4.1 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn judecător controversat anchetează serviciul secret al Armatei

Un judecător controversat anchetează serviciul secret al Armatei

Un scandal uriaș zguduie Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA) din cadrul Ministerului Apărării Naționale, iar impactul lui poate urca până la vârful MApN. Primul anchetat este un general pensionat acum o lună. Analizând datele disponibile până în acest moment, Curtea Militară de Apel București a dispus trimiterea în arest preventiv pe 30 de zile a lui Iulian Cristian Gherghe, general maior (cu două stele) în rezervă, fost locţiitor al șefului DGIA. Gherghe este acuzat că ar fi delapidat bani din fondurile DGIA. Problema este extrem de sensibilă, în condițiile în care DGIA, fiind un serviciu de informații, are un regim special în interiorul Ministerului Apărării Naționale. Foarte puține persoane pot primi date despre fondurile DGIA sau despre activitatea profesională a angajaților DGIA.

În dosarul întocmit de Parchetul Militar, generalul Cristian Gherghe, fost director adjunct al DGIA, este cercetat de magistrați cu privire la trei infracțiuni. Acestea sunt următoarele: delapidare, fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual. Toate aceste fapte sunt pedepsite de Codul Penal.

 

“Acceptarea ţării noastre ca aliat, cu drepturi depline în NATO, reprezintă borna istorică ce a consfințit, fără echivoc, integrarea României în rândul democrațiilor occidentale”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Ministrul Nicolae Ciucă vorbește despre meritele Armatei Române și despre democrația existentă în România, dar trece sub tăcere situația de la DGIA, pe care, teoretic, o are în coordonare. Faptele generalului anchetat, Iulian Cristian Gherghe, s-au produs, în cea mai mare parte, sub mandatul ministrului Ciucă.

„Corupția slăbește statul, erodează instituțiile, generează un regres al societății. Acest flagel subminează democrația și statul de drept, conduce la încălcări ale drepturilor omului, susține criminalitatea organizată”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Președintele Klaus Iohannis este chiar cel care, la propunerea ministrului Nicolae Ciucă, l-a avansat pe Iulian Cristian Gherghe la gradul de general cu două stele.

În acest dosar complicat și delicat, cu implicații militare dar și politice, judecătorul pus să lămurească situația este George Matei, de la Curtea Militară de Apel București, precizează site-ul www.g4media.ro.

 

„Doamnelor si domnilor, fiindca observ ca suntem intr-un grup mai restrans si discret, voi incepe prin a va dezvalui un secret de-al meu din viata de penalist. Este foarte usor sa trimiti un om in puscarie. Va si zic cum. Se ia o foaie de hartie, se trece sus cuvantul Hot, este o abreviere, de fapt, de la cuvantul hotarare, se ia un alineat, se spune in baza art 208 condamn pe inculpatul Icsulescu la 3 ani de inchisoare, se mai un alt alineat si scrie acolo ‘face aplicarea disp.art. 71, 64’ si gata. Aceste doua numere magice 71, 64 CP nu reprezinta altceva decat o invitatie subtila pentru membrii familiei condamnatului sa ii pregateasca acestuia o geanta cu lenjerie si haine plus un bilet one way ticket catre Jilava.” – Judecătorul Dorel Matei discursul său de la al doilea atelier pentru prestarea muncii in folosul comunității, din data de 9 decembrie 2011, publicat pe site-ul privesc.eu

George Dorel Matei este un magistrat extrem de controversat. Astfel, publicația Lumea Justiției (Luju) anunța, încă de acum doi ani, că “Inspecția Judiciară l-a trimis în judecată disciplinară pe judecătorul George Dorel Matei după ce Luju a scos la iveală incompatibilitatea crasă în care s-a aflat atunci când a transformat o achitare în 7 ani de închisoare”. Curtea de Apel București a desființat soluția lui Matei, iar Inspecția Judiciară a constatat că judecătorul George Dorel Matei a acceptat „eventualitatea afectării cel puțin a aparenței de imparțialitate, precum și a încrederii cetățenilor în actul de justiție”.
Inspectia Judiciara a finalizat cercetări declanșate la cererea șefei CSM, judecătoarea Lia Savonea, și a decis trimiterea în judecată disciplinară a fostului judecător de la Curtea de Apel București, aflat în prezent la Curtea Militară de Apel. 

Lumea Justiției a prezentat informații legate de capetele de acuzare reținute în sarcina lui Dorel Matei pe cauza Toma – Iordan, cauză pe care acest magistrat a judecat-o și „a transformat achitări pe linie în șapte ani cu executare, deși judecătorul se afla într-o vădită stare de incompatibilitate față de unul dintre cei doi inculpați pe care îi judeca”.

Potrivit Luju, Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de judecătorul Dorel Matei pentru săvârșirea unei abateri disciplinare prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 7% în primele nouă luni ale anului

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, urmat de Constanța, Ilfov, Cluj, Timiș și Iași Numărul firmelor dizolvate în România a ajuns la...

Mircea Lucescu: Am comis prea multe greșeli tehnice

Antrenorul Mircea Lucescu s-a declarat nemulțumit de prestația jucătorilor, după meciul cu Kosovo Mircea Lucescu a criticat evoluția echipei sale după meciul disputat împotriva selecționatei...

Piața de leasing din România, potențial uriaș de creștere

Sectorul financiar din România se confruntă în continuare cu probleme, precum cea mai scăzută rată de intermediere financiară din Europa Piața de leasing din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă