3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia ține pe linie moartă colaborarea cu Europa

România ține pe linie moartă colaborarea cu Europa

Cele mai puternice țări din UE, Germania și Franța, insistă pentru o indepedență a Europei față de Statele Unite, atât în domeniul economic cât și în cel militar, chiar dacă nu se pune problema reducerii rolului NATO.

Deși este membră UE, România merge oarecum împotriva curentului european, acordând prioritate programelor de parteneriat cu SUA, în defavoarea celor cu UE. Această situație a fost deja semnalată de ziarul „România liberă”, existând inclusiv indicii că atitudinea României creează nemulțumire atât în interiorul unor state UE, de exemplu în Franța, cât și la nivelul Uniunii Europene.

Cel mai recent, reprezentantul unei mari firme europene, Thales, atrage atenția României că, pentru a-și dezvolta industria de apărare, soluția este ca întreprinderile românești să intre în parteneriat cu mari companii occidentale. Chiar dacă reprezentantul firmei franceze nu o spune explicit, cealaltă variantă, criticată de UE, este ca România să achiziționeze produse militare americane fără licitație – cum a fost, de pildă, cazul avioanelor F-16 sau al sistemelor de rachete Patriot, și cum va fi, probabil, și achiziția de rachete anti-navă.

“Împreună cu colegii de la Thales Australia, propunem Forțelor Armate Române – precum și partenerilor din industria orizontală – vehiculul Hawkei, ca răspuns la recent anunțatul program major de achiziție. Pe baza necesarului de vehicule prezentat de către Ministerul Apărării, am demarat discuții cu producători locali de subansamble auto și de componente de protecție balistică în vederea transferului de tehnologie, care este justificat de dimensiunea semnificativă a unui program atât de important”, a declarat, într-un interviu publicat acum câteva zile pe site-ul umbrela-strategica.ro, Cristian Sfichi, director Aerospace Defence & Security în cadrul companiei Thales România.

Referirea la Australia se explică prin faptul că, în acea țară, funcționează “centrul de excelență”, pentru mașini blindate, al firmei Thales.

 

“Forţele pentru Operaţii Speciale sunt capabilităţi multivalente la dispoziţia decidenţilor politico-militari, în scopul atingerii unor interese naţionale sau în sprijinul Alianţei / Coaliţiei la care România este parte”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

 

„Armata Română nu a plecat la cumpărături. Nu intenţionăm să facem shopping cu banii de la buget. Încercăm să ducem în industria de apărare sume cât mai mari. Încercăm să relansăm industria de apărare românească”

Mihai Fifor,

Fost ministru al Apărării

 

Ce beneficii are industria autohtonă de pe urma programelor militare?

Ministrul Ciucă a declarat că MApN a injectat, în ultimul an, circa 3,9 miliarde de lei în economia națională a României, dintre care 2,3 miliarde de lei au reprezentat investitii directe. Restul au fost investiții indirecte prin offset și achiziții de bunuri și servicii.

De ce preferă Armata o achiziție direct din SUA în locul unei licitații?

Unul dintre argumente ar fi caracterul urgent al acestei achiziții, care nu trebuie să fie întârziată de eventuale contestații, cum se întâmplă de obicei în cazul unor licitații pentru produsele destinate Armatei.
 

 

În mod constant, oficialii români sugerează că achizițiile de arme din SUA, în defavoarea celor din Europa, fac parte din Parteneriatul Strategic româno – american, care este chiar mai vechi decât apartenența României la NATO. Un exemplu interesant în acest context este însă cel al Poloniei – o țară la fel de apreciată, în ochii americanilor, ca și România. Polonia a cumpărat și ea avioane F-16, de fabricație americană (doar că a cumpărat chiar avioane noi, nu second – hand, cum a procedat România).

Totuși, Polonia păstrează ușile deschise și pentru companiile de armament din UE. De exemplu, automobilul blindat Hawkei, propus acum și României, se află pe “lista scurtă” a posibilelor achiziții ale armatei poloneze. Potrivit presei străine, în Polonia, la concurență cu vehiculul Hawkei se află modelele Fortress MK2, Patriot II și Tur V. Ultimul din listă este sută la sută polonez, iar celelalte două modele sunt produse de companii din UE în colaborare cu cele din Polonia. De remarcat că niciunul dintre aceste modele nu este produs în SUA.

Ministerul român al Apărării nu a organizat încă o licitație pentru viitoarele automobile blindate ale întregii Armate, dar a decis, în schimb, o achiziție mai mică, direct din SUA. Aceasta se referă la automobile blindate pentru Forțele Speciale. Potrivit “Notei de fundamentare” care a fost aprobată, în luna octombrie, de Guvernul Orban, MApN are nevoie să cumpere urgent “vehicule de luptă blindate pentru subunităţi de Operaţii Speciale”.

Acest lot de automobile blindate va costa 227 de milioane de lei și se va cumpăra “potrivit procedurii specifice Programului Foreign Military Sales – FMS, prin semnarea unor contracte de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA, între Guvernul Statelor Unite ale Americii şi Guvernul României, reprezentat de Ministerul Apărării Naţionale”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...
Ultima oră
Pe aceeași temă