Prima reuniune în format fizic a liderilor NATO de după izbucnirea pandemiei s-a desfășurat ieri la Bruxelles și l-a avut drept principal oaspete pe Joe Biden, aflat pentru prima dată la NATO în calitate de președinte al SUA. Alături de liderul SUA s-au aflat secretarul general Jens Stoltenberg și șefi de stat din toate țările aliate. România a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis, care a fost însoțit de miniștrii Bogdan Aurescu și Nicolae Ciucă.
„Vreau ca întreaga Europă să ştie că Statele Unite sunt aici”, a subliniat președintele Biden. Liderul SUA a mai declarat că „Articolul 5 este o obligaţie sacră”, referindu-se la Articolul 5 al Tratatului NATO, care arată că atacarea unei țări membre NATO este un atac împotriva întregii Alianțe și toate țările NATO sunt obligate să o apere.
Singurul moment când NATO a activat Articolul 5 a fost 11 septembrie 2001, când teroriștii au lovit Statele Unite, iar întregul NATO a răspuns solidar cu SUA.
Analiștii internaționali susțin că turneul în Europa al lui Joe Biden, care a început în Marea Britanie și a continuat la Bruxelles, are ca scop să strângă relațiile dintre SUA și aliații europeni, după ce, pe timpul președintelui Trump, apăruseră divergențe grave între SUA și Germania. Biden vrea ca singurul inamic comun al NATO să fie Rusia.
“Vreau să fiu clar. Alianța Nord-Atlantică este extrem de importantă pentru interesele proprii ale Statelor Unite. Dacă Alianța nu ar exista, ar trebui să inventăm una”
Joe Biden,
Președintele Statelor Unite
Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, și-a anunțat optimismul. La deschiderea Consiliului Nord-Atlantic, Stoltenberg a declarat că vizita președintelui Biden la Bruxelles inițiază un nou capitol în istoria NATO și va asigura succesul unui program de restructurare, denumit Agenda 2030, care reprezintă “o agendă pentru viitor”.
„Atunci când suntem uniţi, putem depăşi orice ameninţare la adresa securităţii noastre. Astăzi deschidem un nou capitol în relaţiile transatlantice, o agendă pentru viitor”
Jens Stoltenberg,
Secretar general al NATO
Secretarul general Stoltenberg face un apel la unitatea țărilor NATO în fața Rusiei și a Chinei, dar nu spune cum se pot rezolva divergențele dintre SUA și Turcia, care este membru NATO.
Președintele României, Klaus Iohannis, a avut misiunea să reafirme, la Bruxelles, importanţa Alianței Atlantice pentru securitatea lumii și mai ales pentru cea a Europei.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale a României, Klaus Iohannis insistă „pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, evidenţiind rolul activ al ţării noastre de pilon de stabilitate şi furnizor de securitate”.
Președintele României cere întărirea pe mai departe a relaţiei transatlantice, susține elaborarea unui nou Concept Strategic și reafirmă angajamentul României de a contribui la efortul comun al NATO prin asigurarea, în continuare, a pragului minim de 2 la sută din PIB pentru Apărare, a menționat Administraţia Prezidenţială.
Preşedintele României urma să vorbească, ieri seară, la Bruxelles, și despre importanţa aprofundării cooperării NATO cu partenerii săi, cu precădere cei din Vecinătatea Estică.
Declarația Finală a reuniunii liderilor NATO urma să enunțe consolidarea NATO ca forum unic și indispensabil pentru consultările transatlantice, sporirea angajamentului față de apărarea colectivă din perspectiva tuturor tipurilor de amenințări prin consolidarea capacităților și a investițiilor, precum și elaborarea unor obiective de reziliență la nivelul întregii Alianțe pentru a face societățile democratice mai puțin vulnerabile la atacuri.
Secretarul general urma să mai solicite intensificarea inovării transatlantice prin crearea unui “accelerator tehnologic” în domeniul Apărării, precum și întărirea parteneriatelor, îndeosebi cu Uniunea Europeană, dar și cu țările din Asia, pentru a apăra ordinea internațională bazată pe reguli. Nu în ultimul rând, NATO promite să crească sprijinul pentru Ucraina și Georgia în materie de apărare.