziua Națională a României. Elicoptere SMURD
Elicopterele au împânzit cerul

ORA 11.25. Se pregătește să intre aviația. Este vorba despre elicoptere IAR 330, folosite la misiuni de transport în situații de urgență medicală. Pe cer vedem avioane Hercules și F-16, folosite de militari în misiuni NATO și de Poliția Aeriană. Pe sub Arcul de Triumf trec transportatoare PIRANHA 3C. Ele au intrat în dotarea armatei acum 10 ani. Sunt fratele mai mic a lui PIRANHA 5. Spre Arcul de Triumf se îndreaptă un detașament al Poliției Rutiere.

ORA 11.20. Defilează vânătorii de munte. Un elicopter IAR 330 flutură drapelul național și survolează zona.

ORA 11.10. A început defilarea. „Înainte marș!” se aude din microfoane. Se intoneaza „Treceți Batalioane Române Carpații”. Primul batalion pe jos este cel al parașutiștilor, Brigada Multinațională.

ORA 11.05 Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf. Militarii de pregătesc de defilare.

ORA 11.00. A început parada militară de la Arcul de Triumf. La ora 11.00 a sosit Klaus Iohannis, președintele României. I s-a dat onorul, iar apoi s-a îndreptat spre locul destinat oficialilor. Se intonează imnul național al României. Se trag salve de tun.

1 Decembrie Ziua Națională a României
Klaus Iohannis depune o coroană de flori
1 Decembrie Ziua Națională a României
Klaus Iohannis a ajuns la Arcul de Triumf.
1 Decembrie Ziua Națională a României, fanfara militară
Aproximativ 1.500 de militari români și străini vor trece pe sub Arcul de Triumf

1 Decembrie, Ziua Națională a României. Totul despre ceremonia la Arcul de Triumf

Dacă vrei să ajungi azi la Arcul de Triumf pentru a te bucura de parada militară, trebuie să știi că există anumite restricții de circulație pentru pietoni, dar și rute ocolitoare pentru mașini:

  • Șos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Bd. Mareşal Averescu – Bd. I Mihalache – Piața Victoriei;
  • Șos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Bd. Mareşal Averescu – Str. Turda – Podul Grant;
  • Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Nicolae  Caramfil – Bd. Aerogării – DN1;
  • Șos. Stefan cel Mare – Str. Barbu Văcărescu – Bd. Aerogării – D.N.1.
1 Decembrie Ziua Nationala a României/parada militară
Anul acesta, parada militară de la Arcul de Triumf este organizată cu public. În 2020, pandemia ne-a ținut în case

Când începe parada în București

Ceremonia organizată cu ocazia Marii Unirii care va avea loc la Arcul de Triumf din Capitală și va începe la ora 11.00. Defilarea militarilor poate fi văzută la televizor, însă foarte muți români vor dori să se bucure de festivități chiar la fața locului. Cei care vor ieși din case trebuie să știe că afară este destul de frig dar, din fericire, meteorologii au anunțat că nu vom avea parte de ploi. Prin urmare, putem lăsa umbrelele acasă. 

Serviciul de Telecomunicații Speciale, o premieră la defilarea pe sub Arcul de Triumf

1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice participă de la ora 11.00, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti.

​Anul acesta avem parte de o premieră la defilarea pe sub Arcul de Triumf. Este vorba despre Serviciul de Telecomunicații Speciale care participă, pentru prima dată, cu un detașament de ofițeri, maiștri militari și subofițeri. În fața publicului defilează 50 de specialiști în comunicații, servicii digitale, dezvoltatori de aplicații informatice și administratori de baze de date, experți în securitate cibernetică și operatori ai Serviciului 112.

STS vine cu autospeciale satelitare și de securitate a comunicațiilor

​Pe sub Arcul de Triumf vor trece, în cadrul ceremoniei militare, 6 autospeciale de comunicații utilizate de personalul STS în misiuni naționale sau internaționale pe teritoriul României. Astfel, în premieră, vor fi prezentate publicului autospeciale satelitare de multiservicii, echipate cu antene, routere, servere, telefoane IP, linkuri radio și stații TETRA care permit furnizarea serviciilor de tip Intranet și Internet, organizarea videoconferințelor și transmisia imaginilor video, extinderea rețelei radio TETRA și asigurarea cooperării și interoperabilității structurilor care intervin în situații de urgență sau la dezastre.

Din blocul de tehnică militară va face parte și o autospecială de securitate a comunicațiilor, dotată cu un sistem complex de antene pentru măsurarea acoperirii radio, a nivelului de ocupare al canalelor, de evaluare a interferențelor electromagnetice și de detectare a surselor care influențează transmiterea semnalelor în rețelele de radiocomunicații aflate în administrarea STS.

Reguli de participare la parada de 1 Decembrie

În acest an, publicul poate participa la parada organizată cu ocazia Zilei Naționale. Nu este nevoie să prezentăm certificat verde. în schimb, trebuie să purtăm masca de protecție și să păstrăm distanța socială. Între spectatori va trebui să existe cel puțin un metru distanță.

SURSA FOTO: MIHAI DIAC

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Nuri Sahin, OUT de la Dortmund după eșecul din Champions League! Cine i-ar putea lua locul

Borussia Dortmund a pierdut marți seară, în deplasare, meciul cu Bologna, scor 2-1, în etapa a șaptea a fazei ligii din Champions League. În...

Investiții masive în gestionarea gunoiului de grajd și producția de biometan în România cu bani din PNRR

Prin intermediul componentei C3 – managementul deșeurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), peste 200 de investiții vor fi realizate pentru înființarea...

Barcelona îl vrea pe Andrei Rațiu! „15.000.000 €! Se lucrează la transfer”

Andrei Rațiu (26 de ani), fundașul român de la Rayo Vallecano, ar putea ajunge la FC Barcelona, conform presei catalane, care susține că echipa...
Ultima oră
Pe aceeași temă