6.5 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăScandal la Cluj. Șefii Poliției sunt acuzați că au prieteni în lumea...

Scandal la Cluj. Șefii Poliției sunt acuzați că au prieteni în lumea interlopă

Polițiști cu funcții mari în județul Cluj sunt suspectați că au legături de prietenie și chiar de colaborare cu interlopii locali, unii dintre aceștia din urmă fiind chiar cunoscuți drept traficanți de droguri.

Chiar șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, Mircea Rus, este cunoscut pentru implicare în afaceri dubioase și pentru “cumetrii” cu persoane din zona interlopă.

Potrivit unor surse din județul Cluj, Mircea Rus a ajuns în cea mai importantă funcție din IPJ Cluj grație Guvernării Dăncilă, care l-a propulsat, în iulie 2018, pe această poziție, fără examen, deși cu numai câteva luni înainte își dovedise incompetența obținând nota 2.97 la un concurs organizat în vederea ocupării aceleiași funcții. Printre colegii din Poliția clujeană se știe că numirea sa în funcție a fost făcută în urma unor intervenții – pe linie de PSD și printr-un sistem de relații în Executiv – tocmai la Carmen Dan, care la acea vreme era ministrul Afacerilor Interne.

”În 2017 a picat examenul pentru șef al IPJ Cluj cu nota 3. În iulie 2018 a fost numit, fără examen, de ministrul Carmen Dan. Este acuzat că ar fi nașul unui interlop clujean”, dezvăluia deputatul USR Claudiu Năsui, citat de presa locală din Cluj. Informații similare cu privire la Mircea Rus au fost confirmate și de Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

Printre cei care și-au adus contribuția la numirea în fruntea IPJ Cluj a comisarului – șef Mircea Rus se află și Adrian Mlădinoiu, la momentul respectiv secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, după ce inițial a fost cadru al Serviciului de Protecție și Pază (SPP), iar ulterior a fost remarcat ca șofer personal al lui Liviu Dragnea. Prieten din copilărie cu Mircea Rus, Adrian Mlădinoiu ar fi fost cel care, pentru a-i asigura lui Rus funcția de șef al IPJ, a intervenit pe lângă ministrul Carmen Dan, atât direct și prin intermediul soției sale, Alexandra, pe care fostul șofer al lui Liviu Dragnea o angajase deja la Secretariatul General al MAI, pentru a deveni mai apoi una dintre apropiatele fostului ministru de Interne.

Se pare că Adrian Mlădinoiu s-a mutat la Cluj – Napoca și ar aștepta acum ca șeful IPJ Cluj să îi întoarcă favorul și să îl sprijine, în contextul în care a fost desecretizat și predat la DIICOT, pentru a fi folosit în cercetarea penală în dosarul “10 august”, raportul Jandarmeriei privind intervenția în forță a jandarmilor, raport în care apare și numele fostului șofer SPP-ist al lui Dragnea.

 

Foști informatori au devenit parteneri în afaceri dubioase

Mircea Rus a intrat în legătură cu lumea interlopă a Clujului la începutul anilor 2000, pe vremea când lucra ca simplu ofițer de poliție judiciară în cadrul IPJ Cluj. Cei care inițial i-au fost, cel mai probabil, informatori, i-au devenit treptat protejați și parteneri de afaceri. Tot treptat, Mircea Rus a devenit, în anul 2006, șef al Servicului de Investigații Criminale din poliția clujeană

Protecția asigurată de fostul șef al Serviciului de Investigații criminale, actual șef al IPJ Cluj, s-ar putea traduce prin vicierea procesului de cercetare penală a infracțiunilor comise de prietenii săi interlopi, demersuri în urma cărora aceștia fie scapă neatinși de brațul legii, fie se aleg cu pedepse mult mai mici. De altfel, în mass-media a fost vehiculată, la scurt timp după numirea lui Mircea Rus la șefia IPJ Cluj, ideea că pe numele acestuia ar exista un dosar de cercetare penală pentru favorizarea infractorului sau pentru abuz în serviciu. Dosarul s-ar fi aflat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj în luna iunie 2017 și viza fapte săvârșite anterior anului 2013, fără a fi făcută, până în prezent, vreo trimitere în judecată.

Clubul șefului IPJ, raiul distribuitorilor și consumatorilor de droguri

Despre Mircea Rus se spune ca face bani serioși, dar nu  pentru că ar apăra drepturile cetățenilor de rând, ci din administrarea clubului pe care, în mod neoficial, îl deține: ”Byblos”. Clubul, socotit un veritabil fief al dealerilor și consumatorilor de droguri, este deținut, oficial, de o firmă cu care aparent Mircea Rus nu are nicio legătură, însă cienții fideli, angajații și mulți polițiști susțin că localul aparține șefului IPJ, cu atât mai mult cu cât acesta își face apariția acolo frecvent și dă chiar indicații personalului. De altfel, Mircea  Rus și-a petrecut ultimul Revelion în localul ”Euphoria Music Hall”, împreună cu proprietarul pe hârtie al clubului Byblos, Mircea Sentea, și cu frații Albu, despre care se zice că sunt distribuitori de droguri la același club.

Șeful poliției clujene, Mircea Rus, a mai fost văzut și pimbându-se cu un autoturism BMW X6 aflat în proprietatea Clubului Byblos”. Asa a ajuns să cunoască destulă lume implicarea lui Mircea Rus la Byblos, iar în încercarea de disociere a șefului IPJ Cluj de această afacere, clubul a fost redenumit ”Tulua” și a fost mutat de pe strada Dorobanților în complexul ”Leul”, unde a apucat să funcționeye doar un weekend, înaintea instituirii stării de urgență.

Mâna dreaptă  lui Mircea Rus când vine vorba despre administrarea clubului este un alt interlop local, Bogdan Moldovan, zis ”Ochiul mare”. Acesta este și omul de încredere care se ocupă de administrarea apartamentelor pe care Rus și le cumpără cu banii proveniți din club și din alte surse obscure. Iar apetența pentru achiziții imobiliare pare să fie molipsitoare, pentru că Bogdan Moldovan cumpără de zor apartamente  în carierele clujene ”Bună ziua” și ”Borhanci”, cel mai probabil în încercarea de a spăla banii oținuți din infracțiunile comise.

Personajele dubioase din anturajul lui Mircea Rus sunt cunoscute pentru implicarea în traficul de droguri, proxenetism, cămătărie și impunere de taxe de protecție. Unii dintre ei au antecedente de mare violență.

Prietenia lui Mircea Rus cu interlopii locali este evidentă și datorită întâlnirilor pe care le are periodic cu ei la o sală de sport din catierul Mănăștur, dar și afișării la evenimente mondene alături de aceștia, cum s-a întâmplat în contextul ultimului festival Untold.

 

Chefuri cu interlopi în disprețul ordonanțelor militare

Deși polițiștii din subordinea lui Rus ar trebui să fie, teoretic, primii care să respecte prevederile ordonanțelor militare, fotografii distribuite în cursul lunii aprilie pe rețelele de socializare dovedesc exact contrariul, și anume că oamenii legii sunt, de fapt, campioni la încălcarea restricțiilor. Unele din aceste fotografii îi înfățișau pe șeful Poliției Municipiului Dej, Alin Câmpean, petrecând de zor, în plină pandemie, la ziua de naștere a lui Ronald Hitian, un ”bișnițar” local de mașini, care ar câștiga bani și din fraude cu asigurări. În alte fotografii apare un subordonat de-al lui Alin Câmpean, agent șef Valer Gavrilă, care chefuia, cam în aceeași perioadă, cu două dintre persoanele care au fost reținute în seara de 6 mai în dosarul de trafic internațional de persoane menționat anterior. Este vorba despre Cosmin Pop, proxenet zis ”Sharpele Nebunu”, și despre tovarășul său de trafic de persoane, Călin Man. Se pare că lui Cosmin Pop nu-i merge prea bine, din moment ce ar fi postat, recent, un anunț în care își scotea la vânzare o limuzină de lux.

 

Pe cînd demiterea?

Numit în funcție pe pile, implicat în afaceri cu interlopi și păstorind astfel de fapte în ograda proprie, Mircea Rus se menține în funcție, cu toate că ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat la preluarea mandatului că ”toți polițiștii care sunt mână în mână cu interlopii vor fi sancționați”, făcând referire și la ”relații care sunt publice între polițiști sau șefi de poliție cu clanurile interlope în unele județe”. Deși Marcel Vela a făcut declarația respectivă având, parcă, portretul lui Mircea Rus în față, trecerea de la vorbe la fapte se lasă încă așteptată.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Kendrick Lamar a lansat, spre surprinderea fanilor, noul său album „GNX”

Kendrick Lamar a lansat surprinzător noul său album „GNX”, care include colaborări cu Jack Antonoff, SZA și Kamasi Washington. https://www.youtube.com/watch?v=D7liwdjvhWc Kendrick Lamar și-a lansat noul...

SUA extinde sancțiunile împotriva băncilor rusești, rubla atinge un minim istoric

Trezoreria SUA a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, vizând sectorul financiar prin includerea a 118 persoane și entități pe lista restricțiilor. Printre acestea se află...

Filmele „Wicked” și „Gladiator II” au început în forță la box office

Filmele „Wicked” și „Gladiator II” au început în forță la box office, promițând să fie unele dintre cele mai mari lansări ale anului, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă