15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSe fac presiuni asupra magistraților care au lucrat la dosarul „10 august”

Se fac presiuni asupra magistraților care au lucrat la dosarul „10 august”

Controversa privitoare la clasarea, de către instanță, a dosarului „10 august” pune din nou în lumină lipsa unui autentic spirit democratic în interiorul societății românești. Lucrul cel mai grav este că nici politicienii de vârf nu par să fie conștienți de faptul că România, dacă vrea să fie considerată un stat democratic, trebuie să garanteze independența Justiției.

Faptele comise la București în ziua de la 10 august 2018 sunt încă neelucidate, iar în acest context, o judecătoare de la Tribunalul Bucureşti a respins, marţi, adică acum trei zile, o solicitare a DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva şefilor Jandarmeriei din acea perioadă. Cu alte cuvinte, dosarul “10 august” a fost clasat.

Printre cei care au criticat decizia instanței s-au numărat președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu.

Șeful statului și șeful guvernului sunt reprezentanții de vârf ai puterii executive din România, care nu are, teoretic, dreptul să dea ordine puterii judecătorești. Premierul este șeful ministrului Justiției, dar acesta din urmă nu este șeful magistraților ci are doar atribuții administrative asupra acestora.

 

“Am stat de vorbă cu ministrul Justiţiei, vom vedea dacă mai există alte căi de atac, dacă se poate face ceva sau nu în acest moment. Aştept opinia experţilor în această situaţie”

Florin Cîțu,

Prim-ministru

Miercuri, la o zi după pronunțarea deciziei TMB, șeful Guvernului a declarat că el, în calitate de “cetățean”, este “dezamăgit că vedem că în România nimeni nu a tras în noi în decembrie, în mineriade nimeni nu răspunde pentru mineriade şi mai avem aici un eveniment în care este foarte greu să găsim responsabili”.

“Solicit ministrului Justiţiei să explice public de urgenţă cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au dreptul să ştie cine sunt cei vinovaţi de actele de violenţă”

Klaus Iohannis,

Președintele României

 

Trecând peste capul premierului, șeful statului a cerut, ieri, explicații publice direct de la ministrul Justiției, Stelian Ion, cu privire la clasarea dosarului.

O judecătoare de la Tribunalul Municipiului Bucureşti (TMB) a respins, marţi, solicitarea procurorilor DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei Române în dosarul “10 august”. Aceștia erau acuzați de modul cum au acționat în timpul protestului din 10 august 2010. Hotărârea de marți a instanţei este definitivă.
Practic, decizia TMB înseamnă că dosarul este clasat, iar foştii şefi din Ministerul de Interne nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva protestatarilor din fața sediului Guvernului României.

Iniţial, în iunie 2020, chiar procurorii DIICOT au clasat acest dosar, atât cu privire la vinovăția şefilor Jandarmeriei, cât şi în ceea ce privește existența unei tentative de lovitură de stat. Prin decizia de clasare din iunie 2020 au scăpat de acuzații colonelul Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al șefului Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost șef al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, precum și comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii în cadrul Ministerului de Interne.

După care, în august 2020, procuroarea Giorgiana Hosu, la acel moment, șefa DIICOT, a infirmat parţial decizia subordonaților ei şi a dispus redeschiderea urmăririi penale asupra foştilor ofițeri MAI. Astfel, ei au fost cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă