SUPER LEUL fals de 100 lei, imposibil de deosebit de leul real

Procurorii DIICOT l-au reținut pe creierul unui grup infracțional organizat care falsifica bancnote din plastic, cele mai multe dintre ele hârtii de 100 lei.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 25.06.2020 - 09:08

Oamenii legii au descins într-o locație din Bușteni unde au găsit o imprimerie modernă, axată pe falsificarea bancnotelor din plastic, considerate de specialiștii bancari cel mai greu de reprodus. Aveau informații că încă din 2014 trei persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și înșelăciune.

Mii de bancnote false de 100 lei au fost găsite, unele abia scoase din imprimantele performante folosite. Cerneala, una de calitate înaltă, avea proprietatea de a-și schimba culoarea la momentul mișcării în lumină a hârtiilor de 100 lei și din bancnotele false nu lipseau elementele de siguranță folosite în imprimarea oficială a banilor. În total, prin falsificare s-au reprodus 17.065 bancnote de 100 lei, cea mai mare parte plasată prin cumpărarea unor bunuri ieftine, depozitate apoi într-o locație descoperită acum de anchetatori.

 „Ca urmare a calității superioare a reproducerii, fiind realizate pe suport de polimer și având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului (inclusiv microperforațiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care își schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă), fals aproape imposibil de identificat de către persoanele care intră în posesia acestora, din acest motiv a fost denumit generic ”SUPER LEU”.”, a anunțat DIICOT într-un comunicat de presă. Cele trei persoane au fost reținute pentru audieri și vor fi prezentate instanței cu propunerea de a fi arestate pentru 30 zile.

 

Comentarii