9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrincipiul dominoului. Pe cine trage după el Adrian Ionel

Principiul dominoului. Pe cine trage după el Adrian Ionel

PSD i-a cerut premierului Ludovic Orban să se prezinte, în următoarele zile, în fața Parlamentului, pentru a clarifica ce legături există între actualul Guvern şi cazul de corupţie de la compania de stat Unifarm.

După cum se știe, directorul general al Unifarm, Adrian Ionel, a fost suspendat din funcție, după ce DNA a anunțat că este cercetat pentru mai multe fapte ilegale, inclusiv pentru că ar fi cerut o mită de 760.000 de euro.

Senatorul Radu Oprea (PSD) declara, duminică, într-o conferință de presă, că șeful Guvernului, Ludovic Orban, va trebui să răspundă, în fața Parlamentului, “clar și precis”.

“Premierul nu are dreptul să tacă, acuzaţiile sunt mult prea grave şi-l vizează direct şi personal. Trebuie să răspundă la mai multe întrebări pe care îl vedem că le evită şi la toate întâlnirile cu presa nu a răspuns la faptul că există o legătură directă între dumnealui şi administratorul firmei implicate în scandalul de corupţie”, a susținut senatorul Radu Oprea.

“Trebuie, de asemenea, să lămurească aspectele relatate în mass-media, dacă a făcut acele intervenţii personale către directorul Unifarm, când i-a cerut să nu rezilieze contractul cu acea firmă, deşi măştile erau de proastă calitate. N-a răspuns niciodată la aceste acuzaţii foarte grave şi credem că în Parlament, în faţa reprezentanţilor cetăţenilor, este locul unde trebuie să răspundă obligatoriu la aceste întrebări”, a spus senatorul Radu Oprea.

Radu Oprea a mai spus că parlamentarii PSD doresc să afle dacă prelungirea stării de alertă a fost cumva conexată cu obligativitatea purtării măştilor.
“Foarte mulţi dintre apropiaţii, dintre firmele care au adus măşti în ţară sunt apropiate de cercurile, sunt apropiate foarte mult de PNL şi îi solicităm premierului să răspundă la acest lucru foarte clar: dacă a prelungit tocmai pentru a putea ca aceste măşti să fie vândute”, a adăugat el.

Un refuz al premierului de a se prezenta în faţa Parlamentului “va fi doar o sfidare jignitoare la adresa poporului român”, menţionează Oprea, care consideră că “tăcerea domnului Ludovic Orban va fi, de asemenea, o tăcere complice la scandalul de corupţie de la Unifarm şi, sigur, aşteptăm cu interes ancheta”.

 

Ar putea interveni chiar președintele Iohannis

Senatorul PSD Radu Oprea i-a solicitat, duminică, chiar preşedintelui Klaus Iohannis “să confirme sau să infirme dacă a fost informat de către instituţiile specializate ale statului român despre faptele de corupţie de la Unifarm”.

PSD consideră că, dacă nu a fost identificată la timp o astfel de acţiune de corupţie, această situație ar constitui o vulnerabilitate a șefului statului și, implicit, a statului român.

Pe de altă parte însă, “în acelaşi timp, dacă preşedintele a fost informat şi a ştiut ce se punea la cale la Unifarm, este evident că domnia sa a girat, este guvernul lui, a condus şedinţele de guvern, merge la partid, la PNL, ca un lider de facto al acestui partid, înseamnă că a girat, cumva, aceste acte”, a susţinut senatorul PSD Radu Oprea.
“Nu l-am auzit spunând nimic până acum, deşi era unul dintre campionii, apărătorul luptei anticorupţie. Pe acest subiect nu s-a pronunţat. Dacă tace acum, când corupţia se pare că a intrat în ograda PNL, a partidului său, atunci tăcerea lui nu poate fi privită decât ca o tăcere complice”, a mai spus senatorul Oprea despre Klaus Iohannis.

Eugen Adrian Ionel a fost pus sub control judiciar de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie și, drept urmare, imediat după aceea a fost suspendat și din funcția de director general al Unifarm, într-un dosar în care este acuzat, printre altele, de luare de mită. Alte acuzații se referă la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Procurorii anticorupţie susțin că, pe timpul stării de urgență din primăvara anului 2020, Eugen Adrian Ionel ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială. În schimbul acestor bani, compania de stat Unifarm ar fi acceptat un contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2. Lotul de echipamente includea 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.

Adrian Ionel a fost numit îm fruntea Unifarm la sfârșitul anului 2012, într-un moment în care Victor Ponta era prim-ministru și ministru interimar al Sănătății. Totuși, pe decizia de numire în funcție a lui Adrian Ionel, Ponta nu a semnat, ci l-a pus să semneze, în locul lui, pe Raed Arafat, care la acel moment era subsecretar de stat în Ministerul Sănătății. Această precizare a fost făcută, într-o intervenție la un post de televiziune, chiar de premierul Ludovic Orban.

La rândul lui, Raed Arafat a recunoscut că el este cel care a semnat decizia din 2012, dar a precizat că decizia îl numea pe Adrian Ionel ca membru în Consiliul de Administrație al Unifarm, nu și în funcțiua de director general.

Imediat după izbucnirea scandalului legat de Adrian Ionel, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că este gata să-l suspende pe acesta din funcție, dacă suspendarea nu va fi decisă de Consiliul de Administrație al Unifarm.

“Nu am avut informații că la Unifarm s-ar fi derulat proceduri care nu respectă legea. Noi l-am găsit în funcție pe Adrian Ionel. Numirea lui la Unifarm a fost semnată de Raed Arafat”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

“Premierul nu are dreptul să tacă, acuzaţiile sunt mult prea grave şi-l vizează direct şi personal. Trebuie să răspundă la mai multe întrebări pe care îl vedem că le evită”

Radu Oprea,

Senator PSD

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă