Managerul Spitalului Militar, Florentina Ioniță Radu, a oferit săli de practică unei universități private pentru a deveni conferențiar.

Universitatea de Medicină își retrage studenții din Spitalul Militar. DOCUMENT

Conducerea Universității de Medicină îl avertizează pe ministrul Mihai Fifor, printr-o adresă internă, semnată de rector și de președintele -Senatului Universitar că-și va retrage profesorii și studenții din Spitalul Militar din cauza ilegalităților managerului unității.

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

Actualizat: 17.05.2018 - 18:33

Reprezentanții Universității de Medicină susțin în adresa către Ministerul Apărării Naționale (MApN) că managerul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila” a introdus ilegal în unitatea sanitară cadre și studenți ai Universității „Titu -Maiorescu”.

Acest lucru contravine legislației în vigoare. “Unitățile clinice universitare se înființează, la propunerea instituției de învățământ superior, prin ordin comun al ministrului Educației și Cercetării și al ministrului Sănătății și Familiei. Într-o unitate clinică universitară activitatea de învățământ este susținută de o singură instituție de învățământ superior sau, după caz, de o singură facultate cu profil medico-farmaceutic uman”, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 899/2002 privind organizarea învățământului postuniversitar de specialitate medical, medico-dentar și farmaceutic uman, la art. 21, alineatul 3.

De asemenea, standardele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) pentru „disciplinele clinice medicale și chirurgicale” prevăd că toate disciplinele cu stagiu vor avea baze clinice cu folosire proprie, nefiind admise mai multe facultăți în aceeași bază -clinică.

Introducerea studenților universității particulare în Spitalul Militar Central nu mai permite nici asigurarea condițiilor pentru practică, după standardele ARACIS: minimum două paturi per student la fiecare disciplină cu stagiu și o sală de pansamente per trei grupe la fiecare disciplină chirurgicală cu stagiu.

 Managerul, răsplătit: conferențiar și general

Florentina Ioniță a fost răsplătită de universitatea particulară, pentru sălile de practică oferite în Spitalul Militar Central, cu funcția de conferențiar. „Absolut ilegal, conducerea Spitalului Militar Central a încheiat contracte de colaborare cu Facultatea de Medicină a Universității Titu Maiorescu, fondând discipline clinice și promovând cadre medicale în poziții didactice la această instituție. Toate reglementările legale au fost încălcate de către conducerea Spitalului Universitar Militar Central Dr. Carol Davila. Chiar D-na General de Brigadă, Dr. Florentina Ioniță Radu, Comandantul S.M.C., a devenit Conferențiar de Medicină Internă la Universitatea Titu Maiorescu”, se mai arată în adresa UMF.

Fără funcția de conferențiar universitar, Florentina Ioniță Radu nu ar fi putut deține gradul de general. “Răspunsul pentru prezent și viitor nu este decât unul singur: nerespectarea legislației în domeniu de către Spitalul Universitar Militar Central Dr. Carol Davila, care și-a dorit, prin unii medici, având în frunte pe doamna General Florentina Ioniță Radu, să dobândească, cu prețul descalificării și reducerii standardelor spitalului, poziții didactice într-o altă instituție de învățământ superior”, mai susțin reprezentanții UMF.

“No comment”

 Conducerea UMF “Carol Davila” vrea să-și retragă profesorii din Spitalul Militar Central, lăsând Universitatea “Titu Maiorescu” să se ocupe de procesul didactic. “În condițiile în care Spitalul Militar Central Carol Davila, prin persoanele aflate în conducerea lui și prin deciziile ilegale luate, în ultimii 4-5 ani, contravine flagrant strategiei de dezvoltare a UMF Carol Davila, Senatul universității noastre se găsește în poziția de a decide retragerea clinicilor și a cadrelor didactice ce funcționează în acest spital. Vă precizăm că acest moment va însemna un recul semnificativ pentru standardele profesionale și pentru imaginea Spitalului Militar Central Carol Davila, care, repet, a devenit spital clinic prin decizia UMF Carol Davila. Evoluția ulterioară a Spitalului Universitar Militar Central Dr. Carol Davila, pe plan didactic și științific, va fi coordonată de Universitatea Titu Maiorescu”, se mai arată în adresa către ministrul Mihai Fifor.

Contactat telefonic, rectorul Ioanel Sinescu a recunoscut transmiterea adresei UMF către Mihai Fifor, dar nu a dorit să comenteze momentan situația, invocând statutul special al MApN. “Nu știu cum ați ajuns în posesia adresei. Probabil că a fost sustrasă din MApN. Nu pot să comentez momentan. Noi suntem o instituție normală, dar MApN are un statut special.  Vom da toate detaliile, când vom considera”, ne-a spus rectorul Universității de Medicină.

Managerul Florentina Ioniță Radu nu a dorit să comenteze subiectul. De asemenea, ministrul Mihai Fifor a evitat să ofere un punct de vedere legat de un eventual răspuns la adresa UMF.

În documentul adresat ministrului Apărării, se amintește că SUUMC a devenit spital universitar în urma demersului instituției de învățământ superior de stat. “La începutul anilor ‘90, Spitalul Militar Central a fost introdus în circuitul învățământului medical universitar și postuniversitar de către U.M.F. Carol Davila, instituție ce a decis formarea de secții clinice în diverse specialități pentru învățământul universitar (studenți) și postuniversitar (formare de medici specialiști prin rezidențiat, supraspecializări etc.)”, se menționează în adresa UMF. Secțiile clinice ale spitalelor universitare se înființează la solicitarea unei instituții de învățământ superior de specialitate și prin ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației. Tot aceste două ministere pot desființa secțiile clinice. 

 

Comentarii