Liviu Pop avea 37 de ani, avea trei copii și era angajat al Direcției Silvice Maramureș. El a fost ucis cu bestialitate de un grup de infractori pe care i-a surprins în pădure, încercând să fure lemne. Despre uciderea pădurarului s-a aflat miercuri – acum șase zile. În loc să anunțe măsuri dure pentru pedepsirea ucigașilor și pentru contracararea “Mafiei pădurilor”, reprezentanții instituțiilor statului cu atribuții în acest domeniu au avut, în ultimele zile, doar reacții palide.
„S-a constituit o echipă complexă de cercetare care desfășoară activități pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a decedat bărbatul. A fost identificat, este vorba despre un pădurar în vârstă de 37 de ani. Cazul a fost preluat de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș”, a anunțat, sec, un comunicatul al Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș.
Moartea pădurarului s-a produs după ce acesta a fost lovit de un glonte tras din propria pușcă. Dar anchetatorii au constatat, se pare, multe alte semne de agresiune asupra pădurarului, inclusiv faptul că acesta avea piciorul rupt – ceea ce sugerează că infractorii, trei la număr, mai întâi l-au deposedat de armă, apoi l-au maltratat și în final l-au ucis. Aceste detalii sumbre conturează schema unei crime în stil mafiot, menită nu doar să elimine un martor, ci și să-i intimideze pe toți cei care s-ar opune bandelor care fac legea în pădurile României.
Vineri, cu doar câteva zile înaintea crimei din Maramureș, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, anunța la București, într-o conferință, că vrea să obțină toate aprobările legale necesare pentru ca toți pădurarii să fie dotați cu puști de vânătoare pe care să aibă dreptul a le folosi nu doar contra animalelor agresive, ci și împotriva hoților de lemne. Nu se știe, până în acest moment, dacă pădurarul Liviu Pop a încercat sau nu să facă uz de armă împotriva hoților, înainte ca ei să-l ucidă.
Miercuri seară, după ce în spațiul public au apărut primele detalii despre crima din Maramureș. directorul general al Romsilva a anunțat că merge acolo ca să verifice situația dar a lansat și un mesaj straniu, din care se deduce că nu înțelege datele problemei: „Din păcate avem o seară tristă ! La Romsilva – Directia Silvică Maramureș, Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în această seară hoții de lemne l-au omorât cu violență pe pădurarul Pop Liviu. Violența a fost extremă, astfel că nu o pot descrie! Sunt în județul Maramureș, pe drumul spre pârâul unde l-au omorât pe acest pădurar care avea doar 30 de ani! Riscurile la care sunt supuși silvicultorii au mare legătură cu violența semănată în societatea românească! Noi facem lucruri bune: plantăm, creștem și îngrijim pădurea, care este cel mai mare dar hărăzit omului de Dumnezeu! Ce au cu noi?”, se întreba directorul general al Romsilva.
Câteva zile mai târziu, Romsilva a difuzat un comunicat în care anunța că “Regia Națională a Pădurilor – Romsilva apreciază solidarizarea organizațiilor non-guvernamentale de mediu cu silvicultorii după ce un al doilea pădurar și-a pierdut viața, în interval de o lună, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, apărând integritatea pădurii. Începând cu anul 2014 și până în prezent, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a înregistrat 185 de cazuri de agresiune la adresa personalului silvic, din care doi silvicultori și-au pierdut viața, iar mulți alții au avut nevoie de spitalizare (…). Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu a folosit cuvântul , referindu-se la societatea în întregul acesteia, nicidecum la o parte a acesteia”.
Mai trebuie menționat că, până în acest moment, directorul general al Romsilva a anunțat doar că a trimis condoleanțe familiei pădurarului ucis în timpul serviciului, fără a face referire la acordarea vreunui ajutor financiar (cum se întâmplă, de exemplu, în cazul militarilor care mor în misiune).
În același mod neconvingător a reacționat, de altfel, conducerea Romsilva și după incidentul din luna septembrie a.c., când un pădurar de 50 de ani a fost găsit mort într-o pădure de lângă Pașcani (județul Iași).
„Este o zi tristă pentru toți colegii noștri din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, transmit condoleanțe rudelor și apropiaților pădurarului și vă asigur că întreg corpul silvic este alături de aceștia”, anunța directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.
Potrivit unui material de presă difuzat de BBC, agresiunile se înregistrează, în România, nu doar asupra personalului silvic, ci și asupra membrilor unor organizații de mediu care încearcă să protejeze pădurea. Asemenea acte de agresiune l-ar fi vizat, de exemplu, pe reprezentantul organizației Agent Green, Gabriel Păun, după ce acesta a semnalat defrișări ilegale în zona Parcului Național Retezat.
În încercarea de a elucida detaliile acestor cazuri tragice, am adresat Regiei Romsilva o serie de întrebări jurnalistice, ale căror răspunsuri le vom face publice, în momentul în care le vom primi.
Întrebările ziarului “România liberă” sunt următoarele:
1. Câți pădurari are Romsilva și ce salariu mediu are un pădurar?
2. Ce daune (compensații) materiale primește familia unui pădurar care este ucis în timpul serviciului?
3. La ce pedepse sunt expuse persoanele care agresează un pădurar aflat în timpul serviciului?
4. Au pădurarii dreptul să tragă cu arma, cu muniție reală (cu efect omorâtor), asupra hoților de lemne?
5. Ce măsuri va lua conducerea Romsilva pentru creșterea protecției pădurarilor, astfel încât aceștia să nu mai fie în pericol să fie uciși în timpul exercitării sarcinilor de serviciu?
6. Putem vorbi de o mafie a hoților de lemne în România?
Pădurile pot fi trecute sub paza Armatei
Eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, consideră că țara noastră ar trebui să preia modelul Germaniei, care și-a trecut fondul forestier în subordinea Ministerului Apărării.
„Vă spun eu acum. Soluția pe care a adoptat-o Germania în 1979. Germania a trecut fondul forestier, toate pădurile Germaniei, în subordinea Ministerului Apărării din Germania și este păzit de armată. Deci în momentul în care te atingi de «aurul verde» sau te atingi de fondul forestier, sau te atingi de pădurari, de cei care apără «aurul verde» intri direct în conflict cu Armata”, a explicat eurodeputatul Rareș Bogdan, într-o emisiune a postului B1 Tv.