12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăInterese subterane vizează naționalizarea „României libere“

Interese subterane vizează naționalizarea „României libere“

Euro Insol SPRL, firma de reorganizare judiciară aleasă de KPMG să administreze insolvența societății Medien Holding SRL – fostul editor al cotidianului „România liberă”, a cerut Tribunalului București anularea tranzacției prin care, în 2016, s-a cesionat marca comercială „România liberă” către noul editor – SC TheNova Grup Investments Press SRL. Fără nici un argument juridic întemeiat, fosta firmă de insolvență a deputatului Remus Borza – Euro Insol SPRL – urmărește, practic, închiderea ziarului.

Deși marca „România liberă” a fost cesionată de SC Medien Holding SRL către SC The Nova Grup Investments Press SRL în condiții cât se poate de transparente, la prețul de 1.058.411 lei, în urma unei evaluări realizate de un expert membru ANEVAR, Euro Insol SPRL susține în acțiunea înaintată tribunalului București că tranzacția a avut un caracter fraudulos. Cum? În ce a constat frauda din moment ce s-a achitat un preț corect? Administratorul judiciar Euro Insol nu explică. Având doar ca unic scop să închidă ziarul, avocații Euro Insol se mulțumesc să susțină în fața instanței că „frauda este prezumată… și nu trebuie dovedită”!!!

Deși nu poate spune cât ar fi valorat, de fapt, marca „România liberă”, nici să indice, concret, natura prejudiciului, administratorul Euro Insol încearcă să inoculeze ideea că, prin cesiunea în cauză, societatea Medien Holding SRL a avut de suferit o pagubă, fiindu-i diminuat patrimoniul. O altă idee falsă, deoarece este evident că patrimoniul a fost înlocuit cu valoarea de piață a mărcii. Iar suma de 1.058.411 lei (234.359 euro) încasată a fost apoi folosită de Medien Holding SRL pentru stingerea datoriilor către creditori, a pasivului.

Furia declanșată de gruparea KPMG – Euro Insol împotriva ziarului „România liberă” este mai mult decât evidentă. Deși, în calitate de administrator judiciar al SC Medien Holding SRL, avea posibilitatea de a supune atenției judecătorului sindic acțiunea de anulare a cesiunii mărcii „România liberă”, Euro Insol SPRL a ales calea unei acțiuni separate, în civil, ce întrunește toate condițiile pentru a fi respinsă. Căci, conform textului de lege privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă,  „administratorul judiciar/lichidatorul judiciar poate introduce la judecătorul sindic acțiuni pentru anularea actelor sau operațiunilor frauduloase ale debitorului în dauna drepturilor creditorilor, în cei doi ani anteriori deschiderii procedurii”. Euro Insol SPRL nu a ales calea oferită de lege, ci a țintit prin dosarul civil 9345/3/2018 fix marca „România liberă”.

 

Euro Insol și Speranța Munteanu își decontează prietenii și interese

Numirea societăţii Euro Insol SPRL ca administrator judiciar la SC Medien Holding SRL nu a fost întâmplătoare, ci s-a făcut, prin ricoșeu, via KPMG. Din calitatea de lichidator al Astra Asigurări, firma KPMG Restructuring SPRL a controlat și controlează insolvența SC Medien Holding SRL. Deși avea posibilitatea de a propune orice alt practician în insolvență pentru a gestiona administrarea specială a Medien Holding, KPMG Restructuring SPRL, prin Speranța Munteanu, a ales societatea Euro Insol SPRL. Deloc întâmplător. Așa cum am mai prezentat, Euro Insol SPRL a fost creată de Remus Borza – actual deputat. Iar Borza este un bun prieten al fostului premier Victor Ponta, personaj care a cerut de mai multe ori închiderea ziarului „România liberă”, existând și în prezent procese pe rol cu acesta. Mai mult, prin decizia Speranței Munteanu de a numi Euro Insol ca administrator la Medien Holding s-au stins și datorii mai vechi și servicii prestate.

Căci documente mai vechi indică o prietenie foarte strânsă și o relație de afaceri cu iz penal între Remus Borza și partenera sa Nicoleta Munteanu (Euro Insol/Assistance Insolv SPRL), pe de o parte, și Speranța Munteanu (KPMG Restructuring), de cealaltă parte. În urmă cu 6 ani, în 2011, ca lichidatori ai World Trade Center Bucureşti SA, Borza și Nicoleta Munteanu i-au oferit Speranţei Munteanu o retribuție de 6.750 de euro pe lună, timp de un an şi o lună, aceasta fiind numită administrator special. Asupra acestor plăți a existat suspiciunea de ilegalitate.

După ce creditorii World Trade Center Bucureşti SA s-au adresat instanței de judecată, Speranța Munteanu a fost înlocuită din funcția de administrator special al World Trade Center SA. Numai că a continuat să își încaseze cei 6.750 de euro. Deşi Speranţa Munteanu fusese demisă încă din 16.11.2011 din funcţia de administrator special, prin anularea procesului-verbal de numire, aceasta îşi încasase banii până în august 2012. Valoarea sumei s-a ridicat la 54.000 de euro.

Interesant este și faptul că, mergând pe firul insolvențelor, se ajunge la final la concluzia că, de fapt, statul român este cel ce dirijează eforturile grupării Speranța Munteanu-Remus Borza de a controla „România liberă”. Schema este foarte simplă.

Principalul creditor al Astra Asigurări este Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), entitate controlată de stat. Iar cum Astra Asigurări este mai departe creditor al Medien Holding SRL, se poate aprecia că, de fapt, în spatele acțiunii de anulare a cesiunii mărcii „România liberă” este, de fapt, FGA. Evident, toată această schemă este realizată, așa cum am arătat, prin administratorii judiciari intermediari de interese, KPMG Restructuring şi Euro Insol SPRL.   

Cele mai citite

Studenții cer clarificări și bilete online

Alianța Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România atrage atenția asupra multiplelor situații neacoperite de legislația actuală, care afectează studenții Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti...

Uniunea Europeană, gata să contracareze măsurile protecționiste, inclusiv posibilele decizii ale lui Trump

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să se apere împotriva politicilor comerciale protecționiste, inclusiv în cazul unui eventual nou mandat prezidențial al lui Donald...

ANAT vrea un secretar de stat cu experiență în industria turismului

Reprezentanții Asociației avertizează că numirea cuiva din afara industriei, riscă să compromită direcția strategică a turismului Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT)...
Ultima oră
Pe aceeași temă