Ideea ca polițiștii judiciari să intre sub controlul procurorilor este prezentată de ministrul Stelian Ion drept una dintre măsurile de reorganizare a Justiției, reorganizare promisă de statul român în fața Comisiei Europene. Doar că o asemenea inițiativă privind Poliția Judiciară, chiar dacă e dorită de Ministerul Justiției, încalcă legea. Chiar la articolul 1, Legea 364 / 2004, prin care s-a înființat Poliția Judiciară, preciza următoarele: „Poliţia judiciară este organizată şi funcţionează în cadrul structurilor specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor”. Aceeași lege arăta că “Poliţia judiciară este constituită din ofiţeri şi agenţi de poliţie”, care sunt “lucrători specializaţi din Ministerul Administraţiei şi Internelor anume desemnaţi de ministrul administraţiei şi internelor”.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, confirmă că în Coaliția de guvernare s-a propus mutarea polițiștilor judiciari de la MAI la MJ, în condițiile în care ministrul de Interne provine din PNL, iar ministrul Justiției este de la USR PLUS. Bode spune însă că MAI nu poate să renunțe la atât de mulți oameni.
“Vorbim de peste 28.000 de poliţişti de Poliţie Judiciară din cei 48.000 de poliţişti cât are Poliţia Română astăzi, 60 la sută, practic, din Poliţia Română”
Lucian Bode,
Ministrul Afacerilor Interne
Interesant este faptul că, pe de altă parte, însuși ministrul Justiției, Stelian Ion, lasă să se înțeleagă că proiectul lui cu privire la Poliția Judiciară este greu de pus în practică, dar își fundamentează argumentația pe faptul că această idee ar fi fost inclusă în programul de guvernare al actualei Coaliții, PNL – USR PLUS – UDMR.
(CITAT)
„Nu renunț la ideea preluării unei părți a poliției judiciare de către parchete, nu este o idee nouă. Este o idee care are și fundament constituțional și trebuie să găsim o soluție pentru a ajunge la această reglementare”
Stelian Ion,
Ministrul Justiției
Ministrul Stelian Ion cere politicienilor de la putere să găsească un artificiu legislativ prin care să-i predea controlul asupra Poliției Judiciare.
(COLOANA DREAPTA)
Polițiștii judiciari sunt, conform legii actuale, acei polițiști “specializaţi în efectuarea activităţilor de constatare a infracţiunilor, de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale şi de cercetare penală”.
Acești polițiști lucrează, în prezent, ca fiind detașați de la Ministerul Afacerilor Interne (fostul Minister al Administraţiei şi Internelor) la Ministerul Justiției. “Ca organe de cercetare ale poliţiei judiciare funcţionează lucrători specializaţi din Ministerul Administraţiei şi Internelor anume desemnaţi de ministrul administraţiei şi internelor, cu avizul favorabil al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, afirmă Legea 364 / 2004.
Însuși liderul PNL, Ludovic Orban, care este și președinte al Camerei Deputaților, deci este unul dintre cei care ar trebui să accepte modificarea legii, s-a pronunțat, voalat, împotriva acestei inițiative.
„Aici este vorba despre faptul că Poliţia Judiciară, ca şi componentă a Poliţiei, trebuie să acţioneze în cadrul instituţional ierarhic, în cadrul Poliţiei. Orice altă formă care poate să genereze o percepţie că îşi pierd lanţurile de comandă poate să afecteze funcţionarea. Nu are nicio legătură cu dosarele. Practic, dosarele sunt instrumentate de procurori, care, evident, se sprijină pe poliţiştii de la Poliţia judiciară, dar decizia de întocmire a unui dosar, toată conducerea instrumentării unui dosar o fac procurorii”, a explicat Ludovic Orban.
Pe de altă parte, ministrul de Interne neagă capacitatea Ministerului Justiției de a coordona atât de mulți oameni noi. “Nu ar putea să îi gestioneze”, consideră ministrul Bode.