11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăZece la sută dintre cererile aflate pe rolul CEDO sunt împotriva României

Zece la sută dintre cererile aflate pe rolul CEDO sunt împotriva României

Mai mult decât atât, la finalul lui iunie, peste 10% din cererile de la CEDO erau îndreptate împotriva României.

Potrivit informațiilor oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe (MAE), la 30 iunie 2021, pe rolul Curții se aflau, în total 65.800 de cereri, dintre care 6.700 (10,2%) erau îndreptate împotriva României. Cu toate acestea, MAE apreciază că deși numărul de cereri îndreptate împotriva României rămâne ridicate, în ultimii ani, se poate distinge o tendință de scădere a numărului de cauze, de la 8.500 (15% din total la 31 decembrie 2018), la 6.700 în prezent.

Din 1994 și până în prezent, Curtea a comunicat un total de 12.230 de cauze îndreptate împotriva țării noastre, fiind pronunțate, până la 7 iulie, un total de 356 de hotărâri în care a constatat încălcarea art 3 (interzicerea torturii) din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale în cauze îndreptate împotriva României, cea mai veche datând din 3 iunie 2003. 

Condițiile de detenție

Mare parte din cererile depuse în prezent la CEDO au ca obiecte condițiile inadecvate de detenție din penitenciare și centrele de reținere și arestare preventivă.

La nivelul Agentului guvernamental pentru CEDO (AGCEDO), nu este disponibilă o statistică defalcată pe ani cu toate cazurile în care CEDO a constatat încălcarea art. 3 din Convenție în cauze împotriva României, însă din ianuarie 2019 până în mai 2021, statistica arată astfel:

Anul 2019 – 30 de hotărâri, din care două privind violențele și relele tratamente aplicare de forțele de ordine, o cauză privind ancheta ineficace derulată într-un caz de viol, și 27 de hotărâri privind problema condițiilor de detenție inadecvate. Despăbugibirile plătite pentru cele 30 de hotărâri: 770.001 euro.

Anul 2020 – 10 hotărâri, din care una privind încălcarea art. 3 și 8 ca urmare a lipsei unei reacții adecvate a autorităților într-un caz de violență domestică și nouă hotărâri privind problema condițiilor de detenție inadecvate. Despăgubirile pentru cele 10 hotărâri: 217.107 euro.

Anul 2021 – 12 hotărâri, toate privind problema condițiilor de detenție inadecvate. Despăgubirile pentru cele 10 hotărâri: 236.156 euro.

Consiliul de Miniștri din cadrul Consiliului Europei a notat progresele realizate de autoritățile române pentru a răspunde constatărilor Curții în materia combaterii relelor tratamente suferite de persoane cu ocazia arestării sau reținerii acestora de către organele de poliție: demilitarizarea polițiie, modificarea vechiului Cod de procedură penală pentru a permite procurorilor și instanțelor civile să gestioneze cazurile privind abuzurile  comise de polițiști, evoluțiile survenite în materia răspunderii disciplinare a poliției, reorganizarea poliției judiciare, adoptarea noilor Coduri (penal și de procedură penală), desemnarea Avocatului Poporului ca mecanism național de prevenție în cadrul Protocolului opțional la Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Torturii, introducerea motivării etnice sau rasiale ca circumstanță agravantă în comiterea unei infracțiuni etc.

Ca urmare a acestor progrese, prin decizia adoptată la reuniunea Consiliul de Miniștri din 8 iulie 2016, Comitetul a închis supravegherea României în 36 de cauze.

CM a apreciat măsurile, însă a subliniat că sunt necesare și acțiuni rapide și decisive pentru a rezolva problemele sistemului penitenciar și a prezentat mai multe recomandări.

Bugetul CEDO pentru anul 2021 este de 73.994.300 euro, în timp ce contribuția României pentru anul 2020 a fost de 4.002.428,77 euro, potrivit documentului „Programul și bugetul CoE pentru perioada 2020-2021”.

Informațiile prezentate provin din răspunsurile furnizate de MAE interpelărilor adresate de deputații Cătălin Teniță (USR PLUS) și Vasilică Toma (PSD).

 

„Pentru combaterea suprapopulării, autoritățile naționale au elaborat un Plan de Acțiune pentru perioada 2020 – 2025, adoptat de Guvern în noiembrie 2020 și transmis către CM, ce conține o serie de măsuri de ordin legislativ și administrativ menite să rezolve problemele sistemice de lungă durată cu care se confruntă sistemul penitenciar și aresturile din România”. MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE 

 

TEHNIC VORBIND

Buget

Bugetul CEDO pentru anul 2021 este de 73.994.300 euro.

Cât contribuie România

România a contribuit în 2020 cu 4.002.428,77 euro la acestr buget, potrivit documentului „Programul și bugetul CoE pentru perioada 2020-2021”.

Despăgubiri

Potrivit informațiilor deținute de MAE, România a plătit până în prezent despăgubiri totale de 381.533.741,65 lei (77,8 milioane euro) în urma hotărârilor CEDO.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă