9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMotivarea revizuirii controversatului dosar de adopţie: s-a solicitat interzicerea părăsirii ţării

Motivarea revizuirii controversatului dosar de adopţie: s-a solicitat interzicerea părăsirii ţării

UPDATE: După numeroasele anchete deschise de diverse instituţii, pe tema cazului fetiţei din Mehedinţi care a fost adoptată de un cuplu de români cu cetăţenie americană, şi Parlamentul va deschide o anchetă, care va fi făcută de Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor.

_____

În motivarea Parchetului este invocat şi faptul că „mediul în care minora a crescut şi s-a dezvoltat timp de aproape 7 ani, începând cu vârsta de 1 an şi 2 luni, creează certitudinea că aceasta vede în familia Şărămăt familia sa naturală“.

Parchetul explică faptul că familia Şărămăt a preluat în plasament, în 2012, doi copii minori, însă a putut adopta doar unul. Cele două fetiţe, subliniază Parchetul, „au fost botezate în aceeaşi zi, au mers împreună la grădiniţă şi, în prezent, la şcoală, dorm împreună în aceeaşi cameră şi în acelaşi pat, poartă aceleaşi haine, au aceleaşi jucării, au fost plecate împreună în vacanţe şi nu au fost niciodată despărţite, între acestea creându-se o legătură fraternă“.

„Conduita procesuală a persoanelor desemnate să apere interesele minorului echivalează cu o lipsă de apărare a acestuia, întrucât nu a fost avut în vedere interesul superior al copilului. Astfel, deşi familia Şărămăt avea doi copii majori, în anul 2012 a preluat în plasament alţi doi copii, în vârstă de 1 an şi 2 luni şi, respectiv, 9 luni – minorii LS şi CA. Cu toate că, în acel moment, asistentul -maternal a început demersurile privind adopţia celor două minore, a fost informat de organele abilitate că nu poate adopta decât un copil. Ca urmare, a fost adoptată minora CA“, se mai arată în cererea de revizuire.

Procurorul general al României, Bogdan Licu, a formulat o cerere de ordonan-ţă prezidenţială, adresată Tribunalului Mehedinţi, prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina. De asemenea, Licu a formulat o cerere de revizuire a sentinţei prin care a fost încuviinţată adopţia şi a cerut suspendarea executării sentinţei. Judecătorii de la Tribunalul Mehedinți și-au declinat competența, iar procesul în cazul Sorinei se va judeca la instanța din Drobeta-Turnu Severin.

În ordonanţă se menţio-nează că, prin acțiunea formulată, s-a solicitat și obligarea părinților adoptatori să asigure minorei, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioadă de 3 luni.

Totodată, printr-o acțiune separată, adresată Curții de Apel Craiova, a fost formulată o cerere de revizuire a deciziei civile nr. 4 din 23 aprilie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Craiova, prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţio-nale a minorei, solicitându-se „schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod Procedură Civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri“. 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Fotografie emoționantă cu legenda Alain Delon. Cum arată actorul în vârstă de 88 de ani

Pe Instagram, Anouchka Delon a împărtășit o poză cu tatăl ei, Alain Delon, și a menționat că a făcut acest lucru cu consimțământul acestuia....

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...
Ultima oră
Pe aceeași temă