2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăO anchetă a Poliției duce la arestarea fostului adjunct de la ORNISS

O anchetă a Poliției duce la arestarea fostului adjunct de la ORNISS

Laurenţiu Baranga, fost preşedinte al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor și fost director adjunct al ORNISS (Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat), este arestat la domiciliu, începând de ieri, la propunerea procurorilor de la Parchetul General.

Ancheta în acest dosar a fost începută de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Polițiștii au pornit de la informații conform cărora Laurențiu Baranga și-ar fi falsificat diploma de bacalaureat. Drept urmare, Baranga a demisionat din ultima sa funcție, cea de la Oficiul Național de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, după care, sâmbătă, polițiștii și procurorul au efectuat o percheziţie la domiciliul lui Laurențiu Baranga din orașul Râmnicu Vâlcea. Imediat după aceea, procurorii au propus arestarea preventivă a fostului demnitar.

Laurenţiu Baranga fusese numit în funcţia de preşedinte al ONPCSB (rang echivalent celui de secretar de stat) printr-o Hotărâre a premierului Ludovic Orban, publicată în Monitorul Oficial la data de 4 septembrie 2020. Teoretic, pentru această funcție, un candidat trebuie verificat foarte bine, astfel că orice element suspect iese la iveală. Doar că Baranga a ajuns la ONPCSB după ce ocupase, timp de 11 ani, funcția de director adjunct al ORNISS, adică la una dintre principalele instituții care se ocupă cu verificarea candidaților la funcții de demnitar sau la funcții în domeniul securității naționale (întrucât ulterior numirii, aceștia primesc acces la informații clasificate). Nu e clar dacă Baranga s-a verificat singur și și-a acordat singur dreptul de a fi promovat președinte la ONPCSB sau dacă l-au verificat, cu milă, doar colegii lui de la ORNISS.

 

“Am constatat că sunt prea mulţi polițişti în birouri şi prea puţini  în stradă. Am constatat că nu sunt bine dotaţi cei din stradă. Am constatat că sunt sarcini care se suprapun pentru că de-a lungul timpului s-a încetăţenit aşa o idee că este un privilegiat şeful de la Poliţia din judeţ şi tot felul de relaţii de prietenie sau chiar politice, prin subordonarea lor politică, au dus la o scădere a eficienţei actului poliţienesc”

Marcel Vela,

Ministrul Afacerilor Interne

 

“Era într-o funcţie publică. Nu cunosc detaliile, vă mărturisesc că nu am urmărit cu foarte mare atenţie. A fost evaluată această numire, am aplicat toate procedurile de evaluare a candidaturii. Nu am avut această informaţie legată de falsul în privinţa diplomei. Şi am înţeles că e vorba de toate diplomele”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

 

De ce a fost demis și scos la pensie chestorul Cătălin Ioniță?

Ofițerul și-a pierdut funcția de șef al Direcției Generale Anticorupție pe motiv că nu a mai primit certificat ORNISS, care îi era necesar pentru a avea acces la informații clasificate.

De ce este anchetat fostul director adjunct al ORNISS?

După 21 de ani de la momentul în care acesta a absolvit liceul, Poliția și Parchetul susțin că diploma de bacalaureat a lui Laurenţiu Baranga  este falsă și, drept consecință, și diplomele obținute de el ulterior devin nule.

 

Extrem de ciudat este faptul că principala acuzație la adresa lui Laurențiu Baranga (53 de ani) este aceea că, acum 21 de ani, adică la 32 de ani, și-ar fi falsificat diploma de bacalaureat. Drept consecință, atât diploma de absolvire a liceului, cât și toate diplomele obținute ulterior pe baza ei, inclusiv diploma de licență, sunt nelegale.

Dar cum se face de, de 21 de ani, această situație nu a fost descoperită? Mai ales că, în ultimii 11 ani, adică din anul 2009, Baranga a deținut funcția de director adjunct la ORNISS, unde, de asemenea, ar trebui să se facă verificări înainte să fii acceptat.

Un element foarte interesant este că, la sfârșitul lunii august 2020, ORNISS a refuzat să-i mai prelungească dreptul de acces la informații clasificate unui foarte important ofițer din Ministerul de Interne – chestorul principal Cătălin Ioniță. Drept urmare, Ioniță a fost demis din funcția de șef al Direcției Generale Anticorupție din MAI, iar o lună mai târziu, în septembrie, a fost scos la pensie, la numai 44 de ani. Surse din MAI sugerau că retragerea de către ORNISS a dreptului de acces la informații clasificate a fost nejustificată în cazul lui Ioniță și a reprezentat doar o pârghie prin care actuala conducere a MAI a reușit să scape de un ofițer incomod. Dar așa cum ORNISS are informații despre MAI, și MAI are informații despre angajați ai ORNISS, iar de aici se pot face speculații legate de plata unor polițe între cele două instituții.

„Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente. Facem precizarea că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcţie importantă în cadrul unei instituţii publice, activează în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, iar în prezent deţine o funcţie publică de rang înalt”, a anunțat Poliția Română.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizaţiile brute primite de Baranga de la mai mulți angajatori.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Donald Trump revine cu declarații provocatoare și sugerează posibilitatea anexării Canadei

În timp ce președintele Joe Biden a transmis un mesaj clasic de Crăciun, subliniind valorile „libertății, iubirii, bunătății și compasiunii”, Donald Trump a ales...

China dă startul celui mai mare baraj hidroenergetic din lume

China a aprobat construcția unui baraj hidroenergetic de proporții fără precedent, situat în estul platoului tibetan, pe râul Yarlung Zangpo. Proiectul, care va produce Chinei...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă