15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSchemă: Primăria Galați și o fostă societate de stat, ulterior privatizată, înșală...

Schemă: Primăria Galați și o fostă societate de stat, ulterior privatizată, înșală chiriașii

Schema

Îndeplinind condițiile legale, în luna ianuarie 2019, Primăria Municipiului Galați a remis cetățeanului Virgiliu Zamfir,  Acordul de cumpărare pentru o locuință din Municipiul Galați, în baza Legii nr.112 / 1995.
Din cuprinsul acestui acord, viitorul proprietar a fost nevoit să se adreseze societății LOCONFORT SA – Galați în vederea finalizării acțiunii de cumpărare în rate sau cu plata integrală așa cum prevede Legea.

”Încă de la început am fost deranjat de faptul că mă văd nevoit să mă adresez unei societăți  despre care auzisem din diverse surse că nu se bucura de o bună reputație în rândul agențiilor imobiliare din Galați , fiind dubios cum această entitate  care a înregistrat pierderi financiare consecutive  timp de 8 ani ( intervalul anilor 2008-2017) , reprezintă interesul statului român privind încasarea prețului total sau în rate al unui imobil , sumele vehiculate fiind semnificative raportat la situația financiară se pare incertă / riscantă al acestui agent economic. ” A declarat pentru România Liberă, cetățeanul român înșelat prin metoda pe care o vom prezenta în continuare.

Ce spune Legea 112/1995
Art. 9, alin.3 din Legea 112 / 1995 ” În cazul vânzării apartamentelor cu plata în rate, la încheierea contractului se va achita un avans de minimum 30% din prețul apartamentului. Ratele lunare pentru achitarea contravalorii apartamentului se vor eșalona pe o perioadă de maximum 15 ani, cu o dobândă reprezentând jumătate din dobânda de referință stabilită anual de Banca Națională a României. ”
În intervalul 1997-1998, Primăria Municipiului Galați vindea în mod direct locuințele către chiriașii care îndeplineau cerințele legale.
 
România Liberă a contactat Primăria Galați și a încercat să afle în baza cărui contract a fost desemnată societatea Loconfort S.A. Galați pentru a se ocupa de tranzacționarea imobilelor deținute de stat. Primăria Galați, nu a răspuns până la închiderea ediției ziarului.
Căci, întâmplător sau nu, ” interesul ” Primăriei de a mai vinde direct imobilele ar fi scăzut la scurt interval după privatizarea LOCONFORT S.A. Galați 

Context: Fondul Proprietății de Stat (FPS), instituție controversată de numele căreia se leagă câteva scandaluri, a vândut pachetele de acțiuni pe care le deținea la firmele mici și mijlocii, printre care și Lonconfort S.A., în anul 1997.
FPS a primit lovitura de grație prin desființarea sa în anul 2001, în locul său urmând să funcționeze o Autoritate Pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului (APAPS). Ca urmare, în locul Serviciului Teritorial Galați, care a “dispărut”, toate activitățile legate de privatizare și de controlul post-privatizare al societăților comerciale au fost preluate de Sucursala Regională Constanța din cadrul “nou-născutei” APAPS. Scria presă locală la vremea respectivă.
APAPS și-a încetat operațiunile în mai 2004, după ce a finalizat în mare parte vânzarea companiilor din portofoliul său. De atunci i-a luat locul o nouă agenție guvernamentală, AVAS. Începând cu anul 2012, AVAS a intrat in subordinea Ministerului Economiei și și-a schimbat denumirea în AAAS – Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Implicații Loconfort S.A. Galați

Se pare că ” dubioasa ” decizie de a renunța la vânzarea directă a survenit la scurt interval de timp după ce Dumitru Nicolae a devenit primar iar Corneliu Mangalea (controversat afacerist din Galați) proprietar al societății Loconfort S.A. din Galați.
Dumitru  Nicolae a fost primar al Galațiului din partea PSD în perioada 2000 -2012 și a decedat în anul 2019.
România Liberă a studiat datele financiare ale societății care arată că până în anul 2018, societatea a mers în pierdere în fiecare an.
 

Corneliu Mangalea, fostul patron al clubului CSU Metal Galaţi (volei feminin) și fost candidat independent la Primăria Galaţiului la alegerile din 2008

Astfel că, la o cifră de afaceri de circa 600.000 lei, societatea a raportat începând cu 2008, pierderi și de peste 200.000 de lei.
 
Considerat un ” protejat ” al lui Nicolae, nu este exclus ca odată ce acesta a ajuns primar să-i fi ”pasat afacerea ” de a vinde locuințele ce le administra direct  firmei LOCONFORT – controlată de Corneliu Mangalea. Altfel nu se explică de ce Primăria a renunțat la această procedură ( se pare practicată mulți ani )  în contextul în care următoarea prevedere legală NU s-a modificat :Art. 33 din Normele metodologice privind aplicarea Legii:
(1) Vânzarea apartamentelor în condițiile Legii nr. 112/1995 se face de către societățile comerciale și/sau unitățile specializate în vânzarea locuințelor sau care administrează locuințele, existente la data intrării în vigoare a legii.
 

Metoda înșelăciunii

,,După ce am primit acordul de cumpărare al locuinței m-am prezentat la sediul LOCONFORT și odată cu depunerea documentelor mi-a fost solicitat să achit integral în avans contravaloarea măsurătorilor ce urmau a fi realizate.
După ce am efectuat plata (fără să îmi fie înmânat un contract de prestări servicii cu obligații clare ale prestatorului ) , la scurt interval de timp s-au deplasat doi angajați care au realizat măsurători privind imobilul pe care îl dețin cu scopul de a face confruntări cu suprafețele deținute de mine în cadrul ” Fișei Suprafeței locative ” – a declarat pentru România Liberă, Virgiliu Zamfir, cetățeanul român înșelat de autorități.
Măsurătorile nu s-au putut efectua complet datorită ridicării unui perete se pare ilegal (glasvand) pe unul dintre culoarele comune de acces.
,,Am explicat că noul chiriaș care a ridicat acest perete  este bănuit că beneficiază de protecția ilegală  acordată de angajatul Primăriei  Tudor Petrică  care,  deși sesizat nu a luat măsura legală a desființării” -ne-a transmis domnul Zamfir.
 După măsurătorile incomplete, angajații LOCONFORT s-au retras , urmând ca la nivel instituțional să sesizeze Primăria Galați pentru a desființa acel perete astfel încât aceștia să poată efectua măsurători și implicit în schiță să poată fi menționată și cota parte indiviză ce îi revenea din acel culoar comun domnului Zamfir . 
După luni de așteptări și pentru faptul că acesta achitase integral în avans suma solicitată,  LOCONFORT a fost sesizată cu două cereri și o notificare pentru punerea în practică a obligației contractuale . La aceste solicitări nu s-a primit niciun răspuns. 
 
Primăria și Poliția Locală implicate


Ionuț Pucheanu – primar PSD Galați – explicații halucinante : ,,un zid ridicat pentru îmbunătățirea încălzirii termice!” 

Ionuț Pucheanu nu vorbește cu România Liberă, probabil i se trage de la Victor Ponta: ,,schimbarea în care credem!”

Chiriașul păgubit, Virgil Zamfir, prin Acordul de cumpărare, având drept asupra unei cote părți din culoarul buclucaș, despărțit peste noapte de un zid, s-a adresat lui Pucheanu și Primărie Galați pentru explicații dar și pentru rezolvarea acestei situații. Din răspunsurile primite de la Primărie și consultate de România Liberă, reiese că acestea exced cadrul legal (nu există o autorizație de construire în acest sens) și demonstrează atât lipsa de interes față de cetățeanul păgubit cât și culpabilitatea angajaților responsabili să rezolve problemele semnalate. 
Poliția locală Galați s-a făcut că nu vede și nu aude la sesizarea făcută de un cetățean român, concluzionând că este în regulă să ridici pereți ad hoc fără nici o autorizație și la discreția Primăriei. Cel puțin așa reiese din răspunsul transmis de Poliția Galați la solicitarea României Libere. De remarcat că nici pentru dânșii nu este clar dacă îndatorirea lor este să conserve patrimoniul statului și al păgubitului în lipsă, zic dânșii, de unele competențe legale în ale ,,cetățeanului”.Redăm mai jos solicitarea noastră dar și răspunsul, credem noi, halucinant al unei instituții care se ocupă în fapt cu pedepsirea păgubitului – l-au ,,muștruluit” pe chiriașul care își caută dreptatea pentru oarece lucrări în curtea comună, nu ne-ar mira să aflăm că este vorba de un ,,coteț” sau de mai știm noi ce alt loc sub soare.

 

Răspuns Poliție

 

 

Rea credință sau complicitate la fraudă?

În mod concret , după emiterea Acordului de cumpărare către cetățeanul Virgiliu Zamfir, angajații Primăriei nu au avut nici un moment intenția sa respecte dispozițiile legii 112 / 1995. Astfel încât deși legea spune că imobilul poate fi achiziționat, din documentele consultate de România Liberă reiese că de fapt Primăria nu dorește să-și piardă ,,pușculița de bani”. Cu alte cuvinte de ce ar vinde apartamentul când pot să primească pe termen nelimitat, bani lichizi în vistieria proprie.
Însă, se pare, Primăria nu și-a asumat în mod clar dorința de a nu vinde ci a făcut-o ,,pe ocolite” imediat după ce a semnat Acordul de cumpărare, lăsând-o pe seama celor care fac măsurători (Loconfort S.A.) sau pe seama celor care din te miri ce motive termice ridică pereți.
,,Intențiile ascunse și bănuit frauduloase ale reprezentanților Primăriei – Galați si Loconfort sa – Galați ( suspectați de complicitate  în această acțiune comună ) nu aveam  de unde să o cunosc de la început ,  însă împrejurările și corespondența prezentată dau dovadă de rea- credință în exercitarea atribuțiilor de serviciu . Este evident că dacă aș fi cunoscut adevăratele intenții ale angajaților Primăriei și Loconfort  nu aș fi acceptat să plătesc integral în avans suma solicitată și subliniez că datorită nerespectării obligațiilor sunt prejudiciat lunar , nevoit  sa plătesc contravaloarea chiriei în continuare către Primărie și nu contravaloarea ratelor sau a prețului integral de cumpărare către Loconfort. ” ne-a mărturisit Virgiliu Zamfir.  

Vom reveni.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...
Ultima oră
Pe aceeași temă