11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn război de peste 20 de ani, în inima Asiei. Militarii români...

Un război de peste 20 de ani, în inima Asiei. Militarii români și-au făcut datoria în Afganistan

Mai întâi Statele Unite, apoi întreaga Alianță Nord – Atlantică au decis să-și retragă trupele din Afganistan, iar România a urmat și ea această decizie. Astfel că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni a aterizat avionul având la bord ultimul detașament românesc din Afganistan.

La ceremonia de sosire au asistat ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Detașamentul care a revenit duminică este format din 140 militari din Batalionul de Protecţie a Forţei, din Elementul Național de Sprijin și din structuri de poliție militară și stat major, a anunțat Ministerul Apărării Naționale. Ei au revenit în țară sub comanda generalului Iulian Daniliuc, reprezentantul național al Armatei României în Afganistan.

Rechemarea trupelor occidentale din Afganistan s-a decis în urma acordului semnat între SUA și talibani, la inițiativa fostului președinte Trump.

Finalizarea procedurii de întoarcere în România a militarilor care au participat la misiunea “Resolute Support” era planificată până la data de 11 septembrie 2021. Ministrul Apărării, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, a explicat că acest calendar de repatriere a fost sincronizat permanent cu planificările celorlalte țări din Alianța Atlantică.

“Cel mai greu lucru pentru orice armată este să deschidă o misiune şi să o închidă. Partea de închidere este cea actuală şi trebuie să reprezinte prioritatea numărul unu”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

În ședința din 27 aprilie 2021, CSAT a aprobat retragerea militarilor din Afganistan, în coordonare cu celelalte țări NATO care aveau trupe în acea țară, începând cu data de 1 mai. Cei 615 militari și peste 80 de tone de materiale și elemente de logistică au revenit în România cu aeronave militare ale mai multor țări, conform deciziei CSAT.

“România este un stat care trebuie să-și apere cetățenii oriunde s-ar afla, care le asigură securitatea, care le respectă drepturile și pune instituțiile publice în serviciul lor”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Afganistanul rămâne “un loc marcat de profundă îndurerare” pentru România, pentru că 27 de militari ai armatei noastre au căzut la datorie, a anunțat Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

După decizia de anul trecut a liderului de la Casa Albă, Donald Trump, de a-și readuce soldații “acasă”, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost cel care a anunțat, la începtul anului 2021, decizia Alianţei Nord – Atlantice de a-şi retrage toate forţele din Afganistan “împreună” cu Statele Unite, care, oricum, au format cea mai mare parte a acestei forțe. Misiunea “Resolute Support”, sub mandat NATO, din Afganistan a fost formată, în ultima ei perioadă, din 12.000 de militari din 38 de ţări, dintre care 8.600 au fost americani.

Cei mai mulți dintre cei aproximativ 600 de români care au participat la ultima rotație, cea cu numărul 37, din Afganistan, în perioada februarie – iunie 2021, au făcut parte din Batalionul de Protecţie a Forţei “Jderii”, comandat de locotenent – colonelul Vasile Mironescu.

Acești militari români au executat, alături de militarii din cadrul ENS și în cooperare cu forţele Coaliției internaționale, cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane și cu liderii locali, misiuni specifice de protecția forței și de pregătire a activităților de redislocare în țară a detașamentelor de militari și a echipamentelor specifice misiunii.

Activitățile de repatriere au fost sincronizate cu aliații din NATO și cu partenerul strategic SUA, în cadrul operației “Safe Return Afghanistan 2021” a Comandamentului Forţelor Întrunite. Această structură din MApN exercită comanda operațională a detașamentelor Armatei României participante la misiuni și operații în afara teritoriului statului român.
Din anul 2002 și până în prezent, peste 32.000 de militari români, provenind din toate structurile luptătoare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, Forțelor pentru Operații Speciale și structurilor de Informații Militare, au participat la misiuni şi operaţii internaţionale în teatrul de operații din Afganistan, a precizat MApN.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă