1.1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiedone merge patru ani la primărie sau opt ani la pușcărie

Piedone merge patru ani la primărie sau opt ani la pușcărie

Cristian Popescu Piedone era primarul Sectorului 4 în octombrie 2015, în momentul tragediei de la Clubul Colectiv, în urma căreia au murit 65 de oameni. Imediat după aceea, Piedone a demisionat din funcția de primar la presiunea opiniei publice. Acum, în septembrie 2020, Piedone a candidat la Primăria Sectorului 5 și a câștigat funcția de primar în acest sector. Teoretic el ar urma să meargă la Primărie, doar că, fără legătură cu rezultatul alegerilor locale, Justiția are în lucru, în aceste zile, dosarul Colectiv, în care Piedone cere reanalizarea sentinței prin care a fost deja condamnat.

Prima sentință în dosarul Colectiv a fost emisă la data de 16 decembrie 2019 de Tribunalul București. Unul dintre cei condamnați la acel moment a fost Piedone, care a primit opt ani şi șase luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru Clubul Colectiv. Au mai fost condamnați foști funcționari din Primăria Sectorului 4 care s-au aflat în subordinea lui Piedone, cei trei patroni ai clubului Colectiv, doi foști ofițeri de pompieri, precum și șefii și pirotehniștii de la firma de artificii.

„În cazul unor inculpaţi, atitudinea ulterioară datei de 30.10.2015, de împiedicare a stabilirii adevărului, denotă cinism, rea-credinţă şi lipsă de respect faţă de lege şi suferinţele uriaşe ale victimelor”, preciza, în motivarea sentinței, judecătorul Mihai Bălănescu de la Tribunalul Bucureşti.

Pe de altă parte, cu privire la Piedone, rechizitoriul procurorilor preciza că acesta, în calitate de primar, a semnat acorduri și autorizaţii de funcţionare pentru două societăți comerciale prin încălcarea prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin faptul că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

Sentința TMB din 16 decembrie 2019 a fost atacată cu apel atât de procurori cât și de avocații inculpaților. Curtea de Apel București urma să înceapă judecarea acestei contestații pe 18 septembrie, dar termenul a fost amânat pentru data de 30 septembrie 2020, pe motiv că firma de artificii nu avusese timp să-și angajeze un avocat.

 

“Când strada a pichetat sediul primăriei, printre aceia care mi-au cerut demisia nu se numărau cei care m-au trimis la muncă în sprijinul comunității locale. Erau niștre străini, oameni care nu aveau de-a face cu administrația și care nu puteau evalua activitatea mea ca primar. Ce-mi reproșau? Nici ei nu știau. Cunoșteau oare procedura de acordare pentru avizul și autorizația de funcționare? Auziseră vreodată de declarația pe propria răspundere? Puteau spune cu mâna pe suflet că am greșt ca primar?”

Cristian Popescu Piedone,

Primar ales al Sectorului 5

“Este foarte important, nu numai pentru victime și rudele victimelor, este important pentru noi toți să se facă dreptate. Cei vinovați, cei real vinovați să fie pedepsiți și, în acest fel, să știm de ce am avut acea tragedie și mai important, poate, să știm cum putem să prevenim alte asemenea tragedii”

Klaus Iohannis,

Președintele României

 

Cât de vinovat este Piedone pentru ce s-a întâmplat la Clubul Colectiv?

O sentință care nu e definitivă l-a condamnat pe acesta la opt ani și jumătate de închisoare pentru semnarea unor autorizații de funcționare nelegale și pentru neefectuarea de controale ulterioare.

Avea dreptul Piedone să candideze din nou la o funcție de primar?

Înaintea datei de 27 septembrie 2020 s-au formulat mai multe contestații față de această candidatură, dar instanța le-a respins pe toate.

 

 

Foto: Facebook

 

Cristian Popescu Piedone a candidat și a câștigat funcția de primar în Sectorul 5 ca reprezentant al Partidului Puterii Umaniste.

Anterior scrutinului, împotriva candidaturii sale au fost depuse mai multe contestații în Justiție, exact pe motivul că Piedone avea deja o sentință (nedefinitivă) de condamnare la închisoare. Contestațiile au fost respinse. Una dintre aceste contestații fusese depusă de organizația PSD Sector 5, care îl susținea în alegeri pe primarul în exercițiu, Daniel Florea. În urma scrutinului din 27 septembrie, Piedone a obținut peste 27 la sută din voturi, iar Cristian Băcanu (PNL – USR – PLUS) și Daniel Florea (PSD) au avut câte 25 la sută din voturi.

”Cetăţenii din Sectorul 5 au ales altfel. După finalizarea numărătorii paralele, noul primar al sectorului este Piedone. Le mulţumesc tuturor celor care m-au votat şi care au avut încredere în mine. Le mulţumesc colegilor din PNL care au muncit foarte mult pentru pregătirea acestor alegeri”, a anunțat Cristian Băcanu într-un mesaj postat pe Facebook. 

Este de remarcat faptul că Piedone n-a mai încercat să candideze în Sectorul 4 – deși acolo plecase în mod forțat din funcția de primar – ci a candidat în Sectorul 5. Ambele teritorii sunt cunoscute drept zone cu nivel de trai mai scăzut al Capitalei, unde locuitorii sunt presați de nevoile vieții zilnice și de aceea sunt extrem de pragmatici. Pentru electoratul local nu contează trecutul politic al candidatului, nici dosarul său penal, ci contează faptele concrete și promisiunile cu șanse de îndeplinire. Este de presupus că, dacă Piedone candida în Sectorul 5, chiar și acolo ar fi câștigat, având în plus și argumentul că are un mandat de primar neconsumat.

Procesul de la Curtea de Apel București ar urma să se finalizeze în decembrie 2020. Abia în acel moment, Cristian Popescu Piedone va afla dacă rămâne patru ani la primărie sau merge opt ani la pușcărie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă