6.5 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSocialJustițieTrei țări vor crearea unui tribunal mondial anticorupție

Trei țări vor crearea unui tribunal mondial anticorupție

Ţările de Jos, Canada şi Ecuadorul au susţinut luni apeluri pentru crearea unei tribunal mondial anticorupție, afirmând că acesta va ajuta la lupta împotriva „cleptocraţilor” aflaţi la conducerea guvernelor, notează AFP.

Miniştrii de externe ai celor trei ţări au susţinut o campanie pentru un tribunal anticorupţie, care, potrivit partizanilor săi, va funcţiona în acelaşi mod ca şi Curtea Penală Internaţională (CPI).

„Un astfel de tribunal va oferi comunităţii internaţionale un instrument suplimentar pentru a pune în aplicare legile anticorupţie existente”, a scris ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra pe Twitter după o întâlnire la Haga, oraş olandez care găzduieşte o multitudine de tribunale mondiale.

Aproximativ două trilioane de dolari în cheltuieli de aprovizionare la nivel mondial sunt pierdute în fiecare an din cauza corupţiei, potrivit datelor ONU, transmite agerpres.ro.

Crearea unui tribunal mondial anticorupție se va concentra pe „ cultura eliminării corupţiei ce începe de la vârf”

Judecătorul american Mark Wolf, care conduce campania, a afirmat că tribunalul „se va concentra asupra celor mai înalţi funcţionari şi persoanelor care îi mituiesc”.

„Cultura eliminării corupţiei începe de la vârf”, a declarat el în cadrul unei mese rotunde în marja reuniunii ministeriale.

Aproximativ 189 de părţi, dintre care 181 de ţări, au semnat Convenţia ONU împotriva corupţiei, menită să pună capăt corupţiei în întreaga lume.

„Cu toate acestea, cleptocraţii se bucură de impunitate, deoarece controlează administrarea justiţiei în ţările pe care le conduc”, a spus judecătorul american.

„Această tribunal ar putea fi un loc în care avertizorii de integritate foarte curajoşi ar putea, de exemplu, să depună mărturie”, dacă nu pot face acest lucru în ţările în care trăiesc, a adăugat el.

Partizanii tribunalului au recunoscut, însă, că mai este un drum lung de parcurs până când va deveni realitate şi că acesta se va confrunta cu provocări similare cu cele cu care se confruntă CPI.

Creată în 2002 pentru a judeca atrocităţile cele mai grave comise în lume, CPI nu are, de exemplu, capacitatea de a aresta suspecţi şi se bazează pe statele sale membre pentru a face acest lucru, cu un succes variabil.

„Vrem să examinăm ceea ce a funcţionat şi ce nu a funcţionat şi care ar putea fi următorii paşi”, a declarat în cadrul mesei rotunde Maja Groff, consilier principal pentru tratate la Integrity Initiatives International, un ONG la originea apelului pentru crearea înfiinţarea tribunalului anticorupţie.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

PSD pregătește schimbarea la conducerea ANS. Thomas Moldovan, în locul Elisabetei Lipă

Elisabeta Lipă nu mai poate conduce Agenția Națională pentru Sport, după ce a fost aleasă deputat, iar PSD îl pregătește pe Thomas Moldovan, fost...

Danemarca consolidează apărarea Groenlandei după declarațiile lui Trump

Danemarca a anunțat o creștere semnificativă a bugetului pentru apărarea Groenlandei, la scurt timp după ce fostul președinte american Donald Trump și-a reiterat dorința...

Acord istoric în industria auto: Honda, Nissan și Mitsubishi își unesc forțele

Producătorii japonezi de automobile Honda și Nissan au anunțat intenția de a fuziona, formând astfel al treilea cel mai mare producător auto din lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă