Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

Romsilva a trimis un control în Prahova. Se reclamă pagube de peste două milioane de dolari

Conducerea centrală a Regiei Romsilva a trimis un control la Direcția Silvică a județului Prahova, pe al cărui teritoriu s-ar fi înregistrat, în ultimii ani, pagube uriașe.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 21.07.2020 - 17:17

În ultimele săptămâni, o echipă de revizori trimisă de conducerea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva a efectuat un control la Direcția Silvică Prahova, ne-au precizat surse din cadrul RNP Romsilva.

Principala țintă a controlului a fost Ocolul Silvic Câmpina, din cadrul Direcției Silvice Prahova. Inspectorii au verificat situația din zonă în perioada mai - iunie 2020, iar ziarul "România Liberă" a solicitat oficial atât către RNP Romsilva cât și către DS Prahova să ne fie puse la dispoziție rezultatele acestui control.

Până ce vom primi răspunsul oficial la această solicitare, surse din cadrul Romsilva afirmă că, la cel mai recent control, la Ocolul Silvic Câmpina s-au găsit de imputat sute de mii de lei.

Problema din această zonă forestieră este însă mult mai veche și mult mai gravă. Astfel, o firmă privată din județul Prahova ar fi avut un contract cu Ocolul Silvic Câmpina, pe baza căruia angajați ai acestui Ocol erau obligați să asigure paza unor păduri ale respectivei firme. În ciuda pazei, din pădurile private s-a furat "ca-n codru", adică s-au sustras circa 8000 de arbori. Drept urmare firma privată a cerut și a obținut din partea DS Prahova plata unor despăgubiri de circa 2,1 milioane de dolari.

Despăgubirile au fost plătite din banii Romsilva, adică de la bugetul de stat, iar în mod logic pagubele ar fi trebuit recuperate de la cei vinovați. Pe timpul când s-au produs pagubele (anii 2012 - 2020), șeful Ocolului Silvic Câmpina era inginerul Crinu Oseacă, promovat foarte recent în funcția de director tehnic al Direcției Silvice Prahova.

La întrebările legate de această situație, directorul tehnic ne-a sugerat că acuzațiile împotriva lui ar avea doar o coloratură politică, legate de partidul din care face parte și de faptul că el este consilier local.

"Într-adevăr, în anul 2013-2014 am avut contract de pază cu SC Alcorca srl pe suprafața de 862 hectare", ne-a confirmat, totuși, fostul șef al Ocolului Silvic Câmpina. Potrivit acestuia, suprafața care trebuia păzită a rămas "neacoperită" pentru că șeful de district de la Filipești și patru pădurari au fost arestați.

Un alt detaliu neelucidat este cel legat de contractele dintre Ocolul Silvic Câmpina și alte firme din zonă (altele decât cea care a obținut daune din cauza proastei calități a serviciilor prestate). Pe timpul când Ocolul Silvic Câmpina era condus de Crinu Osească, una dintre firmele care avea contracte cu acest ocol silvic ar fi fost S.C. Art Forest Green Zone, cu sediul în județul Prahova, valoarea contractelor de care beneficia aceasta depășind două milioane de lei.

Surse neoficiale susțin că soția lui Crinu Oseacă era ea însăși angajată a firmei menționate, Art Forest Green Zone, în acea perioadă în care firma încasa bani de la Ocolul Silvic condus de soțul ei.

"Soția mea este administrator la SC. Ideeal Green Zone Srl, și are ca obiect de activitate Servicii Hoteliere, se poate verifica la Registrul comertului, firma  neavând contracte cu DS Prahova", ne-a comunicat directorul tehnic Crinu Oseacă.

Totuși, potrivit unor declarații de avere din anii 2017 și 2018 (când Crinu Oseacă era șeful Ocolului Silvic Câmpina), soția acestuia era la acel moment angajată ca secretară la o firmă numită S.C. Green Zone. Această firmă nu este SC. Ideeal Green Zone Srl, la care acum este administrator, dar confuzia de nume pare a fi intenționată.

Conducerea Romsilva și Curtea de Conturi ar trebui să lămurească exact ce bani a plătit Ocolul Silvic Câmpina către firmele "prietene" și ce lucrări s-au prestat în schimbul acestor bani.

Citește totul despre:

#prahova #romsilva #lazi

Comentarii

loading...