4.3 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăProprietarii unui teren din Parcul Lumea Copiilor, în luptă cu sistemul de...

Proprietarii unui teren din Parcul Lumea Copiilor, în luptă cu sistemul de peste opt ani

Spațiul de basm a fost însă amenajat în urma unui abuz al edililor sectorului 4, care a transformat viața unor oameni într-o luptă cu sistemul, iar pe bucureșteni i-a făcut buni de plată.

Cu mari greutăți, familia Băltărețu a reușit să își recapete, în anul 2009, o parte dintre proprietăți, în baza Legii 18/1991. Două bucăți de teren revendicate i-au fost repartizate de Primăria sectorului 4 chiar în Parcul Tineretului. Una dintre aceste terenuri, având o formă regulată și o poziționare mai bună, a fost vândută de familia Băltărețu, adică Gloria Meresciu, Emilia Băltărețu și Amelia Șarpe, imediat după intrarea în posesie. Pentru cea de-a doua, familia Băltărețu duce o luptă de ani de zile cu autoritățile bucureștene care îi blochează orice perspectivă asupra propriului bun: de a-l folosi sau de a-l vinde.

Amenajarea Parcului Lumea Copiilor de către primarul de atunci al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, acum primar al sectorului 5, este o situație de domeniul absurdului pentru familia Băltărețu, dar și pentru bucureșteni, puși în situația de a plăti reaua voință și incompetența autorităților.

Terenul, aflat pe Strada Secerei nr. 106A, cu o suprafață de 968mp, așa cum poate fi văzut inclusiv din ilustrații, are o formă neregulată de „L”. Accesul pe acest teren se făcea dinspre strada Secerei și el avea o deschidere destul de mică, pe una dintre laturile înguste ale literei „L”. În momentul amenajării parcului, accesul familiei Băltărețu pe propriul teren a devenit imposibil pentru că terenul a fost îngrădit, iar în locul Străzii Secerei a apărut… o cascadă în trepte. 

Strada Secerei nu e stradă…

Povestea nu se oprește însă aici. Prin amenajările făcute, Primăria sectorului 4 a modificat semnificativ Strada Secerei pe care a transformat-o într-o fundătură, fără a avea însă autorizațiile necesare sau avizul PMB.

Astfel, parcursul său inițial, de legătura din Bulevardul Tineretului până în Intrarea Urcușului, a fost întrerupt exact în zona proprietății familiei Băltărețu. Strada fusese înființată prin Dispoziția Primarului nr. 67/20.01/1997 ca arteră de circulație tocmai pentru punerile în posesie în baza Legii nr. 18/1991. Potrivit Primăriei Capitalei, care a răspuns la solicitarea ziarului România liberă, în Nomenclatorul străzilor din Municipiul București, aprobat prin HCGMB nr. 436/2018, artera în cauză este menționată ca ,,Strada Secerei”,  cu precizarea că vecinătatea de început este ,,B-dul Tineretului” și nu are menționata vecinătatea de sfârșit. Strada Secerei are denumire datând din 1997, când în textul dispoziției de Primar General este menționat că atribuirea se face pentru ,,artera betonată care începe din Bulevardul Tineretului și urmează parțial traseul străzii Secerei sector 4”.

„În dispoziție nu se menționează că strada ce a primit denumirea face legatura între Bulevardul Tineretului și Strada Urcusului, iar până la această dată, administratorul străzii (Consiliul Local Sector 4 ) nu a raportat caracteristicile tehnice ale străzii în cauză și din consultarea site-ului public Eterra.ro, întreținut de OCPI Bucuresti, rezultă că nu este înscrisa în cartea funciară (documentație/plan din care ar rezulta caracteristicile tehnice ale acesteia – lungime, lățime, amenajari etc, în conformitate cu documentațiile urbanistice aprobate legal)”, se arată în răspunsul Primăriei Capitalei.

 

Bucata în formă de „L” este terenul familiei Băltărețu din Parcul Lumea Copiilor.

Lipsă totală de voință a autorităților 

Primăria sectorului 4 a amenajat Parcul Lumea Copiilor în 2012, iar de atunci orice încercare de a soluționa cauza a fost blocată sau amânată de autorități, deși familia Băltărețu era dispusă să accepte o soluție de compromis – ori să primească un alt teren din partea Primăriei, ori terenul său să fie achiziționat de autorități pentru ca apoi să intre în domeniul public al statului pentru reîntregirea parcului. O variantă de lucru a Primăriei Sectorului 4 a fost inclusiv translatarea terenului în aceeași zonă, astfel încât accesul să se facă din Intrarea Urcușului, însă aceasta nu a ajuns să mai fie votată de Consiliul Local. Oricum, Intrarea Urcușului este, de asemenea, neautorizată și nefuncțională, deci nu ar fi putut fi folosită pentru acces. De menționat că toți proprietarii care aveau terenuri în jur, „băieți deștepți”, au reușit să vândă, astfel că proprietatea acestora a rămas ca o insulă înconjurată pe toate părțile de terenuri aflate în domeniul public al statului și de gardurile Primăriei.

Una dintre propunerile discutate, dar neimplementate, a fost translatarea proprietății în aceeași zonă.

Gloria Meresciu a declarat pentru România liberă că însuși primarul Cristian Popescu Piedone a dorit să cumpere acest teren care ar fi putut cu ușurință să fie valorificat prin construirea unui restaurant sau a unei terase, care ar fi putut avea un vad bun, ținând cont de specificul zonei, de parc de distracții. Presiunile făcute asupra familiei Băltărețu au fost însă uriașe pentru a vinde terenul pe un preț de nimic, în condițiile în care la acea dată, un teren cu o suprafață de aproape 1.000mp ar fi ajuns aproape de 500.000 de euro în zonă. Pentru că nu a cedat, familia Băltărețu a fost „pedepsită”, rămânând cu un teren pe care nu poate pătrunde decât sărind gardurile Primăriei și pe care nu îl poate vinde sau folosi în niciun fel.  

Primarul sectorului 4 de atunci, Cristian Popescu Piedone, a început lucrările fără avizele și autorizațiile necesare. Sursa: inquamphotos

La rândul său, Cristian Popescu Piedone a negat categoric, într-o declarație pentru România liberă, că ar fi făcut orice presiuni asupra familiei Băltărețu, ba chiar a avut „toată deschiderea” și a încercat să înlesnească rezolvarea situației, însă era împiedicat la acel moment de legislația în vigoare. „Realocarea se poate face acum, însă înainte nu exista această posibilitate. Nu exista posibilitatea, pe vremea mea, de a cumpăra terenuri. Atât Primăria Capitalei, cât și Primăria de sector pot cumpăra acum terenurile”, a spus Cristian Popescu Piedone. Mai mult decât atât, fostul primar susține că strada Secerei era blocată înainte de amenajarea Parcului Lumea Copiilor, deși familia Băltărețu a avut acces neîngrădit înainte de realizarea investițiilor.

Pe de altă parte, Piedone a și primit, printr-o sentință definitivă, o condamnare la închisoare pentru favorizarea de persoane cu privire la amenajarea parcului, pedeapsa fiind însă suspendată. 

Deși foarte amabil și dornic să rezolve problema în perioada când Piedone era edil al sectorului 4, iar el ocupa funcția de viceprimar, Daniel Băluță nu a mai găsit de cuviință să răspundă solicitărilor familiei Băltărețu după ce a venit primar în sector. În iunie 2017, Primăria S4 a făcut familiei propunerea de a cumpăra terenul, iar proprietarii au făcut o propunere de vânzare la valoarea grilei notariale. În ședința Consiliului Local din 15.06.2017, a fost votată și aprobată Hotărârea nr. 145 prin care s-a decis cumpărarea terenului, în vederea reîntregirii Parcului Lumea Copiilor. Hotărârea Consiliului Local, încă în vigoare, nu a fost pusă niciodată în practică. România liberă a cerut un punct de vedere din partea Primăriei Sectorului 4, însă acesta a întârziat să apară. 

Primarul actual, Daniel Băluță, nu a implementat până acum decizia Consiliului Local din 2017 privind cumpărarea terenului. Sursa: inquamphotos

Plângerea penală și sfidarea Parchetului

Exasperată de situația creată, în 2015, familia Băltărețu a făcut o plângere penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 pentru a se face cercetări sub aspectul abuzului în serviciu, cercetare în R.E.M., cu privire la actul prin care primarul sectorului 4 (Piedone) a luat hotărârea de a realiza investițiile pe amplasamentul din Parcul Lumea Copiilor, cunoscând sau nu faptul că ar îngrădi dreptul de acces la imobilul de pe proprietatea din Strada Secerei nr. 106A. După tărăgănări care au durat patru ani de zile, printr-o decizie sfidătoare, Parchetul a dispus în 2019, clasarea cu privire la infracțiunea de tulburare de posesie, întrucât fapta nu ar exista. Chiar și așa, Gloria Meresciu a decis să nu se lase învinsă de sistem și a obținut în instanță, printr-o decizie definitivă, desființarea ordonanței de clasare. „Analizând temeiurile clasării, judecătorul de cameră preliminară constantă că, în cauză, nu s-a realizat o anchetă efectivă”, se arată în decizia instanței. Mai mult decât atât, judecătorul arată că organelor de urmărire penală le revenea obligația de a îl audia pe Cristian Popescu Piedone, pe care însă procurorii nu l-au „deranjat”, înainte de a clasa plângerea. În plus, susține instanța, parchetul trebuie să analizeze în ce măsură persoanele față de care efectuează cercetări în cauză trebuie să dobândească calitatea de suspect. 

 

Despăgubiri, pe banii bucureștenilor

Pentru că nu a găsit nicio altă soluție la autorități, familia Bălărețu s-a adresat și instanței civile cerând refacerea drumului și deschiderea accesului, dar și despăgubiri pe cale civilă pentru lipsa folosinței și prejudicii morale. Chiar dacă instanța nu a dat curs solicitării de redeschidere a drumului, familia Băltărețu a câștigat despăgubiri semnificative de la instanța apel, hotărâre care a rămas definitivă.

Potrivit Direcției Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București, cuantumul plăților făcute în temeiul hotărârii judecătorești este de 181.884 euro, în echivalent lei la cursul BNR din data plății, reprezentând despăgubiri, respectiv suma de 812.532,50 lei (prin trei ordine de plată la data de 03.06.2019, un o.p. la data de 25.06.2019, un o.p. la data de 01.07.2019 și un o.p. la 28.06.2019). Pentru recuperarea sumei achitate creditoarelor, s-a formulat acțiune în regres, în temeiul răspunderii civile delictuale, împotriva Sectorului 4 al Municipiului București, înregistrata la Tribunalul București, cu termen de judecată la 18.01.2021.

De menționat că despăgubirile acordate se referă la o perioadă de numai trei ani în care familia Băltărețu nu a avut acces pe propriul teren. Pentru următoarea perioadă, proprietarele se pot adresa din nou instanței și vor câștiga despăgubiri care, până la o rezolvare a situației, vor fi plătite tot din banii bucureștenilor, chiar dacă ilegalitățile aparțin primarilor.

Bucureștenii vor mai avea de plătit de pe urma ilegalităților și incompetenței autorităților locale. Primăria Capitalei are pe rol un număr de 6.000 de litigii, anunța la două zile după preluarea mandatului, Nicușor Dan, popririle pe conturi ajungând la 70 de milioane de lei. În urma abuzurilor autorităților, așa cum s-a întâmplat în cazul familiei Băltărețu, „afacerile” primarilor ajung să toace consistent banii bucureștenilor. 

„Acest imobil nu are acces la un drum circulat din cauza amenajărilor făcute chiar de Primaria Sector 4, aceeași instituție care a făcut propunerea de emitere a titlului pe configurația existentă în prezent”. PRIMĂRIA CAPITALEI, PENTRU ROMÂNIA LIBERĂ 

Relevant

Anul 1997

Strada Secerei este înființată prin Dispoziția Primarului nr. 67 ca arteră de circulație tocmai pentru punerile în posesie în baza L18/1991.

Anul 2009

Familia Bălătărețu intră în posesia terenului din strada Secerei nr. 106A.

Anul 2012

Parcul Lumea Copiilor este amenajat de Primăria Sectorului 4, condusă atunci de Cristian Popescu Piedone.

Anul 2017

Consiliul Local sector 4 se angajează să achiziționeze terenul familiei Băltărețu pentru reîntregirea parcului.

Anul 2020

Familia Băltărețu câștigă despăgubiri de peste 180.000 de euro. 

 

„Primăria Capitalei are 6.000 de litigii pe rol şi datorii curente de 3 miliarde de lei.” NICUȘOR DAN, PRIMARUL CAPITALEI, după preluarea mandatului

Relevant

Consiliul Local poate cumpăra

Printr-o hotărârea a CGMB din 2017 s-a împuternicit CL S4 să achizitioneze terenul situat in str. Secerei, nr.106A – str. Secerei, FN, sector 4, în vederea reîntregirii spațiului verde din Parcul „Lumea Copiilor” și redării acestuia către comunitate.

PMB nu are date

Până la acest moment, PMB nu deține date din care să rezulte dacă Consiliul Local al Sectorului 4 a achiziționat acel teren.

Solicitare de informare

Directia Patrimoniu a solicitat PS4 să comunice dacă a pus în aplicare prevederile hotărârii de consiliu.

Primăria S4 nu răspunde

Primăria sectorului 4 nu a răspuns nici la solicitarea adresată de ziarul România liberă în data de 17.11.2020.

Ultima șansă: instanța

Pentru rezolvarea situației, familia Băltărețu s-a adresat instanței civile, dar a făcut și plângeri penale. 

Cele mai citite

Sindicatele din Educație cer ca dosarele de burse sociale să fie gestionate de primării, nu de profesori

Sindicatele au cerut o abordare mai clară și eficientă a proceselor administrative, pentru a reduce povara birocrației asupra cadrelor didactice În cadrul primei întâlniri cu...

TAROM lansează o ofertă specială pentru zboruri interne cu prețuri de la 23 euro

Pasagerii pot achiziționa bilete de avion cu tarife, începând de la 23 euro pentru un zbor, într-un singur sens Compania TAROM a anunțat o ofertă...

Zoran Milanović câștigă un nou mandat de președinte al Croației, învingând detașat candidatul conservator

Milanovic, cunoscut pentru pozițiile critice față de UE și NATO, a reafirmat în discursul său de după victorie, că relațiile cu Bruxelles trebuie schimbate Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă