4.7 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăLupta primarului Băluţă cu mafia drogurilor din Piaţa Reşiţa

Lupta primarului Băluţă cu mafia drogurilor din Piaţa Reşiţa

Ani de-a rândul, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a monitorizat, supravegheat şi urmărit activităţile infracţionale ale Clanului ”Ştoacă” din zona Pieţei Reşiţa, care s-a infiltrat în mai multe secţii de poliţie, chiar şi printre funcţionarii Primăriei sectorului 4.

Destructurarea cartelului de droguri, prostituţie şi trafic de fiinţe umane, unul dintre punctele programului de administrare a edilului sectorului 4, nu ar fi fost posibilă fără ajutorul instituţiilor specializate. 

Ziua de 6 iunie 2018 rămâne în amintirea nu numai a jurnaliştilor de investigaţie

Polițiștii au descins, dimineața, în nu mai puțin de 57 de locaţii din București, Ilfov și Giurgiu, într-una dintre cele mai ample operațiuni anti-mafia desfăşurate vreodată pe teritoriul României.

Erau vizați liderii clanului “S”, un cartel care face legea de aproape două decenii în sectorul 4, în special în traficul de droguri.

În acea dimineață, au avut loc zeci de arestări.

Protecţia poliţiştilor

Reţeau funcţiona de ani de zile sub înaltă protecţie. Atunci când membrii grupării aveau „probleme cu legea” intervenea cureaua de transmisie cu ofiţerii de Poliţie, Ionel Piteşteanu. Interlopii erau ajutaţi să acopere “relele” de fostul poliţist Nicolae Mincă şi de Mihai Mircea Florian, ofiţer în cadrul Brigăzii de Poliție Rutieră București.   

În cursul anului 2017, pentru a putea rezolva favorabil anumite situații juridice în care se aflau membrii grupării, la solicitarea acestora, inculpatul Piteșteanu Ionel a apelat la inculpatul  Mincă Nicolae (fost polițist, în prezent pensionar) și inculpatul Mihai Mircea Florian (polițist în cadrul Brigăzii de Poliție Rutieră București).

Bătrânii “relelor” erau conduşi de Ion Voinea, care la una dintre percheziţii avea o legitimaţie cu Fundaţia Antidrog. Şi-au predat afacerile necurate celor mai tineri, mai ales după ce şeful clanului, Ion a lui Ştoacă, a fost condamnat, în anul 2007, de către Înalta Curte de Casaţie şi de Justiţie, împreună cu alţi şapte locotenenţi.

Next level: taxa de protecţie luată comercianţilor

După mai multe arestări succesive, Ion Voinea a dobândit noi “aptitudini” în penitenciarele prin care a umblat. Şi l-a mâncat palma pentru noi surse de bani. Ieşit din închisoare, a trecut la „next level”. Ca un  poker mecanic, aduna, prin locotenenţii săi, taxe de protecţie de la comercianţii din zona Pieţei Reşiţa.

 

„Începând cu anul 2017, lideri de necontestat ai grupării ”S” au devenit inculpaţii Voinea Marius,  Șaim Petre, Niculae Bogdan Gabriel și Cimpoeru Lucian Florin, aceștia preluând rețeaua infracțională dezvoltată de predecesorii lor, perfecționând-o în funcție de oportunitățile de a obține venituri consistente care să asigure nivelul de trai al membrilor”, relata atunci un comunicat al DIICOT.

Zona Piața Reșița – un punct vital pentru gruparea Mafiei drogurilor

Membrii clanului vindeau acolo cocaină, la prețuri cuprinse între 70-100 euro/gram. Sumele de bani obținute din vânzarea drogurilor de mare risc erau colectate de către inculpatul Șaim Petre, ”locotenții” săi oprindu-și doar procent din acestea.

Procurorii DIICOT au reţinut 33 de persoane în dosarul clanului „S”, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care trafic de droguri şi persoane, proxenetism, înşelăciune, influenţarea declaraţiilor, cumpărare de influenţă şi dare de mită.

Cosmin şi Ben, dealeri pentru mai multe zile

Printre cei reţinuţi se aflau Cristian Cosmin Mihai, fiul lui Cristian Dănuţ Mihai, fost senator de PP-DD Brăila, dar şi Pollak Bohus, cunoscut drept „Ben” de la reality show-ul „Insula iubirii”. Primul era acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, proxenetism şi trafic de persoane, iar Pollak Bohus de trafic de droguri.

 

Vedeta tv Pollak Bohus distribuia droguri şi le vindea, conform anchetatorilor, în Piaţa Alba Iulia şi în Centrul Vechi. Ulterior, eliberat.

Într-o statistică a Ministerului de Interne, gruparea Ştoacă era clasificată printre cele mai periculoase din întreaga Românie, datorită influenţelor pe care le avea şi a întinderii reţelei.

O parte din membrii clanului au fost reţinuţi de procurori încă din luna aprilie 2011. “Celebrul proxenet „S” avea cele mai faine curve, la nurii cărora râvneau chiar şi români cu nume, ca fotbalişti de la Steaua sau Dinamo, de exemplu. Clanul a devenit extrem de puternic şi după ce s-a înfrăţit, pentru extinderea traficului de heroină, cu Clanul Sportivilor,” scria Hotnews.ro la acea dată.

Gruparea „S” livra heroină şi altor judeţe, mai ales în Timiş

După plecarea în străinătate a boss-ului Ion Voinea, spiritele rele s-au mai răsfirat, spun localnicii din zonă. Parcă nu mai adie atât de mult parfum ieftin, iar femeile de moravuri uşoare şi-au schimbat locaţia. Totuşi, droguri se mai vând. Cineva încă le mai asigură protecţia.

De câţiva ani de zile, primarul Daniel Băluţă încearcă să cureţe zona de influentul grup, numai că Piaţa nu o poate redobândi pentru Primăria Sectorului 4 datorită viciilor din contractele semnate anterior de predecesori. Primăria se judecă în continuare şi prezintă instanţelor probe ale falsurilor întocmite, numai că personajele care administrează prin interpuşi pieţele comerciale sunt ofiţeri cu înaltă influenţă, care practică acţiuni de tip miliţienesc.

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Zelenski: „Imprevizibilitatea lui Trump ar putea ajuta la oprirea războiului din Ucraina”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat optimismul cu privire la rolul pe care Donald Trump, viitorul președinte al SUA, îl poate juca în încheierea...

România se pregătește să inaugureze aproape 300 km de autostradă și drum expres în 2025

Conform datelor oferite de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și analizate de ECONOMICA.NET, România ar putea inaugura în 2025 aproximativ 295...

Calendar fiscal pentru ianuarie 2025: Termene importante pentru contribuabili

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat lista termenelor pentru depunerea declarațiilor fiscale în luna ianuarie 2025. Calendarul cuprinde repere esențiale pentru firme...
Ultima oră
Pe aceeași temă