3.4 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia primește misiunea să aducă Republica Moldova în UE

România primește misiunea să aducă Republica Moldova în UE

Polonia și România sunt cele mai importante țări de pe Flancul Estic al NATO și sunt membre ale Uniunii Europene. De pe această poziție, președinții Andrzej Duda și Klaus Iohannis au discutat în România despre întreaga situație din estul Europei, inclusiv despre acele țări, desprinse din fosta URSS, care se apropie de NATO și de UE.

“Am abordat, în mod firesc, și evoluțiile din Vecinătatea Estică. Astfel, am reiterat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova și am discutat situația îngrijorătoare de securitate din Ucraina și din jurul Ucrainei, precum și provocările legate de Belarus”, a declarat președintele Iohannis.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a referit în mod special la țara ex – sovietică mai apropiată de România – Republica Moldova. “Atât Moldova, cât și toate acțiunile pe care le face România în acest domeniu beneficiază de sprijinul nostru, al Poloniei”, a subliniat Andrzej Duda.

În spatele termenilor diplomatici folosiți de cei doi șefi de stat în aceste declarații pare a se contura ideea a două “sfere de influență”. Cea a Poloniei, în care se află, de exemplu, Belarus, precum și cea a României, în care s-ar afla Republica Moldova. Evident că Rusia păstreză influențe majore și în Belarus, și în Republica Moldova.

“Am reiterat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, am discutat situația de securitate din Ucraina și din jurul Ucrainei precum și provocările legate de Belarus”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Președintele Klaus Iohannis a discutat în ultimii ani atât cu Maia Sandu cât și cu predecesorul acesteia în funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, pe care i-a asigurat de sprijnul politic, economic și sanitar al României, precum și ceea ce privește integritatea și suveranitatea Republicii Moldova.

„Republica Moldova păşeşte într-o nouă etapă, o etapă a ieşirii din izolare internaţională şi de conexiune la spaţiul european, la vecinii şi partenerii noştri strategici”

Maia Sandu,

Președintele Republicii Moldova

Președintele Maia Sandu l-a primit la Chișinău pe Klaus Iohannis și a anunțat că Republica Moldova se va conecta la spațiul european, cu ajutorul vecinilor şi partenerilor ei strategici.

Klaus Iohannis a fost primul președinte primit la Chișinău, în calitate de șef de stat, de Maia Sandu. Acum, la București, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat că Maia Sandu a fost invitată și va sosi în vizită la Varșovia în luna iunie 2021.

“În câteva săptămâni sper că vom avea această vizită. În acest moment se fac schimbări în Moldova, ne străduim să sprijinim Moldova în aspirațiile sale către UE, să sprijinim aspirațiile întregii populații a Moldovei de a deveni parte a UE, de a se apropia de Vest. Atât Moldova, cât și toate acțiunile pe care le face România în acest domeniu beneficiază de sprijinul nostru, al Poloniei”, a precizat președintele Andrzej Duda.

Atât pentru Polonia cât și pentru România, un element de îngrijorare îl reprezintă trupele rusești staționate în Transnistria – zona de est, separatistă, a Republicii Moldova. Fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman, anunța în toamna anului trecut că Polonia și România sunt cei mai importanți piloni de pe Flancul Estic al NATO și că, pentru țările aliate, o mare provocare o reprezintă acțiunile Rusiei în Transnistria și în peninsula Crimeea.

Pentru Republica Moldova, susținerea drepturilor Ucrainei asupra peninsulei Crimeea este esențială, întrucât Ucraina a anunțat deja că, pe bază de reciprocitate, susține drepturile Republicii Moldova asupra Transnistriei – care este, de asemenea, ocupată de Rusia. Ucraina este practic în război cu Rusia, iar ministrul de Externe al Ucrainei, Pavel Klimkin, anunța încă din anul 2019 că țara lui are “în mod real nevoie de o Moldovă europeană democratică” – la acel moment fiind încă președinte Igor Dodon.

Pe de altă parte, regiunea nistreană are o populație aproape sută la sută rusofonă și are cea mai mare forță economică din Republica Moldova.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Donald Trump amenință teroriștii palestinieni: „preţul de plătit va fi teribil”

Preşedintele ales al SUA Donald Trump a avertizat luni că "preţul de plătit va fi teribil" pentru grupurile palestiniene din Fâşia Gaza dacă ostaticii...

Alexandr Dughin: România va face parte din Rusia. MAE: Rusia va eșua

După ce i-a luat, luni, oficial, apărarea lui Călin Georgescu, arătând că este la curent și preocupat de alegerile prezidențiale din România, Vladimir Putin...

Donald Trump amenință teroriștii palestinieni: „preţul de plătit va fi teribil”

Preşedintele ales al SUA Donald Trump a avertizat luni că "preţul de plătit va fi teribil" pentru grupurile palestiniene din Fâşia Gaza dacă ostaticii...
Ultima oră
Pe aceeași temă