13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn obiectiv al Apărării Civile a fost cedat Bisericii

Un obiectiv al Apărării Civile a fost cedat Bisericii

Terenul obținut de Mitropolia Moldovei este situat ultracentral, între Centrul Militar Zonal Iași şi Serviciul de Apărare Civilă din cadrul Inspectoratului Județean de Urgență Iași. Cererea de retrocedare a fost formulată de Mitropolie în timpul cât era condusă de mitropolitul Daniel și a fost soluționată favorabil după ce IPF Daniel a devenit Patriarh al României.

Preafericitul Daniel a devenit Patriarh al României la mijlocul anului 2007, după ce deținuse anterior funcția de mitropolit al Moldovei. Această succesiune nu este neobișnuită ci respectă o tradiție a Bisericii Ortodoxe Române, conform căreia în funcția de patriarh al BOR este promovat mitropolitul Moldovei.

Cu puțin timp înainte ca IPF Daniel să plece de la Iași la București, mai exact în anul 2006, Mănăstirea Bucium din Iași a solicitat Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri care au aparţinut cultelor religioase, comisie subordonată Guvernului României, să îi fie restituite în natură un teren de 520,27 de metri pătraţi şi o clădire de 140 de metri pătraţi.

Comisia guvernamentală a respins inițial această cerere, precizând, în anul 2016, că mănăstirea nu și-a dovedit dreptul de proprietate asupra terenului solicitat.

Dar potrivit site-ului  www.ziaruldeiasi.ro, un an mai târziu, “Mănăstirea Bucium a contestat în instanţă actele administrative prin care Guvernul a refuzat retrocedarea. A urmat un proces judecat într-un an şi jumătate, la Curtea de Apel Iaşi. Clericii au invocat în instanţă un testament din 1894 prin care Catinca Bălănescu a donat Schitului Românesc Podromul, de la Muntele Athos, mai multe imobile, printre care şi cel ce avea să le fie retrocedat 126 de ani mai târziu. Curtea de Apel Iaşi a considerat că documentele de la dosar demonstrează că Mănăstirea Bucium este succesoarea în drepturi a acelui schit, dând câştig de cauză clericilor pe 27 decembrie 2018”.

Potrivit unui expert imobiliar din Iași, valoarea de piață a terenului retrocedat Mănăstirii Bucium, teren cu suprafața de 520 de metri pătrați, este estimată între 260.000 şi 650.000 de euro.

Evident că mănăstirea nu va vinde acest teren, însă trecerea lui în patrimoniul Mitropoliei va putea afecta activitatea Serviciului de Apărare Civilă al ISU, precum și pe aceea a Centrului Militar Zonal.

Inspectoratele județene pentru Situații de Urgență (ISU) fac parte din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care este coordonat de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne. Aflat la București, acesta nu a comentat până acum situația de la Iași. Litigiul a rămas să fie soluționat pe plan local.

„Aici se efectuează misiunile de decontaminare a autospecialelor care transportă pacienţi posibil contaminaţi cu diferite virusuri“, susţine Consiliul Judeţean Iași.

Din acest motiv, CJ Iaşi susţine că pierderea acestui teren afectează grav funcţionarea ISU, producând chiar „imposibilitatea funcţionării comandamentului“, arată jurnaliștii de la Ziarul de Iași.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă