12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOpt candidați în alegerile locale au colaborat cu Securitatea. Cap de listă:...

Opt candidați în alegerile locale au colaborat cu Securitatea. Cap de listă: Traian Băsescu

“Cu toate că s-au primit listele cu candidați de la Birourile Electorale Județene doar din 31 de
județe, 22 de municipii reședințe de județ și din București, sectoarele 1, 4 și 5, instituția noastră a
procesat cu prioritate datele privind candidații la funcțiile de președinte de consiliu județean, consilier
județean și municipal, precum și pentru candidații la funcția de primar din orașele municipii reședințe de
județ”, a anunțat, joi, Colegiul CNSAS.

Potrivit unui comunicat al CNSAS, opt candidați la alegerile locale au fost identificați ca fiind foști colaboratori ai Securității.

Cei opt candidați nominalizați de CNSAS ca fiind în această situație sunt următorii: Traian Băsescu, Ludovic Boros, Adrian Florin Brie, Ioan Igreţ, Ioan Mărginean, Constantin – Corneliu Pleșu, Marcel Stoian și Dumitru Tudor.

Dintre acești opt nominalizați, singurul care candidează la o funcție de primar este Traian Băsescu. Șase dintre ei (dintre care doi în același județ, Sălaj) candidează la funcții de consilieri județeni iar unul candidează la o funcție de consilier local.

Cu privire la situația lui Traian Băsescu, documentul transmis de Colegiul CNSAS precizează următoarele: “Proces câştigat de CNSAS pe fond. În curs de soluţionare la Înalta Curte de Casație și Justiție”.

În legătură cu ceilalți șapte candidați, unele procese au fost câștigate definitiv de CNSAS iar altele încă se judecă, în diferite faze.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă