1.7 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPlăți ilegale de 54.000 de euro pentru Speranța Munteanu (KPMG)

Plăți ilegale de 54.000 de euro pentru Speranța Munteanu (KPMG)

Un serviciu pe bani mulţi. Căci, în urmă cu 6 ani, în 2011, situaţia era tocmai invers. Atunci, din calitatea lor de lichidatori ai societăţii World Trade Center Bucureşti SA, Borza şi Munteanu i-au oferit expertei în imobiliare Speranţa Munteanu o pâine bună de mâncat, angajând-o administrator special.

Din insolvenţa SC World Trade Center Bucureşti SA, experta în imobiliare Speranţa Munteanu s-a „hrănit“, mulţumită lui Borza, cu câte 6.750 de euro pe lună, timp de un an şi o lună. Doar că, aşa cum aveau să constate mai apoi instanţele de judecată, asupra plăţilor făcute de Borza către Speranţa Munteanu au existat suspiciuni ca fiind ilegale.

Insolvenţa societăţii World Trade Center Bucureşti SA (WTC) reflectă, aproape în oglindă, situaţia cu care se confruntă în prezent ziarul „România liberă“. Cel puţin din punct de vedere al serviciilor financiare pe care şi le oferă, încrucişat, Remus Borza şi Speranţa Munteanu.

La data de 8 iunie 2011, prin decizia Tribunalului Bucureşti, World Trade Center Bucureşti SA intra în procedură de insolvenţă. Ca administrator judiciar al WTC a fost numită atunci societatea de insolvenţă Assistance Insolv SPRL, deţinută şi controlată de Remus Borza.

Deşi aveau posibilitatea să numească la conducerea executivă a World Trade Center Bucureşti SA unul dintre directorii deja existenţi, Remus Borza şi partenera sa din Assistance Insolv SPRL, Nicoleta Munteanu, au decis să o angajeze în funcţia de administrator special pe Speranţa Munteanu. Atât de special era administratorul Speranţa Munteanu, că Remus Borza i-a fixat un salariu de 6.750 de euro/lună. Bani plătiţi din ve­niturile unei firme ce avea probleme financiare. În paralel, Speranţa Munteanu era angajată şi la KPMG România.

Grijuliu şi cu veniturile proprii, Borza a cerut apoi şi pentru el majorarea remuneraţiei la 10.000 de euro/lună, plus TVA, „remuneraţie ce va fi achitată din averea debitoarei“.  Plus o cotă de 5% din creanţele recuperate şi bunurile vândute. Cum creditorii nu i-au acceptat pretenţiile financiare, câteva luni mai târziu, la data de 24.02.2012, Borza şi asociata lui, Nicoleta Munteanu, au încercat să obţină o remuneraţie de 6.700 de euro, egală cu cea pe care ei i-o oferiseră Speranţei Munteanu.

Plăţile de 6.750 de euro/lună, anulate de instanţă

Activitatea probabil de­ficitară depusă de firma lui Borza, salariul enorm oferit Speranţei Munteanu, precum şi retribuţia imen­să solicitată i-au determinat pe unii dintre creditorii World Trade Center Bucureşti SA să se adreseze instanţei. Astfel, la data de 16.12.2011, prin sentinţa din dosarul 56233/3/2011, a fost anulat procesul-verbal prin care Speranţa Mun­teanu era numită admi­nistrator special la World Trade Center Bucureşti SA cu un salariu de 6.750 euro pe lună.

În paralel, Tribunalul Bucureşti a fost solicitat de Fondul Proprietatea, creditor majoritar, să înlocuiască firma lui Remus Borza, Assistance Insolv SPRL, din calitatea de administrator judiciar la World Trade Center Bucureşti SA. 

Evident, Borza s-a luptat cu dinţii pentru banii ce îi veneau din această insolvenţă.

Mai ales că, între timp, Assistance Insolv fusese absorbită de cealaltă firmă de insolvenţă a lui, Euro Insol SPRL.

Abia în februarie 2014 Curtea de Apel Bucureşti a decis înlocuirea lui Borza din dosarul insolvenţei World Trade Center Bucureşti SA.

Odată cu preluarea dosarului, noul practician în insolvenţă a descoperit faptul că, deşi Speranţa Munteanu fusese demisă încă din 16.11.2011 din funcţia de administrator special, prin anularea procesului-verbal de numire, aceasta îşi încasase lunar cei 6.750 de euro în continuare, până în august 2012.

Aşadar, Speranţa Mun­teanu beneficiase de nişte plăţi ce nu aveau avizul Comitetului Creditorilor.

În opt luni, în perioada noiembrie 2011–august 2012, încasase, contrar deciziei instanţei, 54.000 de euro. Probabil pentru a evita demararea unor anchete penale, noul lichidator s-a prezentat în faţa creditorilor la data de 31.03.2015 şi le-a cerut votul pentru a ratifica plăţile făcute în contul Spe­ranţei Munteanu.

Pentru a nu lungi şi mai mult insolvenţa World Trade Center Bucureşti SA, majoritatea creditorilor au avizat atunci favorabil ratificarea plăţilor. Iar Borza şi buna sa prietenă, Speranţa Munteanu, au răsuflat, probabil, uşuraţi.

Acum însă a venit, aşa cum am precizat, timpul ca Speranţa să îi întoarcă serviciul financiar lui Borza.

Aşa că, în calitate de administrator judiciar al Astra Asigurări, a solicitat instanţei de judecată controlul asupra Medien Holding SA – editorul ziarului „România liberă“. Apoi, Speranţa Munteanu a desemnat firma Euro Insol SPRL – înfiinţată de Borza – ca administrator special la Medien Holding SA. Adică exact aceeaşi poziţie pe care Borza i-a oferit-o în trecut, pe bani mulţi, la World Trade Center Bucureşti SA.   

Cele mai citite

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă